U Šargovcu pomen za 52 učenika koje su ubile ustaše

U Osnovnoj školi "Đura Јakšić" u banjalučkom naselju Šargovac obilježeno je 80 godina od stradanja 52 učenika, koje su zvjerski ubile ustaše. Obaveza svih nas je da se sjećamo ovih zločina, poručeno je na pomenu.

Republika Srpska 07.02.2022 | 17:21
U Šargovcu pomen za 52 učenika koje su ubile ustaše

I nebo je plakalo na pomenu nevinim žrtvama ustaškog pokolja. Istorijski čas desetu godinu zaredom održan je u školi a minutom ćutnje poslata je jasna poruka. Rečeno je da se o ovom događaju mora što više govoriti i prenositi na buduće generacije.

'' Mi u školi ''Đura Jakšić'' mi govorimo a najbolji dokaz jeste da su naši bivši učenici uradili mural na školi, a došli su sami na ideju i prikupili sredstva. Ja mislim da ne postoji nijedan učenik ove škole da ne zna za ovaj zločin a ubijeđen sam da i u drugim školama pričaju djeci. Ne znaju svi ali za ovih deset godina smatram da smo dosta toga uredili'', izjavio je direktor O.Š. ’’Đura Jakšić’’, Darko Tomić.

Inicijativa za izgradnju spomen parka treba da bude nastavljena, smatra gradonačelnik Banjaluke. Draško Stanivuković položio je vijenac kod spomen ploče ubijenim učenicima.

''Pozivam da se oko te ideje okupimo i da naredno obilježavanje bude ovdje u dvorištu u tom jednom spomen obilježju i parku posvećenom ovoj djeci i učenicima, našem nadoru i strahotama koje smo preživjeli. Smatram da je to iskreno za sve nas važno i napominjem ovdje treba da budemo svi zajedno bez obzira koju ustanovu predstavljali, koju ideju i sa koje strane vlasti dolazili, naveo je Stanivuković.

Ustaše su 7. februara 1942. godine u pokolju u naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac, na najmonstruozniji način ubile 2.315 Srba, među kojima i 551 dijete. Među ubijenima, bez ispaljenog metka, bilo je 52-oje učenika šargovačke osnovne škole.

(BN) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

H2O

07.02.2022 17:24

Jel vam bio brat, jaran Covic??? Kad vam onomad poselami da čuvate RS, red je bio da prisustvuje tamo gdje su vas njegove ustaše klale.

ODGOVORITE
Name

ja sam opet

07.02.2022 19:53

Gdje je bila gospoda od 1950-1990 i kakosu komunjare mogle da to i ne spomenu

ODGOVORITE
Name

ja

07.02.2022 23:36

Istorija se i sada uci bez koristi