Поједностављена процедура за соларне панеле

– Процедура за инсталацију соларних панела на објектима у Републици Српској максимално је поједностављена кроз нови Закон о обновљивим изворима енергије.

Република Српска 07.02.2022 | 18:29
Поједностављена процедура за соларне панеле

Приједлог закона ће се пред посланицима Народне скупштине Републике Српске наћи на сједници заказаној за 8. фебруар, а у односу на нацрт, који је ишао на јавну расправу претрпио је неколико значајних промјена које иду у корист инвеститора.

У Министарству енергетике и рударства Републике Српске кажу како је већи број учесника предложио да за постављање соларних панела на објектима није потребно прибавити локацијске услове с обзиром на то да се панели прикључују на унутрашње инсталације постојећег објекта.

Такође, тражили су и да се дефинише ко може изводити наведене радове.

“Приједлог је прихваћен с циљем масовније изградње постројења на објектима крајњих купаца уз максимално поједностављене процедуре. Са циљем сигурне изградње и експлоатације, дефинисано је да та постројења могу да пројектују и граде правна лица која имају лиценцу за извођење електроенергетских постројења, коју издаје министарство надлежно за послове грађења”, казали су у министарству.

У Закону је и детаљно појашњено ко и под којим условима може бити “просумер”, односно купац и произвођач струје истовремено.

Тако се у њему наводи како крајњи купац има право да изгради и прикључи електрану која користи обновљиве изворе енергије на унутрашње електричне инсталације свог објекта за потребе сопствене потрошње, с тим да инсталисана снага електране не може бити већа од одобрене прикључне снаге објекта.

Купац-произвођач има право да производи и складишти струју, али и да вишак испоручи у електро мрежу.

Изградњу соларне електране може да ради фирма која је прибавила лиценцу за извођење електроенергетских постројења, а коју издаје ресорно министарство, а прикључење врши оператор дистрибутивног система.

Примјера ради, у Бањалуци ће то бити радници “Електрокрајине”. Ово предузеће ће издавати и сертификат за електрану.

Када је ријеч о производњи и потрошњи струје у случају просумера, и ту су ствари поприлично јасно дефинисане.

Уколико за мјесец дана потрошите више струје него што сте произвели, односно ако са електро мреже на коју сте спојени “повучете” више него што сте испоручили, на сљедећем рачуну ће те плаћати разлику.

Уколико је ситуација обрнута, односно уколико је купац-произвођач предао више електричне енергије у мрежу него што је преузео, разлика се преноси у наредни обрачунски период.

Иначе, Регулаторна комисија за енергетику има рок од годину дана од ступања на снагу закона да донесе правилник о купцима-произвођачима, са којим ће све детаљно бити дефинисано.

Из свега наведеног, можемо закључити да су пословна заједница и грађани све више заинтересовани за овај вид инвестирања, а што су нам потврдили и у предузећу ЕТМАX доо, која је лидер у региону у области пројектовања и изградње фотонапонских електрана.

У ЕТМАX-у истичу да имају значајан пораст броја нових клијената и захтјева за изградњу како соларних електрана за домаћинства, тако и за пословне намјене и да очекују сличан тренд и у наредном периоду.

Такође, из овог предузећа најављују да ће у наредном периоду организовати и различите видове информативних активности посебно намјењених за „просумер-е“ у циљу упознавања грађана са могућностима кориштења обновљивих извора енергије у домаћинствима и бенефитима које могу остварити.

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ је недавно писао о инвестицији у соларне панеле на домаћинствима, а бројне недоумице смо појаснили у тексту “Панели на кући: Пар хиљада евра за двије деценије бесплатне енергије”.

Такође, свјесни слабог животног стандарда, тражили смо и моделе за финансирање оваквих пројеката, а оно што смо пронашли, објавили смо у тексту “За панеле на кући подршка до 20 одсто вриједности инвестиције”.

(Цапитал Фото: Цапитал)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Васко

07.02.2022 17:47

Превара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

07.02.2022 19:19

Није превара. Превара су једино ових 20 посто субвенција. Дрзаве у ЕУ дају измедју 50-80%.

Name

100/превара

07.02.2022 20:01

Још ће увести И порез на то. ми ту неможемо зарадити ако овај месец произведемо више нег што потрошимо пребацују за следеци то ок. Али на крају Године ако смо више произвели него потрошили то бришу па из почитка зарада000000000и које ту луд такав је предлог наших стручњака а видећемо хотели то наша памет И усвојит

Name

Проф. Др. Шупкет Чмаревић

07.02.2022 19:10

Ово треба максимално опорезовати, неко да плаћа потрошену енергију а неконе, нема шансе ! Колико потрошиш "Кандела" толико платиш, нема зајебанције мој Бато, јебеш ти науку ! Није ни Сунце вјечно, још пар милијарди година и крај !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

07.02.2022 19:16

Тајкунска игранка. Само лопови који су се накрали могу из овог профитирати. Сад им је то интересантно пошто се око дроге добро загужвало. Треба имати и легалан бизнис друштвено користан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

07.02.2022 19:17

Колико изадје уградња, толико се може 15 година плаћати струја,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Безбедњак

07.02.2022 19:44

Циљ је да сами себи производимо струју како би електропривреда остварила вишкове које би извозили на ино тржиште по знатно вишим цијенама од домаћих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

07.02.2022 20:42

Ма људи доктор наука из Лондона не мозе наци цаку како да се угради као код мини централа и на концесијама...

Name

Ре

07.02.2022 20:47

Управо тако...

Name

Ратко

07.02.2022 20:43

Ово није поједностављено него закомпликовано. Ја имам план да се комплетно искљуцим са мрезе, да инсталирам соларе од ца. 4КW, мени не треба висе. Ако додје нека контрола, нека знају да их са прозора оцекује 84-ворка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОХН ДАВИД

07.02.2022 21:29

Пријавите се за свој брз и практичан кредит са каматом од 3%. нудимо 24-сатну онлине услугу финанцијског зајма са услугом доставе кредита у трајању од 4 сата. контактирајте нас данас за више информација путем: е-поште :јохндавидцредит@оутлоок.цом или WХАТСАПП +1 (251) 239-9773

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало паметњаковићи!!!

07.02.2022 23:55

Питам ја вас, чије је Сунце власништво? Да ли је Електро привреде било које, или свих нас. Ако ја купим панеле од произвођача, поставим на кров своје куће и прикључим на моју инсталацију, шта онда има неко да ми брани или да дозвољава и да ми наплаћује кориштење сунчеве енергије. Ти који бране тако се обогаћују до миле воље. То је највећа и отворена пљачка од оних који већ користе и оних који би хтјели да користе сунчеву енергију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

08.02.2022 07:51

Ало властодрзци су навикли да рекетирају отимају уцјењују њих народ и напредак истог не интересује то су лопузе које свет није упамтио.слазем се с тобом.