Како је УИО дозволила несметан шверц робе у БиХ?!

Потврда да је овај еклатантни примјер криминалног акта, који је проузроковао велику штету по буџет БиХ заташкан, произилази и из чињенице да су сви у структури државих царина почевши од, логично, директора Мире Џакуле, па до службеника директно задужених за провјеру робе, упознати с тиме шта се десило, али се упркос томе до данас – ништа није десило.

Босна и Херцеговина 24.01.2022 | 19:37
Како је УИО дозволила несметан шверц робе у БиХ?!

Инфорадар је у посједу службених докумената УИО БиХ који доказују да је крајем љета прошле године намјерно пропуштено царињење око 1.200 килограма “непознате робе” у теретном камиону на Царинској испостави (ЦИ) Градишка, односно да су руководиоци државих царина, упркос добијеним обавјештајним информацијама, свјесно пропустили да дјелују те да су чак камиону допустили одлазак и истовар робе непознатог поријекла на непознатој локацији, прије царињења!

Шта то треба да значи – на Тужилаштву БиХ је да утврди, а Инфорадар је спреман да уступи материјал правосудним институцијама који засад не желимо да објављујемо због заштите наших извора.

Све је почело 31. августа прошле године када је Група за оперативне послове УИО добила обавјештајну информацију о увозној пошиљци и то прије него што је та пошиљка ушла у царинско подручје БиХ.

Информација је садржавала и регистарске ознаке камиона на којем је пошиљка вожена (РО АЗ 164 вучно и РО 498 АА прикључно возило), што је омогућавало тачну идентификацију, те је она потом прослијеђена Царинској испостави Градишка и Групи за сузбијање кријумчарења и прекршаја РЦ Бања Лука.

У информацији је УИО упозорена да се о том возилу, осим робе која је пријављена, налази и дио робе који није пријављен, између осталог дуван за наргиле, а који подлијеже Закону о акцизама и на који се, осим увозних дажбина у виду царине и ПДВ-а, плаћа и акциза у износу од 104 КМ по килограму!

Такође, УИО је упозорена да се на истом превозном средству налазе и фалсификовани производи, односно имитације одјеће заштићених робних марки.

Пошиљка је од Граничног прелаза Клобук код Требиња, гдје је ушла у БиХ, до ЦИ Градишка као локације на којој је планирано коначно царињење, допраћена од стране Граничне полиције БиХ 3. септембра 2021.

Оно што је битно нагласити јесте да је у сличним пошиљкама оцарињеним по пријавама у ЦИ Градишка раније утврђено низ неправилности (вишак робе, роба којом су повријеђена права интелектуалног власништва и др.) због чега је требало обратити додатну пажњу на ову пошиљку.

Индикативно је, међутим, да никоме није било сумњиво, или није требало да буде сумњиво, то што је дан послије (4. септембра) шпедиција Миленијум Шпед одуговлачила са пријављивањем робе за увозника ЕXТРАБЛАТТ д.о.о. Градачац, правдајући то недостатком новчаних средстава на гаранцији.

Накнадно ће се ове тврдње показати нетачним. ЕXТРАБЛАТТ је, иначе, један од највећих увозника текстила у БиХ, а у извјештајима истраживачких медија раније је означен као једна од фирми која по камиону робе оцарињене у Градишци даје 2.500 КМ „на кафу“ царинском картелу, о чему су пред камерама новинарима ЦИН-а свједочили и поједини увозници.

Очекивано, било каква реакција УИО или Тужилаштва БиХ је изостала. Све је индикативније тим прије јер су у УИО располагали обавјештајном информацијом, а поготово јер је у питању “контроверзни увозник”, због чега је шеф ЦИ Градишка Радован Ђурић био дужан да осигура царински надзор над овим возилом будући да је био викенд (4. и 5. септембар) те да испостава не ради недељом.

Иначе, Ђурић је широј јавности познат као дугогодишњи шеф ЦИ Градишка. Он је то био и у вријеме избијања велике афере ПАНДОРА. Упркос бројним аферама и хапшењима која се вежу за ову испоставу те чињеници да је по избијању ПАНДОРЕ био дуже у бјекству, он је и данас шеф ЦИ Градишка.

Такође, службеници Групе за сузбијање кријумчарења РЦ БЛ, којом руководи Џакулина присна сарадница Јелена Мајсторовић, били су присутни на терминалу и располагали су достављеним информацијама, но упркос томе нису извршили преглед спорне пошиљке.

Управо супротно, иако су постајала сазнања да је ријеч о “ризичној пошиљки”, возачу је дозвољено да напусти царински терминал у ноћи са 5. на 6. септембар, односно у ноћи са недјеље на понедељак.

Сама чињеница да је пошиљка тек наредне седмице пријављена и прегледана након повратка возила на царински терминал довољно говори за себе. Наиме, контролно вагање превозног средства и робне пошиљке извршено је тек 10. септембра у јутарњим сатима, а утврђено је да у односу на пријављено стање недостаје 1.200 кг робе – непознато које врсте!

Поједностављено, иако су на вријеме упозорени да се у тачно одређеном превозном средству превози значајна количина непријављене робе која се фактички кријумчари на територију БиХ, службеници ЦИ Градишка, као и службеници Групе за сузбијање кријумчарења РЦ Бања Лука, возачу су допустили да одвезе камион на непознату локацију у унутрашњост, да истовари робу непознатог садржаја и остави је у непознатом објекту, те да се без проблема врати на царински терминал, гдје је установљен мањак од 1.200 кг, али без икаквих посљедица, тада или било када касније (до данас) по било кога од оних који су то омогућили!

Потврда да је овај еклатантни примјер криминалног акта, који је проузроковао велику штету по буџет БиХ заташкан, произилази и из чињенице да су сви у структури државих царина почевши од, логично, директора Мире Џакуле, па до службеника директно задужених за провјеру робе, упознати с тиме шта се десило, али се упркос томе до данас – ништа није десило.

Нова велика афера могла би да потресе Управу за индиректно опорезивање (УИО) БиХ те још једном скрене пажњу на корупцијску хоботницу унутар државних царина уколико и ова, као већина других великих афера везаних за пословање УИО, не буде заташкана уз помоћ појединих структура СИПА-е и Тужилаштва БиХ.

(Инфорадар.ба  Фото:ЦИН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Татар

24.01.2022 19:07

Врло је лако одговорити Зато сто су они највеци сверцери и све преко њиховох руку иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

24.01.2022 20:20

Огроман број Слепера иде на Градиску само ради термина сви знају кад њихов цовјек ради на царини истина 100%,и то све се хуманитарно увози.

Name

Дијагноза

25.01.2022 06:50

ОТВОРЕНИ БАЛКАН

Name

Бзв

25.01.2022 06:52

Управа је дозволила и да онај Синиса Илиц не одговара за милионско неплацање пореза. Како је то могуце Зоро срамото?

Name

Увозник

24.01.2022 19:29

Како знате да је било мање робе за 1200 кг?? Да би то знали роба је морала бити вец 2,3 пута извагана.Предпостављам да је исла из луке Бар, знаци у луци па на излазу из ЦГ па на улазу у БиХ. Али не вјерујем да је и једном извагана јер сигурно нема ваге на том ГП а у луци Бар се вазе сваки 50 конт. Тако да вам је оперативни рад смијесан а информације могу бити лазне од конкуренције сто је нормално код нас. Ја сам појаснио око вагања а у рад ЦИ не улазим засто нису. То мозе бити а и не мора корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.01.2022 21:48

Па зашто онда то није утврђено?

Name

Ре увозик

24.01.2022 21:55

Наравно да није корупција. Ја не вјерујем да тако нешто постоји у БиХ.

Name

Ја јадницак

24.01.2022 22:07

Знате госоодине увознице правила свако возило које се пријави као сумњиво инспекција било које струке је обавезна преконтролисати немој паметоват.Питај саобрацајног инспектора за пријаву да возац нема лиценце морају га зауставити али ето немора на граници јелде или си и ти сверцер увозник

Name

Трто

24.01.2022 20:05

Ништа чудно.Радован Ђурић из Кнежева,прије царине го просијак,а сада један од најбогатијих у Кнежеву.Нема шта непосједује о то за кратко вријеме.Само то невиди власт суд и полиција.Мора да то нешто значи,купи ,продај,прошврерцуј потплати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скугриц

24.01.2022 22:05

Не брину се Миро Дакула и плава док СИПА-ом руководи Дјуро

ОДГОВОРИТЕ
Name

24.01.2022 22:12

Лично познајем Радована Ђурић, тај би за 100€ појео испод себе. Док није дошао на царину није га имао зашто пас ујести, сада је најбогатији човјек у Кнежеву, његове некретнине су и на члановима шире породице....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цариник

24.01.2022 22:23

Наш шеф је лопина жешћа, близу је ватре, важан лик, и доживотна робија за њега је мала казна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

25.01.2022 09:02

Царина је легло криминалаа сверцкомерц уходани а кспитал њихов треба све одузети и пред закон по заслузиии до дозивотне робије за дзакулу је и то мало заслузио 2 доззивотне робије лик сав у корупцији гидинама као и сви дуректири стецајни управници мафијаа зестока кос само хвали Отворени Бслкан да сисају слобидна територија!!! Сто даље од Европе јер европски закони за њ8х не вазе они су балканци националеееее

Name

Истина

24.01.2022 22:38

Овај Ђурић у Кнежеву отворио аутопраону, која више пере новац него возила. Класичан криминалац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роћко

24.01.2022 23:47

Радоване лопино стара, колико си ти украо пара?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

25.01.2022 08:55

Погледајте имовину цариникаа ид директираа партијаса до цистацица секретарицаа све узурпиеано сверцкомерц прљави капитал на све стране цвјета ид вила ранцева станива двираца руглооо 21 вијека!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имт

25.01.2022 16:09

Кога брига ста се превози на возилима,само плати да новци иду у приватне ђепове,а сто је дрзава остецена нема никакве везе.УИО=КРИМИНАЛ=КОРУПЦИЈА=РЕКЕТ=МАФИЈА.Овдје се морам извинуту постеним упосленим у УИО,који су инаце у запецку посто напредују само они који доносе сефовима а поготову директору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца

25.01.2022 19:08

РС=Сицилија

ОДГОВОРИТЕ