Bijeljina: Prvi put izvedena operacija urođeno krivog stopala kod djeteta

Prva operacija urođenog krivog stopala obavljena je u Srpskoj, i to u Bolnici “Sveti vračevi”. Operativni zahvat predvodio je prof.dr Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dječije klinike “Tiršova”, uz asistenciju bijeljinskih ljekara i medicinskog osoblja. Sa ovom operacijom počinje zvanično saradnja između Bolnice “ Sveti vračevi” i prestižne Univerzitetske klinike iz Beograda.

Republika Srpska 21.01.2022 | 17:28
Bijeljina: Prvi put izvedena operacija urođeno krivog stopala kod djeteta

Hirurški zahvati u dječijoj ortopediji nisu ni malo jednostavni I uvjek sa sobom nose rizik. Četverogodišnji pacijent dobro se osjeća, rekao je prof.dr Siniša Dučić, direktor poznate klinike Tiršova iz Beograda, dodajući, da je operacija urođenog krivog stopala protekla bez komplikacija.

“Operacija je prošla dobro, onako kako smo I očekivali. Dobro smo se spremili. Oprema koja je u sali, odnosno, instrumentarij, je izvanredan. Tako da sam ja zaista uživao u sali.To je nešto što će doktor Lazić moći da radi vrlo brzo. Mislim da je na obostranu korist, na korist djeteta, prije svega, a onda I ljekara I mene što smo radili tu operaciju”, rekao je prof.dr Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dječije klinike Tiršova u Beogradu.

Koliko je ovaj vid operacije zahtijevan, potvrdio je i doktor Mikajlo Lazić, specijalista dječije hirurgije u  bijeljinskoj bolnici.

“Tu se bukvalno rečeno otvaraju sve koščice na stopalu I slažu se tako reći na novo. Jer morate svaki zglob da otvorite na stopalu jer se većina mora da produži I nekad moramo čak iz više rezova da radimo. Ali ovaj put smo radili iz jednog reza, zahvaljujući vještini prof.dr Dučića”, izjavio je dr Mikajlo Lazić, specijalista dječije hirurgije u Bolnici “Sveti vračevi”, Bijeljina.

Sa ovim operativnim zahvatom počinje zvanično dugoročna saradnja između Bolnice “Sveti vračevi” I prestižne Univerzitetske klinike iz Beograda.

“Na Balkanu postoje dvije najveće klinike, a to je Institut za majku I dete u Novom Beogradu I Univerzitetska dječija klinika Tiršova u Beogradu. Mi smo srećni što oba direktora, I prof.dr Radoje Simić, I prof.dr  Siniša Dučić, dolaze kod nas u bolnicu, vrše edukaciju, I uz našeg doktora Mikajla Lazića, koji dječiji hirurg, a ove godine nam specijalizaciju iz ove oblasti  završava još jedna doktorica Dakić”, naglasio je prof.dr Zlatko Maksimović, direktor JZU Bolnice “Sveti vračevi”, Bijeljina.

Profesor Dučić je istog dana održao stručno predavanje  o temi :” Bolesti kukova djece”. Osim ljekara iz bijeljinske I zvorničke bolnice, na predavanju bili su prisutni i predstavnici domova zdravlja iz Bijeljine, Ugljevika, Zvornika i Lopara.

(BN  Foto:BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar