Како су лиценце за превознике посвађале министарства

Превозници из Републике Српске који обављају међународни транспорт суочени су са проблемом јер њихове лиценце које издаје Министарство саобраћаја и веза РС не признаје Министарство транспорта и комуникација БиХ.

Босна и Херцеговина 26.01.2022 | 08:23
Како су лиценце за превознике посвађале министарства

Проблем са лиценцама датира од 2010. године када је тадашњи министар комуникација и транспорта донио Правилник о условима за издавање лиценци и квалификационе картице возача, којим се у том тренутку онемогућио рад у међународном саобраћају превозницима из РС који имају ентитетске картице.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни унутрашњи транспорт РС, казао је да се превозници сусрећу са проблемом да свакодневно добијају рјешења да у року од 60 дана обнове лиценце које већ посједују.

"Из Министарства комуникација и транспорта БиХ превозници из Републике Српске свакодневно добијају рјешења да оне лиценце које смо добили од Министарства саобраћаја и веза РС више не вриједе, него да морамо добијати дозволе на нивоу БиХ. Ми смо већ штрајковали против овога и не желимо да се тако нешто деси. Немамо ништа против лиценце на нивоу БиХ, али да сву потребну документацију предајемо у републичко министарство, а не да због тога идемо у Сарајево и чекамо у редовима на милост и немилост како бисмо добили лиценцу", појаснио је Грбић.

Према његовим ријечима, превозници су већ реаговали према надлежним институцијама те још нису добили никакав одговор.

"Уколико не буде реакције од републичког министарства, ми ћемо се побунити и нећемо то дозволити. Ако не буде могло бити дијалога, онда ћемо путем блокада, јер не желимо да идемо у Сарајево по лиценцу. Овај закон је донесен има 15 година и ми немамо ништа против њега, али увијек смо могли овај проблем рјешавати преко републичког министарства и не видимо сад због чега је одједном настао проблем. Ми претпостављамо да се ту ради о реваншизму што политичари из РС не учествују у раду заједничких институција, али што ми због тога морамо испаштати? Понављам да ми немамо ништа против лиценце на нивоу БиХ, али да из Бањалуке рјешавамо потребну документацију", нагласио је Грбић.

Из Министарства комуникација и транспорта БиХ су рекли да према Закону о међународном и међуентитетском друмском превозу домаћи превозник може обављати међународни превоз ако посједује лиценцу за обављање те врсте дјелатности коју издаје ово министарство.

"Такође, ако домаћи превозник, између осталог, испуњава и услове европских прописа у погледу техничке опремљености, стручне оспособљености, финансијске способности у коју не улазе вриједности основних средстава, непостојања правомоћне изречене забране обављања дјелатности и других услова утврђених законом и међународним правима", додају у овом министарству.

Како су истакли, према важећем закону који је усвојила Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине, једина лиценца која важи за међународни транспорт је она коју је издало ово министарство те је оно надлежно за међународни транспорт.

"Кантоналне лиценце и лиценце издате од ентитета РС важе за саобраћај унутар Босне и Херцеговине. Такође, потребно је истаћи да лиценце за обављање међународног транспорта које је издало Министарство имају рок важења 10 година", навели су из овог министарства.

Из Министарства саобраћаја и веза РС казали су да су превозници 2010. године због овог проблема блокирали граничне прелазе, а институције Републике Српске их подржале, те је након вишедневних разговора постигнут договор да се заједнички ради на новом правилнику како би превозници с ентитетским лиценцама могли обављати превоз у међународном саобраћају.

"Међутим, 2017. године МКТ БиХ је својим поступцима поново онемогућио рад превозницима. Тада је на нашу иницијативу Влада Републике Српске позвала МКТ БиХ да омогући рад превозницима са важећим ентитетским лиценцама и стави ван снаге спорни правилник и приступи изради нових аката", навели су у Министарству саобраћаја и веза РС.

Између осталог, истичу да је Министарство транспорта и комуникација БиХ 2017. године обавијестило Граничну полицију БиХ да ентитетске лиценце вриједе за обављање међународног превоза путника и робе.

"Гранична полиција поступа по наведеном акту те превозници с ентитетским лиценцама несметано обављају међународни друмски превоз путника и робе, јер још није донесен закон о измјенама и допунама Закона о међународном и међуентитетском друмском превозу", појаснили су у ресорном министарству.

Додају да у посљедњих шест мјесеци инспектори МКТ БиХ предузимају мјере против превозника из Републике Српске те им усмено саопштавају да ентитетске лиценце не вриједе у међународном друмском саобраћају, па издају рјешења којим им наређују да прибаве њихове лиценце.

"Према важећем закључку Савјета министара БиХ, ентитетске лиценце за обављање међународног друмског превоза путника и робае важе у међународном друмском превозу. Влада Републике Српске и Министарство саобраћаја и веза ће, као и до сада, предузимати све неопходне активности из своје надлежности како би обезбиједили несметану примјену лиценци издатих од стране Министарства саобраћаја и веза и заштитили превознике из Републике Српске у обављању њихове дјелатности", закључили су из Министарства саобраћаја и веза РС.

(Незваисне)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Приједорцанин М.

26.01.2022 07:46

Годподо.спедитери из рс.министар митровиц има приватни бизнис који му је преци од васих лиценци.могао је тај правилник измјенити а ли то њега не интересује а и г.грбиц је предуго на целу удрузења.треба младји за пред.удрузења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новљанин

26.01.2022 18:30

Управо тако

Name

Наравно

26.01.2022 07:48

Министар је Војин Митровић из СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.01.2022 11:19

Купљени папак. Њега је бисерка купила.

Name

Босанко

26.01.2022 07:52

е јес неки представник превозника па зна се ко медју дрзавама издаје лиценце а не свако село да мозе издат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовица

26.01.2022 08:14

Колико је пара узето на лиценцама, колико превозници плацају за исте којекавим битангама у министарствима...и тако вец 20 година. Имали краја пљацки ових који раде на дозволама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Јовица

26.01.2022 09:10

Има краја,криминалцима,али,како ствари стоје,нема оних који ће их казнити толико,да им никада неће пасти на памет да помисле на политику,а не да се баве политиком.Ако је народ толико глуп и неспособан,боље нисмо ни заслужили. ПОРЕД ОВИХ ПОЛИТИЧАРА НА ВЛАСТИ,НАМА ВЕЋИ НЕПРИЈАТЕЉ НИЈЕ НИ ПОТРЕБАН.

Name

Мостарац

26.01.2022 08:21

Реваншизам због блокаде онституција каже Грбић, а надлежни министар је Митровић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја јадницак

26.01.2022 08:28

А овима са пала је близе сарајево него бања лука

ОДГОВОРИТЕ
Name

цака

26.01.2022 08:32

све врсте лиценци су измишљене да се само неки ухљебе и добро живе са леђа оних који се боре и раде . Шта лиценца мјења код возача и камиона , потпуно је све исто имао или немао лиценцу , него је битно да постоји начин да се неко уцјењује и да му се узму паре . Ја сам 1979 положио државни испит , возио камион 12г , а никад нисам ни чуо ни знао за те лиценце .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре цака

26.01.2022 10:45

За тих 12 година колико си ,,возио" очито да ниси изашао из свог села па ниси чуо и не знаш да сваки возач и свако возило преко 3.5т мора да има лиценцу. Држи се ти кафе и кафића.

Name

Дк

26.01.2022 08:45

İмам и ја кантоналну лиценцу могу ли у медународни транспорт са њом господо превозници требате науцити да је дрзава потписница медународних споразума а не како ви казете Република

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопи

26.01.2022 10:33

Нема ко измјенит правилник јер министар из РСа бојкотира своје радно мјесто! Али наравно да је крива БиХ! ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђока

26.01.2022 11:14

Опет пренос надлежности са са институција Републике Српске на бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

26.01.2022 12:30

Мој црни никола то си требао гањати прије 10 година, сат ти је по прилицно касно јер ти је висе од пола превозника или пропало или отисло вани.

Name

Зијад

26.01.2022 14:07

Дрзава издаје лиценце а не опцине, кантони и ентитети.

ОДГОВОРИТЕ