Pojednostavljena procedura za solarne panele

– Procedura za instalaciju solarnih panela na objektima u Republici Srpskoj maksimalno je pojednostavljena kroz novi Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Republika Srpska 07.02.2022 | 18:29
Pojednostavljena procedura za solarne panele

Prijedlog zakona će se pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske naći na sjednici zakazanoj za 8. februar, a u odnosu na nacrt, koji je išao na javnu raspravu pretrpio je nekoliko značajnih promjena koje idu u korist investitora.

U Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske kažu kako je veći broj učesnika predložio da za postavljanje solarnih panela na objektima nije potrebno pribaviti lokacijske uslove s obzirom na to da se paneli priključuju na unutrašnje instalacije postojećeg objekta.

Takođe, tražili su i da se definiše ko može izvoditi navedene radove.

“Prijedlog je prihvaćen s ciljem masovnije izgradnje postrojenja na objektima krajnjih kupaca uz maksimalno pojednostavljene procedure. Sa ciljem sigurne izgradnje i eksploatacije, definisano je da ta postrojenja mogu da projektuju i grade pravna lica koja imaju licencu za izvođenje elektroenergetskih postrojenja, koju izdaje ministarstvo nadležno za poslove građenja”, kazali su u ministarstvu.

U Zakonu je i detaljno pojašnjeno ko i pod kojim uslovima može biti “prosumer”, odnosno kupac i proizvođač struje istovremeno.

Tako se u njemu navodi kako krajnji kupac ima pravo da izgradi i priključi elektranu koja koristi obnovljive izvore energije na unutrašnje električne instalacije svog objekta za potrebe sopstvene potrošnje, s tim da instalisana snaga elektrane ne može biti veća od odobrene priključne snage objekta.

Kupac-proizvođač ima pravo da proizvodi i skladišti struju, ali i da višak isporuči u elektro mrežu.

Izgradnju solarne elektrane može da radi firma koja je pribavila licencu za izvođenje elektroenergetskih postrojenja, a koju izdaje resorno ministarstvo, a priključenje vrši operator distributivnog sistema.

Primjera radi, u Banjaluci će to biti radnici “Elektrokrajine”. Ovo preduzeće će izdavati i sertifikat za elektranu.

Kada je riječ o proizvodnji i potrošnji struje u slučaju prosumera, i tu su stvari poprilično jasno definisane.

Ukoliko za mjesec dana potrošite više struje nego što ste proizveli, odnosno ako sa elektro mreže na koju ste spojeni “povučete” više nego što ste isporučili, na sljedećem računu će te plaćati razliku.

Ukoliko je situacija obrnuta, odnosno ukoliko je kupac-proizvođač predao više električne energije u mrežu nego što je preuzeo, razlika se prenosi u naredni obračunski period.

Inače, Regulatorna komisija za energetiku ima rok od godinu dana od stupanja na snagu zakona da donese pravilnik o kupcima-proizvođačima, sa kojim će sve detaljno biti definisano.

Iz svega navedenog, možemo zaključiti da su poslovna zajednica i građani sve više zainteresovani za ovaj vid investiranja, a što su nam potvrdili i u preduzeću ETMAX doo, koja je lider u regionu u oblasti projektovanja i izgradnje fotonaponskih elektrana.

U ETMAX-u ističu da imaju značajan porast broja novih klijenata i zahtjeva za izgradnju kako solarnih elektrana za domaćinstva, tako i za poslovne namjene i da očekuju sličan trend i u narednom periodu.

Takođe, iz ovog preduzeća najavljuju da će u narednom periodu organizovati i različite vidove informativnih aktivnosti posebno namjenjenih za „prosumer-e“ u cilju upoznavanja građana sa mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije u domaćinstvima i benefitima koje mogu ostvariti.

Podsjećamo, portal CAPITAL je nedavno pisao o investiciji u solarne panele na domaćinstvima, a brojne nedoumice smo pojasnili u tekstu “Paneli na kući: Par hiljada evra za dvije decenije besplatne energije”.

Takođe, svjesni slabog životnog standarda, tražili smo i modele za finansiranje ovakvih projekata, a ono što smo pronašli, objavili smo u tekstu “Za panele na kući podrška do 20 odsto vrijednosti investicije”.

(Capital Foto: Capital)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Vasko

07.02.2022 17:47

Prevara

ODGOVORITE
Name

Pera

07.02.2022 19:19

Nije prevara. Prevara su jedino ovih 20 posto subvencija. Drzave u EU daju izmedju 50-80%.

Name

100/prevara

07.02.2022 20:01

Još će uvesti I porez na to. mi tu nemožemo zaraditi ako ovaj mesec proizvedemo više neg što potrošimo prebacuju za sledeci to ok. Ali na kraju Godine ako smo više proizveli nego potrošili to brišu pa iz počitka zarada000000000i koje tu lud takav je predlog naših stručnjaka a videćemo hoteli to naša pamet I usvojit

Name

Prof. Dr. Šupket Čmarević

07.02.2022 19:10

Ovo treba maksimalno oporezovati, neko da plaća potrošenu energiju a nekone, nema šanse ! Koliko potrošiš "Kandela" toliko platiš, nema zajebancije moj Bato, jebeš ti nauku ! Nije ni Sunce vječno, još par milijardi godina i kraj !

ODGOVORITE
Name

Branci

07.02.2022 19:16

Tajkunska igranka. Samo lopovi koji su se nakrali mogu iz ovog profitirati. Sad im je to interesantno pošto se oko droge dobro zagužvalo. Treba imati i legalan biznis društveno koristan.

ODGOVORITE
Name

T39842288

07.02.2022 19:17

Koliko izadje ugradnja, toliko se može 15 godina plaćati struja,

ODGOVORITE
Name

Bezbednjak

07.02.2022 19:44

Cilj je da sami sebi proizvodimo struju kako bi elektroprivreda ostvarila viškove koje bi izvozili na ino tržište po znatno višim cijenama od domaćih.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

07.02.2022 20:42

Ma ljudi doktor nauka iz Londona ne moze naci caku kako da se ugradi kao kod mini centrala i na koncesijama...

Name

Re

07.02.2022 20:47

Upravo tako...

Name

Ratko

07.02.2022 20:43

Ovo nije pojednostavljeno nego zakomplikovano. Ja imam plan da se kompletno iskljucim sa mreze, da instaliram solare od ca. 4KW, meni ne treba vise. Ako dodje neka kontrola, neka znaju da ih sa prozora ocekuje 84-vorka.

ODGOVORITE
Name

JOHN DAVID

07.02.2022 21:29

Prijavite se za svoj brz i praktičan kredit sa kamatom od 3%. nudimo 24-satnu online uslugu financijskog zajma sa uslugom dostave kredita u trajanju od 4 sata. kontaktirajte nas danas za više informacija putem: e-pošte :[email protected] ili WHATSAPP +1 (251) 239-9773

ODGOVORITE
Name

Alo pametnjakovići!!!

07.02.2022 23:55

Pitam ja vas, čije je Sunce vlasništvo? Da li je Elektro privrede bilo koje, ili svih nas. Ako ja kupim panele od proizvođača, postavim na krov svoje kuće i priključim na moju instalaciju, šta onda ima neko da mi brani ili da dozvoljava i da mi naplaćuje korištenje sunčeve energije. Ti koji brane tako se obogaćuju do mile volje. To je najveća i otvorena pljačka od onih koji već koriste i onih koji bi htjeli da koriste sunčevu energiju.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

08.02.2022 07:51

Alo vlastodrzci su navikli da reketiraju otimaju ucjenjuju njih narod i napredak istog ne interesuje to su lopuze koje svet nije upamtio.slazem se s tobom.