Građani Srbije sutra izlaze na referendum

U Srbiji će sutra biti održan referendum o promjenama Ustava Srbije u dijelu koji se odnosi na pravosuđe.

Srbija 15.01.2022 | 16:47
Građani Srbije sutra izlaze na referendum

Izjašnjavanje građana će se sprovesti od 7.00 časova ujutru do 20.00 uveče.

Pitanje na koje će se odgovarati sa "da" ili "ne", glasi : "Da li ste za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava?".

Prije raspisivanja referenduma usvojen je zakon koji briše cenzus, kako je to i određeno Ustavom iz 2006. godine, a podrazumijeva da je promjena Ustava usvojena ako je za to glasala većina izašlih birača.

Vlada je kao razlog za usvajanje Akta o promjeni Ustava navela i jačanje vladavine prava kao uslova za dalje evrointegracije.

Tvorci amandmana za promjenu Ustava su kao glavnu prednost, u odnosu na sadašnja rješenja, naveli da se izbor sudija i tužilaca "seli" iz Narodne skupštine u najvažnija sudska i tužilačka tijela.

U sastav Visokog savjeta sudstva i Visokog savjeta tužilaštva, osim sudija i tužilaca, ulaze, kao nova kategorija, "istaknuti pravnici" koji se biraju u Narodnoj skupštini.

U njihovom sastavu više neće biti predsjednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, ali u Visokom savjetu tužilaštva ostaje ministar pravde, za razliku od Visokog savjeta sudstva.

Tužilaštvo je i u sadašnjem Ustavu navedeno kao samostalni državni organ, ne i nezavisno.

Akt o promjeni Ustava koji je potvrđen na republičkom referendumu stupa na snagu kada ga proglasi Skupština Srbije.

Republička izborna komisija utvrdila je da u Srbiji trenutno ima 6.510.323 birača za sve jedinice lokalne samouprave i na svim mjestima.

Skupština samoproglašenog Kosova usvojila je danas Rezoluciju o zabrani organizovanja-održavanja referenduma o ustavnim promjenama koji se sutra održava u Srbiji.

Za Rezoluciju je glasalo 76 poslanika radikalnog albanskog pokreta "Samoopredjeljenje", Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i poslanika iz manjinskih zajednica, jedan poslanik bio je uzdržan, a 10 poslanika Srpske liste i Demokratske partije Kosova nisu prisustvovali glasanju.

Predsjednik parlamenta samoproglašenog Kosova Glauk Konjufca rekao je da izglasana Rezolucija znači podršku Odluci privremene Vlade Kosova da se ne dozvoli otvaranje glasačkih mjesta u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Skupština je prihvatila da "svi zainteresovani građani Kosova pravo glasa mogu iskoristiti putem pošte ili glasanjem u Kancelariji za vezu Beograda u Prištini".

Poslanici Srpske liste nisu učestvovali u raspravi i glasanju o Rezoluciji.

Predsjednik grupe poslanika Srpske liste Igor Simić ocijenio je da je kruna nedjela prema Srbima na Kosovu i Metohiji zabrana da se izjasne na referendumu o promjenama Ustava Srbije.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bl

15.01.2022 16:16

Reci NE Srbine!

ODGOVORITE
Name

Nije nego

15.01.2022 17:31

Obavezno izađite na referendum i zaokružite NE.

ODGOVORITE