Нелсон објаснио због чега је АТВ под санкцијама

"Важно је разумјети да АТВ није санкционисана као медијска кућа. Санкционисана је као коруптивни пословни субјект који контролише Додик и његова породица за коруптивне сврхе. Додик је усмјеравао јавне тендере ка својој дјеци, односно ка АТВ-у. Санкције нису осуда новинара, него осуда коруптивног пословања", појаснио је Нелсон.

Република Српска 15.01.2022 | 08:50
Нелсон објаснио због чега је АТВ под санкцијама

Амерички амбасадор Ерик Нелсон каже да су санкције Милораду Додику другачије од санкција 2017. зато што се ове нове односе не само на његове дестабилишуће активности него и на корупцију.

"Његова корупција је добро позната и она није заустављена. Зато су ове санкције важне за стављање одговорности због корупције. А ми се надамо да ће оне имати и одвраћајући ефекат. Нова извршна уредба проширује опсег санкција. Сада можемо санкционисати и оне који подржавају коруптивне и дестабилишуће активности. Наставићемо да оцјењујемо ситуацију. А немамо времена за предах, јер овдје корупције не мањка, што је срамотно", казао је одлазећи амерички амбасадор у БиХ.

Он даље наводи да свака влада има обавезу да се бори против корупције, а када власт то не ради, онда она омогућава слабљење демократије и људских права.

"То трује пословно окружење и људима краде шансу да добију нове прилике. Надамо се да ће они који су дио коруптивних активности и они који подржавају те дестабилишуће активности поново размислити. Санкције су важан допринос нашој одлучности да подржимо стабилност у БиХ, њен територијални интегритет и суверенитет. Оне су и даље на столу. Не очекујемо да ће све ријешити, али треба да послуже као позив на акцију", навео је Нелсон у интервјуу Независним новинама.

На питање како се медијска кућа АТВ нашла под санкцијама, Нелсон је одговорио да АТВ није санкционисана као медијска компанија, него као коруптивни пословни субјект који контролише Додик и његова породица у коруптивне сврхе.

"Важно је разумјети да АТВ није санкционисана као медијска кућа. Санкционисана је као коруптивни пословни субјект који контролише Додик и његова породица за коруптивне сврхе. Додик је усмјеравао јавне тендере ка својој дјеци, односно ка АТВ-у. Санкције нису осуда новинара, него осуда коруптивног пословања", појаснио је Нелсон.

Према његовим ријечима санкције су позив правосуђу да се пробуди, јер је то њихов неуспјех да казне одговорне лидере и све оне који су одговорни за широку распрострањеност корупције.

"Нема грађанина који вјерује да нема корупције, а због тога што нема пресуда изгледа као да је нема. А правосуђе не ради свој посао јер има много политичких утицаја. Ове проблеме могуће је ријешити ако се почну проводити реформе. Реформе у вези са Законом о ВСТС-у, тако да постоји ефективан надзор правосуђа. Такође, ту су Закон о јавним набавкама и Закон о сукобу интереса. Ова три закона зовемо "пакет за владавину права" и зато су тако високо на листи европских приоритета", казао је Нелсон.

(БН) 

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Паја

15.01.2022 08:38

Ста је Проинтер Калдера Агро Фруит Газдина Ракија Уна Тв ......Канкцијониси Проинтер они користе васе Софтвере па цес видјети како Мицка Боли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

15.01.2022 09:21

Кад су ову битангу доводили на власт нису тражили помоћ домаћих институција а сад би као да институције функционишу.Није ронхил од јуче у криминау него од првог дана кад су га “странци”инсталисали.И зато он све чеше истиче како никад није пресуђен.И све су прилике да ће отићи са овог свијета а да га ПРАВДА неће стићи

Name

Аа

15.01.2022 09:27

Господина Нелсона треба питати одкуд зна да је Додик корумпиран, а ако има диказе за то зашто их јавно не објави

Name

Ре

15.01.2022 10:19

Ама какве су то санкције? Разлог који си навео је смијесан. Па цовјеце годинама УСАИД спонзорише СНСД и ти прицас о санкцијама. Да ли ти стварно мислис да је народ у РС глуп? Помели сте послије рата са квислинзима Србе које су створили РС и вјероватно направили уговор са њима на одредјени период. Да је другачије одавно би и ове помели по опробаном рецепту.

Name

Борац

15.01.2022 11:41

Где су санкције за вицу и додигове папке? Јел легално куповати папцине?

Name

Дарко

15.01.2022 12:06

А ПроИнтер ?? Ту су паре,а ну на АТВ-у

Name

15.01.2022 12:29

Ви сте га довели на тенку. Све је покрао и раселио. Сада га водите себи,да народ поцне зивјети.

Name

Ванземаљац

15.01.2022 08:38

Проинтер слиједи,хвала богу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

15.01.2022 10:07

Не разумием? Управо су га Нелсонови и довели на власт јер су још тада знали да је дубоко у корупцији и криминалу и то још из времена бивше државе. Како свима вама није јасно каква се овдје игра води? Нелсон и његови третирају овај народ као комплетне идиоте.

Name

Сасха

15.01.2022 08:41

Кренули су удари на породицу. Е мој миле јеси га упрскао... Боље да си се повукао на вријеме, али страх од затвора само те јос укопава. Кад тад цес изгубит изборе и кад тад це доци неко на власт ко це бити спреман да процесуира и тебе и твоје близње. У рат би нас увукао због своје гузице. Марс са власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

15.01.2022 08:56

Да смо имало паметни не кад не би дозволили рад оваквих фабрика неправде лази и свега другог сто једну земљу одвлаци од нормалне трасе зивота

Name

Ре

15.01.2022 09:15

Управо тако. Човјек је спреман и на рат да би сачувао паре.

Name

Домаци странац

15.01.2022 08:41

Ви намецете некоме санкције за корупцију и криминал? Васа дрзава је створена и зиви од истога. САД је нај веце зло на свијету !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.01.2022 09:13

У САД постоји корупција као и свугдје у свијету, али то не ради врх државе него одметнути појединци. Код нас се ради о организованом криминалу из врха власти. Ту имамо централни комитет у кога се слијевају паре од главних одбора из цијеле Републике Српске. Па онда није чудно што СНСД има сопствену зграду, а борци - инвалиди прве категорије добију контејнер без струје и воде. Сјетимо се предсједнице Цвијановић, која је снимљена како говори о куповини папака. Није исто кад је систем корумпиран и кад су појединци корумпирани. Зар није чудно кад се Додиковом сину поклони трактор. Да се тако нешто деси у САД пао би предсједник.

Name

Ре ре

15.01.2022 18:58

Слијепом и глувом не вриједи објашњавати. Ако није до сада схватио да живи у држави гдје 20 година породица Додик пљачка сваког грађанина, онда ј3 џаба причати.

Name

Денократа

15.01.2022 08:42

Годподине Нелсон, доста сте ми забринуту. Ваше санкцијје нити помазу нити ће да помогну. Моје мишљење ово је очајнички потез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

15.01.2022 09:11

А има ли закона правне дрзаве ста прависудје ради и институције засто су плацени је ли да цувају корумпиране и њ8хове подобне родбину кумовеи зсто примају плату ид дрзаве и привилдгије за Гинисаа лопов до лопива умрезени урусили систем!!!! Доклеее???? Нсрод у нестајању а лопиви царују!!!

Name

ре

15.01.2022 09:43

Инаце твоје мисљење је јаааааааааааааако вазно, хахахахахаха.

Name

Ре

15.01.2022 09:46

Та це УСА

Name

Моника

15.01.2022 08:57

Ту сам телевизију обожавао до прије пет година. Само је њихов дневник постојао. Онда су прешли на омражено писмо. Од тада их нисам гледао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОИНТЕР ПРОИНТЕР

15.01.2022 09:05

ПРОИНТЕР ПРОИНТЕРРРРРРТУ ЈЕ ЛЕГЛО КРИМИНАЛА И ДОДИГОВЕ ПОРОДИЦЕ. ПРОИНТЕР.. ПРОИНТЕРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРР

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

15.01.2022 09:17

Господине ви овим санкцијама које не дају нит це дати реxултате изгледате бас немоцно.Зао ми вас. Да сте јаки па и демократицни сто нисте јер за САД је сила основ...ви би давно ангазовали су БиХ и на законит нацин ринесили проблем....Довели сте га на власт,има вас у саци а вјерујем да сте и ви омрстили руке...и сада прицате ове увредљиве прице....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види

15.01.2022 10:04

Знамо какве су америцке санкције, то се види и по томе за њих је криминал само у српској а федерација циста као суза. То се казе ми смо сила и управљамо цијелим свијетом. Тако је било до сада али оцито да неце моци висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

15.01.2022 10:13

Несмијемо бити наивни, породићно- кумовска олигархија располаже са енормно великим капиталом, који је већим дијелом извућен ван граница БИХ, опран и убаћен у легалне токове свјетскога бизниса, никакве санкције ни САД, а ни евентуалне санкције ЕУ, они неће ни осјетити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.01.2022 10:39

Тацно тако! Зато санкције треба увести народу, па нек их опет бирају ове године ?

Name

Док Холидеј

15.01.2022 11:07

МИЛЕ СЕ НЕБАВИ КОРУПЦИЈОМ ОН ЈЕ ЧИСТ ТАКО БАР ОН КАЖЕ НЕМА ПРИЈАВА ПРОТИВ ЊЕГА . САМО ЈЕ ЗАБОРАВИЈО РЕЋИ ДА ЈЕ НЕСМИЈЕ НИКО ПОДНИЈЕТИ ПРОТИВ ЊЕГА. И ЧЕСТО ПОНАВЉАЈУ ТИ ИЗ ВЛАСТИ НЕКА ИНСТИТУЦИЈЕ РАДЕ СВОЈ ПОСАО А И ТЕ ИНСТИТУЦИЈЕ СУ ЊЕГОВЕ И КОРУМПИРАНЕ.

Name

Ма немој

15.01.2022 12:52

Он је ваш производ и ваше чељаде и дашак вјетра хрватскога прољећа. Какве санкције, ви му помажете док год ради за вас а то је коначан циљ уништење РС и Српског народа. Он штити хрватске националне интересе и ради за хрватску, то сви знају и виде. Дакле он је доказани Хрватина да не кажемо ујко!!!! Америчко хрватско г....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕНА

15.01.2022 13:10

НАДАМСЕ, ДА ЦЕ ИЗЕДБЕГОВИЦ И ЦОВИЦ ДОБИТИ САНКЦИЈЕ И В.М.ХРВАЦКЕ РАДМАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

15.01.2022 13:28

Драги амбасадоре код нас постоји једна пословица која каже: "није мајка сина клела што се коцкао већ што се вадио". Према томе амбасадоре врло невјешто покушавате да оправдате своје потезе ничим изазване према Алтернативној телевизији. Кажете АТВ је у власништву породице Додик! Па објасните нам имате ли какав документ којим то доказујете, има ли тако нешто написано у судској регистрацији АТВ-а или има ли о томе судска пресуда којом се потврђује то што наводите. Ако то имате онда то објавите да и ми видимо. Немате ништа од тога амбасадоре зато што сте обичан смутљивац који је кумовао овоме да се уведу санкције против АТВ. Зато немојте више да другим приговарате за корупције пошто сте својим потезима јасно и гласно показали да сте управо ви лично корумпирани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

15.01.2022 13:51

Браво Милан,нај паметнији коментар сто сам уопсте процитао,увјек лопв вице дрзите лопова

Name

Браво

15.01.2022 14:36

Браво Милане, право у центар.

Name

Зока

15.01.2022 16:49

То вам је демократија,зар медији нису слободни да раде самостално.У овој дрзави постоје институције да то контролису.На нивоу ентитета и регулаторна агенција на нивоу БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

15.01.2022 17:26

Стаје са остали фирми којима додик и његова породица руководе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

10.03.2022 09:15

Враћа се узурпатор у ваше јато и радиће све по старом обичају, за вас, а ви ћете укинути санкције његовој тв. и њему. Иста сте ви багра!

ОДГОВОРИТЕ