Nelson objasnio zbog čega je ATV pod sankcijama

"Važno je razumjeti da ATV nije sankcionisana kao medijska kuća. Sankcionisana je kao koruptivni poslovni subjekt koji kontroliše Dodik i njegova porodica za koruptivne svrhe. Dodik je usmjeravao javne tendere ka svojoj djeci, odnosno ka ATV-u. Sankcije nisu osuda novinara, nego osuda koruptivnog poslovanja", pojasnio je Nelson.

Republika Srpska 15.01.2022 | 08:50
Nelson objasnio zbog čega je ATV pod sankcijama

Američki ambasador Erik Nelson kaže da su sankcije Miloradu Dodiku drugačije od sankcija 2017. zato što se ove nove odnose ne samo na njegove destabilišuće aktivnosti nego i na korupciju.

"Njegova korupcija je dobro poznata i ona nije zaustavljena. Zato su ove sankcije važne za stavljanje odgovornosti zbog korupcije. A mi se nadamo da će one imati i odvraćajući efekat. Nova izvršna uredba proširuje opseg sankcija. Sada možemo sankcionisati i one koji podržavaju koruptivne i destabilišuće aktivnosti. Nastavićemo da ocjenjujemo situaciju. A nemamo vremena za predah, jer ovdje korupcije ne manjka, što je sramotno", kazao je odlazeći američki ambasador u BiH.

On dalje navodi da svaka vlada ima obavezu da se bori protiv korupcije, a kada vlast to ne radi, onda ona omogućava slabljenje demokratije i ljudskih prava.

"To truje poslovno okruženje i ljudima krade šansu da dobiju nove prilike. Nadamo se da će oni koji su dio koruptivnih aktivnosti i oni koji podržavaju te destabilišuće aktivnosti ponovo razmisliti. Sankcije su važan doprinos našoj odlučnosti da podržimo stabilnost u BiH, njen teritorijalni integritet i suverenitet. One su i dalje na stolu. Ne očekujemo da će sve riješiti, ali treba da posluže kao poziv na akciju", naveo je Nelson u intervjuu Nezavisnim novinama.

Na pitanje kako se medijska kuća ATV našla pod sankcijama, Nelson je odgovorio da ATV nije sankcionisana kao medijska kompanija, nego kao koruptivni poslovni subjekt koji kontroliše Dodik i njegova porodica u koruptivne svrhe.

"Važno je razumjeti da ATV nije sankcionisana kao medijska kuća. Sankcionisana je kao koruptivni poslovni subjekt koji kontroliše Dodik i njegova porodica za koruptivne svrhe. Dodik je usmjeravao javne tendere ka svojoj djeci, odnosno ka ATV-u. Sankcije nisu osuda novinara, nego osuda koruptivnog poslovanja", pojasnio je Nelson.

Prema njegovim riječima sankcije su poziv pravosuđu da se probudi, jer je to njihov neuspjeh da kazne odgovorne lidere i sve one koji su odgovorni za široku rasprostranjenost korupcije.

"Nema građanina koji vjeruje da nema korupcije, a zbog toga što nema presuda izgleda kao da je nema. A pravosuđe ne radi svoj posao jer ima mnogo političkih uticaja. Ove probleme moguće je riješiti ako se počnu provoditi reforme. Reforme u vezi sa Zakonom o VSTS-u, tako da postoji efektivan nadzor pravosuđa. Takođe, tu su Zakon o javnim nabavkama i Zakon o sukobu interesa. Ova tri zakona zovemo "paket za vladavinu prava" i zato su tako visoko na listi evropskih prioriteta", kazao je Nelson.

(BN) 

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

Paja

15.01.2022 08:38

Sta je Prointer Kaldera Agro Fruit Gazdina Rakija Una Tv ......Kankcijonisi Prointer oni koriste vase Softvere pa ces vidjeti kako Micka Boli

ODGOVORITE
Name

Uroš

15.01.2022 09:21

Kad su ovu bitangu dovodili na vlast nisu tražili pomoć domaćih institucija a sad bi kao da institucije funkcionišu.Nije ronhil od juče u kriminau nego od prvog dana kad su ga “stranci”instalisali.I zato on sve češe ističe kako nikad nije presuđen.I sve su prilike da će otići sa ovog svijeta a da ga PRAVDA neće stići

Name

Aa

15.01.2022 09:27

Gospodina Nelsona treba pitati odkud zna da je Dodik korumpiran, a ako ima dikaze za to zašto ih javno ne objavi

Name

Re

15.01.2022 10:19

Ama kakve su to sankcije? Razlog koji si naveo je smijesan. Pa covjece godinama USAID sponzoriše SNSD i ti pricas o sankcijama. Da li ti stvarno mislis da je narod u RS glup? Pomeli ste poslije rata sa kvislinzima Srbe koje su stvorili RS i vjerovatno napravili ugovor sa njima na odredjeni period. Da je drugačije odavno bi i ove pomeli po oprobanom receptu.

Name

Borac

15.01.2022 11:41

Gde su sankcije za vicu i dodigove papke? Jel legalno kupovati papcine?

Name

Darko

15.01.2022 12:06

A ProInter ?? Tu su pare,a nu na ATV-u

Name

4d

15.01.2022 12:29

Vi ste ga doveli na tenku. Sve je pokrao i raselio. Sada ga vodite sebi,da narod pocne zivjeti.

Name

Vanzemaljac

15.01.2022 08:38

Prointer slijedi,hvala bogu.

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

15.01.2022 10:07

Не разумием? Управо су га Нелсонови и довели на власт јер су још тада знали да је дубоко у корупцији и криминалу и то још из времена бивше државе. Како свима вама није јасно каква се овдје игра води? Нелсон и његови третирају овај народ као комплетне идиоте.

Name

Sasha

15.01.2022 08:41

Krenuli su udari na porodicu. E moj mile jesi ga uprskao... Bolje da si se povukao na vrijeme, ali strah od zatvora samo te jos ukopava. Kad tad ces izgubit izbore i kad tad ce doci neko na vlast ko ce biti spreman da procesuira i tebe i tvoje bliznje. U rat bi nas uvukao zbog svoje guzice. Mars sa vlasti!

ODGOVORITE
Name

Tatar

15.01.2022 08:56

Da smo imalo pametni ne kad ne bi dozvolili rad ovakvih fabrika nepravde lazi i svega drugog sto jednu zemlju odvlaci od normalne trase zivota

Name

Re

15.01.2022 09:15

Upravo tako. Čovjek je spreman i na rat da bi sačuvao pare.

Name

Domaci stranac

15.01.2022 08:41

Vi namecete nekome sankcije za korupciju i kriminal? Vasa drzava je stvorena i zivi od istoga. SAD je naj vece zlo na svijetu !

ODGOVORITE
Name

re

15.01.2022 09:13

U SAD postoji korupcija kao i svugdje u svijetu, ali to ne radi vrh države nego odmetnuti pojedinci. Kod nas se radi o organizovanom kriminalu iz vrha vlasti. Tu imamo centralni komitet u koga se slijevaju pare od glavnih odbora iz cijele Republike Srpske. Pa onda nije čudno što SNSD ima sopstvenu zgradu, a borci - invalidi prve kategorije dobiju kontejner bez struje i vode. Sjetimo se predsjednice Cvijanović, koja je snimljena kako govori o kupovini papaka. Nije isto kad je sistem korumpiran i kad su pojedinci korumpirani. Zar nije čudno kad se Dodikovom sinu pokloni traktor. Da se tako nešto desi u SAD pao bi predsjednik.

Name

Re re

15.01.2022 18:58

Slijepom i gluvom ne vrijedi objašnjavati. Ako nije do sada shvatio da živi u državi gdje 20 godina porodica Dodik pljačka svakog građanina, onda j3 džaba pričati.

Name

Denokrata

15.01.2022 08:42

Godpodine Nelson, dosta ste mi zabrinutu. Vaše sankcijje niti pomazu niti će da pomognu. Moje mišljenje ovo je očajnički potez.

ODGOVORITE
Name

Aha

15.01.2022 09:11

A ima li zakona pravne drzave sta pravisudje radi i institucije zasto su placeni je li da cuvaju korumpirane i nj8hove podobne rodbinu kumovei zsto primaju platu id drzave i privildgije za Ginisaa lopov do lopiva umrezeni urusili sistem!!!! Dokleee???? Nsrod u nestajanju a lopivi caruju!!!

Name

re

15.01.2022 09:43

Inace tvoje misljenje je jaaaaaaaaaaaaaako vazno, hahahahahaha.

Name

Re

15.01.2022 09:46

Ta ce USA

Name

Моника

15.01.2022 08:57

Ту сам телевизију обожавао до прије пет година. Само је њихов дневник постојао. Онда су прешли на омражено писмо. Од тада их нисам гледао.

ODGOVORITE
Name

PROINTER PROINTER

15.01.2022 09:05

PROINTER PROINTERRRRRRTU JE LEGLO KRIMINALA I DODIGOVE PORODICE. PROINTER.. PROINTERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

ODGOVORITE
Name

Ja

15.01.2022 09:17

Gospodine vi ovim sankcijama koje ne daju nit ce dati rexultate izgledate bas nemocno.Zao mi vas. Da ste jaki pa i demokraticni sto niste jer za SAD je sila osnov...vi bi davno angazovali su BiH i na zakonit nacin rinesili problem....Doveli ste ga na vlast,ima vas u saci a vjerujem da ste i vi omrstili ruke...i sada pricate ove uvredljive price....

ODGOVORITE
Name

Vidi

15.01.2022 10:04

Znamo kakve su americke sankcije, to se vidi i po tome za njih je kriminal samo u srpskoj a federacija cista kao suza. To se kaze mi smo sila i upravljamo cijelim svijetom. Tako je bilo do sada ali ocito da nece moci vise.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

15.01.2022 10:13

Nesmijemo biti naivni, porodićno- kumovska oligarhija raspolaže sa enormno velikim kapitalom, koji je većim dijelom izvućen van granica BIH, opran i ubaćen u legalne tokove svjetskoga biznisa, nikakve sankcije ni SAD, a ni eventualne sankcije EU, oni neće ni osjetiti!

ODGOVORITE
Name

Re

15.01.2022 10:39

Tacno tako! Zato sankcije treba uvesti narodu, pa nek ih opet biraju ove godine ?

Name

Dok Holidej

15.01.2022 11:07

MILE SE NEBAVI KORUPCIJOM ON JE ČIST TAKO BAR ON KAŽE NEMA PRIJAVA PROTIV NJEGA . SAMO JE ZABORAVIJO REĆI DA JE NESMIJE NIKO PODNIJETI PROTIV NJEGA. I ČESTO PONAVLJAJU TI IZ VLASTI NEKA INSTITUCIJE RADE SVOJ POSAO A I TE INSTITUCIJE SU NJEGOVE I KORUMPIRANE.

Name

Ma nemoj

15.01.2022 12:52

On je vaš proizvod i vaše čeljade i dašak vjetra hrvatskoga proljeća. Kakve sankcije, vi mu pomažete dok god radi za vas a to je konačan cilj uništenje RS i Srpskog naroda. On štiti hrvatske nacionalne interese i radi za hrvatsku, to svi znaju i vide. Dakle on je dokazani Hrvatina da ne kažemo ujko!!!! Američko hrvatsko g....

ODGOVORITE
Name

SENA

15.01.2022 13:10

NADAMSE, DA CE IZEDBEGOVIC I COVIC DOBITI SANKCIJE I V.M.HRVACKE RADMAN.

ODGOVORITE
Name

Milan

15.01.2022 13:28

Dragi ambasadore kod nas postoji jedna poslovica koja kaže: "nije majka sina klela što se kockao već što se vadio". Prema tome ambasadore vrlo nevješto pokušavate da opravdate svoje poteze ničim izazvane prema Alternativnoj televiziji. Kažete ATV je u vlasništvu porodice Dodik! Pa objasnite nam imate li kakav dokument kojim to dokazujete, ima li tako nešto napisano u sudskoj registraciji ATV-a ili ima li o tome sudska presuda kojom se potvrđuje to što navodite. Ako to imate onda to objavite da i mi vidimo. Nemate ništa od toga ambasadore zato što ste običan smutljivac koji je kumovao ovome da se uvedu sankcije protiv ATV. Zato nemojte više da drugim prigovarate za korupcije pošto ste svojim potezima jasno i glasno pokazali da ste upravo vi lično korumpirani.

ODGOVORITE
Name

Re Milan

15.01.2022 13:51

Bravo Milan,naj pametniji komentar sto sam uopste procitao,uvjek lopv vice drzite lopova

Name

Bravo

15.01.2022 14:36

Bravo Milane, pravo u centar.

Name

Zoka

15.01.2022 16:49

To vam je demokratija,zar mediji nisu slobodni da rade samostalno.U ovoj drzavi postoje institucije da to kontrolisu.Na nivou entiteta i regulatorna agencija na nivou BiH

ODGOVORITE
Name

Boban

15.01.2022 17:26

Staje sa ostali firmi kojima dodik i njegova porodica rukovode

ODGOVORITE
Name

Milan Srbac

10.03.2022 09:15

Vraća se uzurpator u vaše jato i radiće sve po starom običaju, za vas, a vi ćete ukinuti sankcije njegovoj tv. i njemu. Ista ste vi bagra!

ODGOVORITE