SPC - Jedina kanonski priznata crkva

Njagova svetost patrijarh vaseljenski Vartolomej podržao je razgovoru sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem jedinstvo Srpske pravoslavne crkve, naglasivši da je lično raščinio poglavara kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraša Dedeića, i to smatra dobrom odlukom.

Region 23.01.2022 | 10:55
SPC - Jedina kanonski priznata crkva

Na sastanku je bilo razgovora o unutrašnjim prilikama u Crnoj Gori, gde je patrijarh Vartolomej pokazao visok nivo informisanosti, šaljući poruku da se otvorena pitanja moraju rješavati dijalogom, prenosi portal "IN4S".

Patrijarh je naglasio da je Srpska pravoslavna crkva /SPC/ u Crnoj Gori jedina kanonski priznata i da je sa zabrinutošću pratio nastojanje bivših vlasti da otuđe njene hramove i imovinu.

Vaseljenski patrijarh je u razgovoru sa Bečićem rekao da očekuje da će ga uskoro posjetiti Njagova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh Vartolomej je izrazio zadovoljstvo izborom mitropolita Joanikija, kao vrlog učenika i dostojnog naslednika mitropolita Amfilohija, na čelo najstarije Episkopije SPC, čiji se kontinuitet nije prekidao više od osam vijekova.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Jeste

23.01.2022 10:10

Li vi politicari ili vjerski poglavari? Kakvo je to hriscanstvo i ucenje hriscansko ne das braci da imaju svoju crkvu uostalom ko si pa ti?

ODGOVORITE
Name

А ко си ти?

23.01.2022 11:12

А ко си пак ти ти??.

Name

SPC

23.01.2022 10:51

Jedina kanonski priznata crkva Srpskog naroda a i drugih koji je osjećaju kao svoju pa bili oni muslimani,crnogorci ili Hrvati i slovenci. Starija je od svih država na Balkanu i vrijedna je poštovanja i od onih koji joj ne pripadaju. Istovremeno ona postuje Katoličku crkvi, Islamsku vjersku zajednicu i svaku drugu vjersku pripadnost ljudi na ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

Pametnjakovic

24.01.2022 22:52

Jarane pa ti apsolutno pojma nemas, cuj SPC starija od svih drzava na Balkanu!? Jado jadni, SPC postoji tek od kralja Dusana koji je, da bi se proglasio carem, osnovao patrijarhiju jer ga Kostantiopel nije htjeo proglasiti za cara. I kada je to Dusan uradio i nakon toga sebe carem proglasio (sto je, usput receno, tada podrzala samo Bugarska koja je maltene bila pod Srbijom jer je prije toga od Srbije porazena) Kostantinopelski Patrijarh (poglavar PC) je bacio prokletstvo i na cara (koji kao takav nije priznat) i na SPC. Znaci SPC je daleko mladza od balkanskih drzava i njen je pocetak veoma neslavan, a tada je sluzio samo Dusanovoj zelji da bude car, samo je iz tog je razloga i osnovao!!!

Name

mislim

23.01.2022 10:52

Bice tu prilike i neprilike gdje crkva pravi vlast.

ODGOVORITE
Name

A

23.01.2022 12:50

Bugarska Crkva je najstarija nezavisna crkva!

Name

Max

23.01.2022 11:07

Crnogorska pravoslavna crkva,na celu sa raspopom i klovnom Mirasem,je obicna sekta.Nikada nece biti kanonski priznata u svijetu pravoslavlja.To je politicki projekat Mila Djukanovica i njegovih pristalica koji dozivljava propast,kao i njegov rezim.

ODGOVORITE
Name

SAMO KAŽEM

23.01.2022 11:15

"On lično" rašinio Miraša Dedeića, verovatno u udsutnosti. Ovlastio ga BOG.

ODGOVORITE
Name

Hrist ili sveti duh?

23.01.2022 21:52

Koji bog, ima ih više!