У Шарговцу помен за 52 ученика које су убиле усташе

У Основној школи "Ђура Јакшић" у бањалучком насељу Шарговац обиљежено је 80 година од страдања 52 ученика, које су звјерски убиле усташе. Обавеза свих нас је да се сјећамо ових злочина, поручено је на помену.

Република Српска 07.02.2022 | 17:21
У Шарговцу помен за 52 ученика које су убиле усташе

И небо је плакало на помену невиним жртвама усташког покоља. Историјски час десету годину заредом одржан је у школи а минутом ћутње послата је јасна порука. Речено је да се о овом догађају мора што више говорити и преносити на будуће генерације.

'' Ми у школи ''Ђура Јакшић'' ми говоримо а најбољи доказ јесте да су наши бивши ученици урадили мурал на школи, а дошли су сами на идеју и прикупили средства. Ја мислим да не постоји ниједан ученик ове школе да не зна за овај злочин а убијеђен сам да и у другим школама причају дјеци. Не знају сви али за ових десет година сматрам да смо доста тога уредили'', изјавио је директор О.Ш. ’’Ђура Јакшић’’, Дарко Томић.

Иницијатива за изградњу спомен парка треба да буде настављена, сматра градоначелник Бањалуке. Драшко Станивуковић положио је вијенац код спомен плоче убијеним ученицима.

''Позивам да се око те идеје окупимо и да наредно обиљежавање буде овдје у дворишту у том једном спомен обиљежју и парку посвећеном овој дјеци и ученицима, нашем надору и страхотама које смо преживјели. Сматрам да је то искрено за све нас важно и напомињем овдје треба да будемо сви заједно без обзира коју установу представљали, коју идеју и са које стране власти долазили, навео је Станивуковић.

Усташе су 7. фебруара 1942. године у покољу у насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац, на најмонструознији начин убиле 2.315 Срба, међу којима и 551 дијете. Међу убијенима, без испаљеног метка, било је 52-оје ученика шарговачке основне школе.

(БН) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Х2О

07.02.2022 17:24

Јел вам био брат, јаран Цовиц??? Кад вам ономад поселами да чувате РС, ред је био да присуствује тамо гдје су вас његове усташе клале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја сам опет

07.02.2022 19:53

Гдје је била господа од 1950-1990 и какосу комуњаре могле да то и не спомену

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

07.02.2022 23:36

Историја се и сада уци без користи