Човић Палмеру и Ајхорст: Нема услова за изборе

Предсједник Хрватског народног сабора (ХНС) БиХ Драган Човић упутио је писмо међународним посредницима у преговорима о изборној реформи, Метју Памеру и Ангелини Ајхорст.

Босна и Херцеговина 02.02.2022 | 17:46
Човић Палмеру и Ајхорст: Нема услова за изборе

Садржај писма преносимо у потпуности:

Желио бих Вам захвалити на уложеном труду у задњих годину и по дана у проналаску рјешења којима би се у потпуности имплементирали политички споразуми из Мостара потписани 17. јуна 2020. године. Посвећеност и експертиза с Ваше стране били су од изузетног значаја за процес који је окончан преговорима у Неуму крајем јануара 2022. године.

Подсјетићу како смо, захваљујући уложеним напорима, недуго након потписивања успјешно имплементирали споразум који се односи на Град Мостар.

Као исход, након дванаест дугих година одржани су демократски избори за Градско вијеће Града Мостара. То нам је с правом пробудило оптимизам који је био пријеко потребан за рјешавање отворених питања у односима Бошњака и Хрвата.

С друге стране, споразум који се односи на легитиман избор и легитимно политичко представљање конститутивних народа и грађана на свим административно-политичким нивоима, у Предсједништву БиХ и домовима народа, те осигурање активног и пасивног изборног права сваког грађанина на цијелом подручју БиХ, унаточ уложеном труду Хрватскога народног сабора (ХНС БиХ), остаје неиспуњен.

У сарадњи с Вама одржали смо стотине сати преговора о ограниченим измјенама Устава БиХ и изборнога законодавства како бисмо имплементирали одлуке Европскога суда за људска права и Уставнога суда БиХ, укључујући пресуду У-23/14, те провели релевантне препоруке ОЕСС/ОДИХР и Венецијанске комисије у складу с европским стандардима. С наше стране уложени су максимални напори, представљене су десетине докумената, укључујући приједлоге измјена Устава БиХ и изборне моделе према којима би се провеле пресуде судова и бирали легитимни представници у Предсједништву БиХ и домовима народа.

Управо захваљујући несебичним напорима представника ЕУ, САД и Венецијанске комисије, успјели смо постићи усклађеност наших приједлога уставних одредби с највишим европским стандардима и препорукама Венецијанске комисије, укључујући и питање формулације уставног изричаја у односу на Предсједништво БиХ.

Нашим приједлогом осигурали смо да сви грађани БиХ могу бирати и бити бирани независно о припадности и без изјашњавања националног или етничког идентитета. Врло пажљиво осмишљавање наших приједлога ограничене уставне реформе, као и других модела, вођено је начелом задовољења уставно зајамчених права о равноправности трију конститутивних народа и највиших стандарда о људским правима.

Вјерујем како ћете се сложити да је хрватска преговарачка страна предвођена ХНС БиХ остављала простор за компромисна рјешења. Без обзира на то што се пресуде судова не односе на тему која се, донекле тенденциозно, назива “функционалност Федерације БиХ”, показали смо изнимну флексибилност и отвореност за прихваћање преговора и о тој теми.

Упркос свему тому, држимо како су наши напори и договори грубо прекршени од супотписника Мостарског споразума, поготово знајући како је имплементација Споразума о начелима измјена и допуна Изборног закона БиХ требала бити окончана усвајањем законских измјена у Парламентарној скупштини БиХ најкасније до краја 2021. године. Таквога смо се сценарија прибојавали до самога краја, јер се тиме неповјерење и политичка криза у БиХ додатно продубљују.

Према томе, тренутно се налазимо у ситуацији за коју сматрамо да се још увијек нису осигурали формални и правни увјети за одржавање Општих избора у октобру 2022. године.

Подсјетићу како су Бошњаци и Хрвати, као конститутивни народи (заједно с осталима), потписали Вашингтонски споразум 1994. године, којим је успостављена Федерација БиХ. Вашингтонским споразумом и Дајтонским мировним споразумом Хрватима су загарантована суверена национална права. Чињеница је да се суверена права и конститутивност Хрвата грубо крше у посљедње двије деценије, и по питању рефлектовања конститутивности Хрвата у свим заједничким институцијама и легитимног избора њихових представника. Посљедњи преговори и упорно минирање наше недвосмислене опредијељености за проналазак рјешења доказали су како је супотписник Мостарског споразума, заједно с другим бошњачким политичким представницима, опредијељен за наставак грубог кршења међународних споразума и сувереног права Хрвата као равноправног конститутивног народа у БиХ. Такво грубо кршење права једнога конститутивног народа и међународнога права, ако се настави, имаће далекосежне посљедице у односима Хрвата и Бошњака.

Стога, наша је обвеза унапредити изборне стандарде у БиХ, али и очувати кључне норме потписаних међународних споразума којима се јамчи једнакоправност свих конститутивних народа, поготово најмалобројнијег хрватскога народа, како би се избјегла даља дестабилизација и обезбиједио пут према евроатлантским интеграцијама. 

Упркос смањењу оптимизма с наше стране и временском ограничењу, спремни смо завршити започети преговарачки процес. Недопустива су груба кршења људских права и доминација једнога конститутивног народа над другим. Као политички лидери не смијемо одустати или удаљити се од виших циљева изборне реформе и ограничених измјена Устава БиХ. Спровођење Мостарског споразума од виталног је интереса за будућност Босне и Херцеговине.

На крају, дијалог и компромис једини су пут за изградњу, нажалост већ  дубоко нарушеног, повјерења и помирења, што ће нам омогућити да окренемо нову страницу у корист еуроатлантске будућности наше земље. Још једном изражавам дубоку захвалност на Вашем залагању и потпори коју пружате Босни и Херцеговини, свим њезиним народима и грађанима на еуроатлантском путу, који уз све потешкоће и изазове остаје наша једина перспектива.

(Фена)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

02.02.2022 16:57

Само ти писи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

02.02.2022 17:51

Бакир има свога комсица,бас као додиг свога сулица.

Name

р.

02.02.2022 23:03

Ако цова буде написао цирилицом,могло би му се увазити ако је на латиници у канти це заврсити.

Name

хехе битанге

02.02.2022 17:04

Он би на изборе само када би се осигурало да он удје у предсједниство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.02.2022 17:43

По истом изборном закону је и он биран за цлана председниства БиХ.

Name

Ре ре

02.02.2022 19:00

Када њега изаберу, онда је закон добар, када изгуби изборе не ваља му закон.

Name

Легитимни представник

02.02.2022 17:09

Значи хдз и снсд би остали по још 4 године да владају испраним мозговима. Свака част легитимни представниче српског народа. Незнам шта о тому мисли хрватски легитимни представник госп. Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.02.2022 19:01

Како је до сада било услова, по том истом закону?

Name

Хрвоје Хорватиниц Вукциц

02.02.2022 17:20

Овај Цовиц лазе а не соли......као ови не знају имали увјета....он писе а и сам је стављен на црну листу Еуропе....САД...итд па цак се насао на листи босњацки непријатеља типа А....итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јупи

02.02.2022 19:00

Легитимни, сад це се сви препасти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

02.02.2022 19:18

Е сада њему у инат цу изаци на изборе, иако не знам задњи пут када сам на њима био

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

02.02.2022 20:38

Какав Вошингнтонски споразум????Дејтонски споразум је задњи и он једино важиХајмо се онда вратити на Устав БИХ из 1992 год...по тој логици....

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

02.02.2022 22:59

Колико писе писама цовиц треба це палмер велику канту за смеце да их убаци.

ОДГОВОРИТЕ