Kako je UIO dozvolila nesmetan šverc robe u BiH?!

Potvrda da je ovaj eklatantni primjer kriminalnog akta, koji je prouzrokovao veliku štetu po budžet BiH zataškan, proizilazi i iz činjenice da su svi u strukturi državih carina počevši od, logično, direktora Mire Džakule, pa do službenika direktno zaduženih za provjeru robe, upoznati s time šta se desilo, ali se uprkos tome do danas – ništa nije desilo.

Bosna i Hercegovina 24.01.2022 | 19:37
Kako je UIO dozvolila nesmetan šverc robe u BiH?!

Inforadar je u posjedu službenih dokumenata UIO BiH koji dokazuju da je krajem ljeta prošle godine namjerno propušteno carinjenje oko 1.200 kilograma “nepoznate robe” u teretnom kamionu na Carinskoj ispostavi (CI) Gradiška, odnosno da su rukovodioci državih carina, uprkos dobijenim obavještajnim informacijama, svjesno propustili da djeluju te da su čak kamionu dopustili odlazak i istovar robe nepoznatog porijekla na nepoznatoj lokaciji, prije carinjenja!

Šta to treba da znači – na Tužilaštvu BiH je da utvrdi, a Inforadar je spreman da ustupi materijal pravosudnim institucijama koji zasad ne želimo da objavljujemo zbog zaštite naših izvora.

Sve je počelo 31. avgusta prošle godine kada je Grupa za operativne poslove UIO dobila obavještajnu informaciju o uvoznoj pošiljci i to prije nego što je ta pošiljka ušla u carinsko područje BiH.

Informacija je sadržavala i registarske oznake kamiona na kojem je pošiljka vožena (RO AZ 164 vučno i RO 498 AA priključno vozilo), što je omogućavalo tačnu identifikaciju, te je ona potom proslijeđena Carinskoj ispostavi Gradiška i Grupi za suzbijanje krijumčarenja i prekršaja RC Banja Luka.

U informaciji je UIO upozorena da se o tom vozilu, osim robe koja je prijavljena, nalazi i dio robe koji nije prijavljen, između ostalog duvan za nargile, a koji podliježe Zakonu o akcizama i na koji se, osim uvoznih dažbina u vidu carine i PDV-a, plaća i akciza u iznosu od 104 KM po kilogramu!

Takođe, UIO je upozorena da se na istom prevoznom sredstvu nalaze i falsifikovani proizvodi, odnosno imitacije odjeće zaštićenih robnih marki.

Pošiljka je od Graničnog prelaza Klobuk kod Trebinja, gdje je ušla u BiH, do CI Gradiška kao lokacije na kojoj je planirano konačno carinjenje, dopraćena od strane Granične policije BiH 3. septembra 2021.

Ono što je bitno naglasiti jeste da je u sličnim pošiljkama ocarinjenim po prijavama u CI Gradiška ranije utvrđeno niz nepravilnosti (višak robe, roba kojom su povrijeđena prava intelektualnog vlasništva i dr.) zbog čega je trebalo obratiti dodatnu pažnju na ovu pošiljku.

Indikativno je, međutim, da nikome nije bilo sumnjivo, ili nije trebalo da bude sumnjivo, to što je dan poslije (4. septembra) špedicija Milenijum Šped odugovlačila sa prijavljivanjem robe za uvoznika EXTRABLATT d.o.o. Gradačac, pravdajući to nedostatkom novčanih sredstava na garanciji.

Naknadno će se ove tvrdnje pokazati netačnim. EXTRABLATT je, inače, jedan od najvećih uvoznika tekstila u BiH, a u izvještajima istraživačkih medija ranije je označen kao jedna od firmi koja po kamionu robe ocarinjene u Gradišci daje 2.500 KM „na kafu“ carinskom kartelu, o čemu su pred kamerama novinarima CIN-a svjedočili i pojedini uvoznici.

Očekivano, bilo kakva reakcija UIO ili Tužilaštva BiH je izostala. Sve je indikativnije tim prije jer su u UIO raspolagali obavještajnom informacijom, a pogotovo jer je u pitanju “kontroverzni uvoznik”, zbog čega je šef CI Gradiška Radovan Đurić bio dužan da osigura carinski nadzor nad ovim vozilom budući da je bio vikend (4. i 5. septembar) te da ispostava ne radi nedeljom.

Inače, Đurić je široj javnosti poznat kao dugogodišnji šef CI Gradiška. On je to bio i u vrijeme izbijanja velike afere PANDORA. Uprkos brojnim aferama i hapšenjima koja se vežu za ovu ispostavu te činjenici da je po izbijanju PANDORE bio duže u bjekstvu, on je i danas šef CI Gradiška.

Takođe, službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja RC BL, kojom rukovodi Džakulina prisna saradnica Jelena Majstorović, bili su prisutni na terminalu i raspolagali su dostavljenim informacijama, no uprkos tome nisu izvršili pregled sporne pošiljke.

Upravo suprotno, iako su postajala saznanja da je riječ o “rizičnoj pošiljki”, vozaču je dozvoljeno da napusti carinski terminal u noći sa 5. na 6. septembar, odnosno u noći sa nedjelje na ponedeljak.

Sama činjenica da je pošiljka tek naredne sedmice prijavljena i pregledana nakon povratka vozila na carinski terminal dovoljno govori za sebe. Naime, kontrolno vaganje prevoznog sredstva i robne pošiljke izvršeno je tek 10. septembra u jutarnjim satima, a utvrđeno je da u odnosu na prijavljeno stanje nedostaje 1.200 kg robe – nepoznato koje vrste!

Pojednostavljeno, iako su na vrijeme upozoreni da se u tačno određenom prevoznom sredstvu prevozi značajna količina neprijavljene robe koja se faktički krijumčari na teritoriju BiH, službenici CI Gradiška, kao i službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja RC Banja Luka, vozaču su dopustili da odveze kamion na nepoznatu lokaciju u unutrašnjost, da istovari robu nepoznatog sadržaja i ostavi je u nepoznatom objektu, te da se bez problema vrati na carinski terminal, gdje je ustanovljen manjak od 1.200 kg, ali bez ikakvih posljedica, tada ili bilo kada kasnije (do danas) po bilo koga od onih koji su to omogućili!

Potvrda da je ovaj eklatantni primjer kriminalnog akta, koji je prouzrokovao veliku štetu po budžet BiH zataškan, proizilazi i iz činjenice da su svi u strukturi državih carina počevši od, logično, direktora Mire Džakule, pa do službenika direktno zaduženih za provjeru robe, upoznati s time šta se desilo, ali se uprkos tome do danas – ništa nije desilo.

Nova velika afera mogla bi da potrese Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH te još jednom skrene pažnju na korupcijsku hobotnicu unutar državnih carina ukoliko i ova, kao većina drugih velikih afera vezanih za poslovanje UIO, ne bude zataškana uz pomoć pojedinih struktura SIPA-e i Tužilaštva BiH.

(Inforadar.ba  Foto:CIN)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Tatar

24.01.2022 19:07

Vrlo je lako odgovoriti Zato sto su oni najveci sverceri i sve preko njihovoh ruku ide.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

24.01.2022 20:20

Ogroman broj Slepera ide na Gradisku samo radi termina svi znaju kad njihov covjek radi na carini istina 100%,i to sve se humanitarno uvozi.

Name

Dijagnoza

25.01.2022 06:50

OTVORENI BALKAN

Name

Bzv

25.01.2022 06:52

Uprava je dozvolila i da onaj Sinisa Ilic ne odgovara za milionsko neplacanje poreza. Kako je to moguce Zoro sramoto?

Name

Uvoznik

24.01.2022 19:29

Kako znate da je bilo manje robe za 1200 kg?? Da bi to znali roba je morala biti vec 2,3 puta izvagana.Predpostavljam da je isla iz luke Bar, znaci u luci pa na izlazu iz CG pa na ulazu u BiH. Ali ne vjerujem da je i jednom izvagana jer sigurno nema vage na tom GP a u luci Bar se vaze svaki 50 kont. Tako da vam je operativni rad smijesan a informacije mogu biti lazne od konkurencije sto je normalno kod nas. Ja sam pojasnio oko vaganja a u rad CI ne ulazim zasto nisu. To moze biti a i ne mora korupcije.

ODGOVORITE
Name

Re

24.01.2022 21:48

Pa zašto onda to nije utvrđeno?

Name

Re uvozik

24.01.2022 21:55

Naravno da nije korupcija. Ja ne vjerujem da tako nešto postoji u BiH.

Name

Ja jadnicak

24.01.2022 22:07

Znate gosoodine uvoznice pravila svako vozilo koje se prijavi kao sumnjivo inspekcija bilo koje struke je obavezna prekontrolisati nemoj pametovat.Pitaj saobracajnog inspektora za prijavu da vozac nema licence moraju ga zaustaviti ali eto nemora na granici jelde ili si i ti svercer uvoznik

Name

Trto

24.01.2022 20:05

Ništa čudno.Radovan Đurić iz Kneževa,prije carine go prosijak,a sada jedan od najbogatijih u Kneževu.Nema šta neposjeduje o to za kratko vrijeme.Samo to nevidi vlast sud i policija.Mora da to nešto znači,kupi ,prodaj,prošvrercuj potplati

ODGOVORITE
Name

Skugric

24.01.2022 22:05

Ne brinu se Miro Dakula i plava dok SIPA-om rukovodi Djuro

ODGOVORITE
Name

XL

24.01.2022 22:12

Lično poznajem Radovana Đurić, taj bi za 100€ pojeo ispod sebe. Dok nije došao na carinu nije ga imao zašto pas ujesti, sada je najbogatiji čovjek u Kneževu, njegove nekretnine su i na članovima šire porodice....!

ODGOVORITE
Name

Carinik

24.01.2022 22:23

Naš šef je lopina žešća, blizu je vatre, važan lik, i doživotna robija za njega je mala kazna.

ODGOVORITE
Name

Pa

25.01.2022 09:02

Carina je leglo kriminalaa sverckomerc uhodani a kspital njihov treba sve oduzeti i pred zakon po zasluziii do dozivotne robije za dzakulu je i to malo zasluzio 2 dozzivotne robije lik sav u korupciji gidinama kao i svi durektiri stecajni upravnici mafijaa zestoka kos samo hvali Otvoreni Bslkan da sisaju slobidna teritorija!!! Sto dalje od Evrope jer evropski zakoni za nj8h ne vaze oni su balkanci nacionaleeeee

Name

Istina

24.01.2022 22:38

Ovaj Đurić u Kneževu otvorio autopraonu, koja više pere novac nego vozila. Klasičan kriminalac.

ODGOVORITE
Name

Roćko

24.01.2022 23:47

Radovane lopino stara, koliko si ti ukrao para?

ODGOVORITE
Name

Eh

25.01.2022 08:55

Pogledajte imovinu carinikaa id direktiraa partijasa do cistacica sekretaricaa sve uzurpieano sverckomerc prljavi kapital na sve strane cvjeta id vila ranceva staniva dviraca ruglooo 21 vijeka!!

ODGOVORITE
Name

Imt

25.01.2022 16:09

Koga briga sta se prevozi na vozilima,samo plati da novci idu u privatne đepove,a sto je drzava ostecena nema nikakve veze.UIO=KRIMINAL=KORUPCIJA=REKET=MAFIJA.Ovdje se moram izvinutu postenim uposlenim u UIO,koji su inace u zapecku posto napreduju samo oni koji donose sefovima a pogotovu direktoru.

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca

25.01.2022 19:08

RS=Sicilija

ODGOVORITE