СПЦ - Једина канонски призната црква

Њагова светост патријарх васељенски Вартоломеј подржао је разговору са предсједником Скупштине Црне Горе Алексом Бечићем јединство Српске православне цркве, нагласивши да је лично рашчинио поглавара канонски непризнате Црногорске православне цркве Мираша Дедеића, и то сматра добром одлуком.

Регион 23.01.2022 | 10:55
СПЦ - Једина канонски призната црква

На састанку је било разговора о унутрашњим приликама у Црној Гори, где је патријарх Вартоломеј показао висок ниво информисаности, шаљући поруку да се отворена питања морају рјешавати дијалогом, преноси портал "ИН4С".

Патријарх је нагласио да је Српска православна црква /СПЦ/ у Црној Гори једина канонски призната и да је са забринутошћу пратио настојање бивших власти да отуђе њене храмове и имовину.

Васељенски патријарх је у разговору са Бечићем рекао да очекује да ће га ускоро посјетити Њагова светост патријарх српски Порфирије.

Патријарх Вартоломеј је изразио задовољство избором митрополита Јоаникија, као врлог ученика и достојног наследника митрополита Амфилохија, на чело најстарије Епископије СПЦ, чији се континуитет није прекидао више од осам вијекова.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Јесте

23.01.2022 10:10

Ли ви политицари или вјерски поглавари? Какво је то хрисцанство и уцење хрисцанско не дас браци да имају своју цркву уосталом ко си па ти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ко си ти?

23.01.2022 11:12

А ко си пак ти ти??.

Name

СПЦ

23.01.2022 10:51

Једина канонски призната црква Српског народа а и других који је осјећају као своју па били они муслимани,црногорци или Хрвати и словенци. Старија је од свих држава на Балкану и вриједна је поштовања и од оних који јој не припадају. Истовремено она постује Католичку цркви, Исламску вјерску заједницу и сваку другу вјерску припадност људи на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметњаковиц

24.01.2022 22:52

Јаране па ти апсолутно појма немас, цуј СПЦ старија од свих дрзава на Балкану!? Јадо јадни, СПЦ постоји тек од краља Дусана који је, да би се прогласио царем, основао патријархију јер га Костантиопел није хтјео прогласити за цара. И када је то Дусан урадио и након тога себе царем прогласио (сто је, успут рецено, тада подрзала само Бугарска која је малтене била под Србијом јер је прије тога од Србије поразена) Костантинопелски Патријарх (поглавар ПЦ) је бацио проклетство и на цара (који као такав није признат) и на СПЦ. Знаци СПЦ је далеко младза од балканских дрзава и њен је поцетак веома неславан, а тада је слузио само Дусановој зељи да буде цар, само је из тог је разлога и основао!!!

Name

мислим

23.01.2022 10:52

Бице ту прилике и неприлике гдје црква прави власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

23.01.2022 12:50

Бугарска Црква је најстарија независна црква!

Name

Маx

23.01.2022 11:07

Црногорска православна црква,на целу са распопом и кловном Мирасем,је обицна секта.Никада неце бити канонски призната у свијету православља.То је политицки пројекат Мила Дјукановица и његових присталица који дозивљава пропаст,као и његов резим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМО КАЖЕМ

23.01.2022 11:15

"Он лично" рашинио Мираша Дедеића, вероватно у удсутности. Овластио га БОГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Христ или свети дух?

23.01.2022 21:52

Који бог, има их више!