Хрватска: Ставите куне у банке ради замјене у евре

- Хрватски премијер Андреј Пленковић је саопштио данас да ће од 5. септембра ове године почети двојно исказивање цена у Хрватској, у кунама и еврима, и позвао грађане да готовину коју држе код куће положе у банке како би она аутоматски била конвертована у евре.

Регион 17.01.2022 | 13:13
Хрватска: Ставите куне у банке ради замјене у евре

- Хрватски премијер Андреј Пленковић је саопштио данас да ће од 5. септембра ове године почети двојно исказивање цена у Хрватској, у кунама и еврима, и позвао грађане да готовину коју држе код куће положе у банке како би она аутоматски била конвертована у евре.

Пленковић је на конференцији за медије, представљајући предлог закона о увођењу евра као званичне валуте у Хрватску, рекао да ће јединствена валута бити уведена 1. јануара 2023. године, а од 5. септембра ове године ће се цене исказивати дуално, преноси портал Индеx.

"Цене ће још годину дана, целе 2023, бити истакнуте у кунама и еврима. Куне ће од 1. јануара 2023. моћи да се мењају у евро годину дана. Новчанице куна ће моћи у Хрватској народној банци заувек да се мењају бесплатно", додао је он.

Министар финансија Здравко Марић је на истој конференцији рекао да ће се куне у банкама аутоматски конвертовати у евро према курсу за конверзију од 7,534 куна за евро, који се није мењао.

"Од 5. септембра је обавезно исказивање дуалних цена у кунама и еврима, али уверен сам да ће неки трговци и раније кренути с тим. Четири месеца пре и 12 месеци након увођења евра обавезно је јасно двојно исказивање цена", истакао је он.

Марић је навео да постоји неколико изузетака од двоструког исказивања цена, на пример код аутомата за продају малих производа, штандова на пијацама, покретне продаје, пригодне продаје, предмета на којима је унапред утиснута цена итд, али ће рачун, свеједно, морати да буде исказан у кунама и у еврима.

Према његовим речима, без накнаде се може заменити максимално до 100 новчаница, или до 75.000 куна по једној трансакцији, а за већи износ је могућа нека накнада.

И на листама за плате нето зарада ће, каже, бити приказана у кунама и у еврима.

На новинарско питање о порасту цена до којег би могло да дође с увођењем евра, одговорио је да се "показало у неколико земаља које су увеле евро, укључујући Словенију, да је тај ефект био једнократан, прве године, и износио је око 0,2 посто".

"Кад су те земље уводиле евро, нису биле овакве стопе инфлације. Позивам све да учинимо да неоправданог повећања цена не буде. Да ловаца у мутном овај пут не буде. Сам појам неоправданог повећања није лако дефинисати и контролисати, али зато смо сви ту", навео је Марић.

Гувернер ХНБ Борис Вујчић је поводом утицаја увођења евра на инфлацију рекао да ће ту трошак можда бити највећи.

"Ми држимо курс фиксним још од 1993-1994. године, не можемо активно да користимо курс код инфлације. Не можемо да допустимо ни да депрецира ни да апрецира, немате избора, морате држати тај курс фиксним", објаснио је Вујчић.

Додао је да тај утицај ове године неће бити велики, јер раст инфлације у Хрватској узрокују други фактори.

"У првој половини године ћемо још имати високу инфлацију, у другој половини године би требало да почети да се издувава", рекао је гувернер, оценивши да тамо где постоји конкуренција, не треба интервенција државе, те да је интервенција оправдана само тамо где нема конкуренције.

Вујчић је такође изнео податак да би за конверзију куне у евро могло доћи 36 милијарди готовине.

(Тањуг Фото: Независне/Архив)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Неко

17.01.2022 12:36

Тек кад уведете ЕУРО онда сте нахебали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маxо

17.01.2022 12:40

"Ставите куне у банке" , а кад их ставите ако је висе од 50.000 куна ето пореске инспекције одкуд вам паре :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад

17.01.2022 12:50

Сад ћеш видјети кад скоче цијене у Хрватској још више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

17.01.2022 12:51

Дај паре у банке ,пошто је пара нестало и оних од прије, кад би људи хтјели подићи свој новац са банка били би у чуду, пара нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрањо Цроатиа

17.01.2022 12:53

Оће да знају колико људи имају Куна у кешу код куће! Е па неће моћи ја свој милион Куна које имам могу и на црно купити еуре! Мрш! ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

17.01.2022 14:45

Ипак оно напредују,куд хоце моги нез возе а ми ко гибави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех, откад

17.01.2022 16:07

Ми имамо Еуро, а тек њемацку марку.

ОДГОВОРИТЕ