Бијељина: Први пут изведена операција урођено кривог стопала код дјетета

Прва операција урођеног кривог стопала обављена је у Српској, и то у Болници “Свети врачеви”. Оперативни захват предводио је проф.др Синиша Дучић, директор Универзитетске дјечије клинике “Тиршова”, уз асистенцију бијељинских љекара и медицинског особља. Са овом операцијом почиње званично сарадња између Болнице “ Свети врачеви” и престижне Универзитетске клинике из Београда.

Република Српска 21.01.2022 | 17:28
Бијељина: Први пут изведена операција урођено кривог стопала код дјетета

Хируршки захвати у дјечијој ортопедији нису ни мало једноставни И увјек са собом носе ризик. Четверогодишњи пацијент добро се осјећа, рекао је проф.др Синиша Дучић, директор познате клинике Тиршова из Београда, додајући, да је операција урођеног кривог стопала протекла без компликација.

“Операција је прошла добро, онако како смо И очекивали. Добро смо се спремили. Опрема која је у сали, односно, инструментариј, је изванредан. Тако да сам ја заиста уживао у сали.То је нешто што ће доктор Лазић моћи да ради врло брзо. Мислим да је на обострану корист, на корист дјетета, прије свега, а онда И љекара И мене што смо радили ту операцију”, рекао је проф.др Синиша Дучић, директор Универзитетске дјечије клинике Тиршова у Београду.

Колико је овај вид операције захтијеван, потврдио је и доктор Микајло Лазић, специјалиста дјечије хирургије у  бијељинској болници.

“Ту се буквално речено отварају све кошчице на стопалу И слажу се тако рећи на ново. Јер морате сваки зглоб да отворите на стопалу јер се већина мора да продужи И некад морамо чак из више резова да радимо. Али овај пут смо радили из једног реза, захваљујући вјештини проф.др Дучића”, изјавио је др Микајло Лазић, специјалиста дјечије хирургије у Болници “Свети врачеви”, Бијељина.

Са овим оперативним захватом почиње званично дугорочна сарадња између Болнице “Свети врачеви” И престижне Универзитетске клинике из Београда.

“На Балкану постоје двије највеће клинике, а то је Институт за мајку И дете у Новом Београду И Универзитетска дјечија клиника Тиршова у Београду. Ми смо срећни што оба директора, И проф.др Радоје Симић, И проф.др  Синиша Дучић, долазе код нас у болницу, врше едукацију, И уз нашег доктора Микајла Лазића, који дјечији хирург, а ове године нам специјализацију из ове области  завршава још једна докторица Дакић”, нагласио је проф.др Златко Максимовић, директор ЈЗУ Болнице “Свети врачеви”, Бијељина.

Професор Дучић је истог дана одржао стручно предавање  о теми :” Болести кукова дјеце”. Осим љекара из бијељинске И зворничке болнице, на предавању били су присутни и представници домова здравља из Бијељине, Угљевика, Зворника и Лопара.

(БН  Фото:БН)

Коментари / 0

Оставите коментар