Грађани Србије сутра излазе на референдум

У Србији ће сутра бити одржан референдум о промјенама Устава Србије у дијелу који се односи на правосуђе.

Србија 15.01.2022 | 16:47
Грађани Србије сутра излазе на референдум

Изјашњавање грађана ће се спровести од 7.00 часова ујутру до 20.00 увече.

Питање на које ће се одговарати са "да" или "не", гласи : "Да ли сте за потврђивање Акта о промјени Устава?".

Прије расписивања референдума усвојен је закон који брише цензус, како је то и одређено Уставом из 2006. године, а подразумијева да је промјена Устава усвојена ако је за то гласала већина изашлих бирача.

Влада је као разлог за усвајање Акта о промјени Устава навела и јачање владавине права као услова за даље евроинтеграције.

Творци амандмана за промјену Устава су као главну предност, у односу на садашња рјешења, навели да се избор судија и тужилаца "сели" из Народне скупштине у најважнија судска и тужилачка тијела.

У састав Високог савјета судства и Високог савјета тужилаштва, осим судија и тужилаца, улазе, као нова категорија, "истакнути правници" који се бирају у Народној скупштини.

У њиховом саставу више неће бити предсједник скупштинског Одбора за правосуђе, али у Високом савјету тужилаштва остаје министар правде, за разлику од Високог савјета судства.

Тужилаштво је и у садашњем Уставу наведено као самостални државни орган, не и независно.

Акт о промјени Устава који је потврђен на републичком референдуму ступа на снагу када га прогласи Скупштина Србије.

Републичка изборна комисија утврдила је да у Србији тренутно има 6.510.323 бирача за све јединице локалне самоуправе и на свим мјестима.

Скупштина самопроглашеног Косова усвојила је данас Резолуцију о забрани организовања-одржавања референдума о уставним промјенама који се сутра одржава у Србији.

За Резолуцију је гласало 76 посланика радикалног албанског покрета "Самоопредјељење", Демократског савеза Косова, Алијансе за будућност Косова и посланика из мањинских заједница, један посланик био је уздржан, а 10 посланика Српске листе и Демократске партије Косова нису присуствовали гласању.

Предсједник парламента самопроглашеног Косова Глаук Коњуфца рекао је да изгласана Резолуција значи подршку Одлуци привремене Владе Косова да се не дозволи отварање гласачких мјеста у српским срединама на Косову и Метохији.

Скупштина је прихватила да "сви заинтересовани грађани Косова право гласа могу искористити путем поште или гласањем у Канцеларији за везу Београда у Приштини".

Посланици Српске листе нису учествовали у расправи и гласању о Резолуцији.

Предсједник групе посланика Српске листе Игор Симић оцијенио је да је круна недјела према Србима на Косову и Метохији забрана да се изјасне на референдуму о промјенама Устава Србије.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бл

15.01.2022 16:16

Реци НЕ Србине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

15.01.2022 17:31

Обавезно изађите на референдум и заокружите НЕ.

ОДГОВОРИТЕ