Докапитализација ХЕТ-а је пљачка малих акционара

Сада, када су оборили цијене и проузроковали негативну перцепцију акција ЕРС-а, додаје, жели се извршити докапитализацију по тако обореним тржишним цијенама са само једним циљем, а то је да смишљено отму пола (46,5 одсто) вриједности акција малих акционара ХЕТ-а.

Република Српска 12.01.2022 | 17:20
Докапитализација ХЕТ-а је пљачка малих акционара

 – Управа „Електропривреде Републике Српске“ (ЕРС) досадашњим понашањем оборила је цијене и проузроковала негативну перцепцију акција ЕРС-а на Бањалучкој берзи, а сада жели извршити докапитализацију „Хидроелектрана на Требишњици“ (ХЕТ) по тако обореним тржишним цијенама, са само једним циљем да смишљено отму пола (46,5 одсто) вриједности акција малих акционара ХЕТ-а, тврде у Удружењу мањинских акционара енергетског сектора (УМАЕС).

Мали акционари огорчени највљеном докапитализацијом ХЕТ-а

„Прије неколико година Милорад Додик, као предсједник Републике Српске, је говорио како ће акције малих акционара ЕРС-а да вриједе много. Мали акционари стрпљиво од 2005. године чекају то вријеме, већ 17 година. Умјесто да једног дана дочекају тај час згрожени су најавом подмукле докапитализације ХЕТ-а по цијени од 0,29 КМ по акцији. Дакле, по цијени 8,2 пута мањој од цијене књиговодствене вриједности акција која је 2,3801 КМ по акцији“, каже представник Удружења Трипко Крговић за портал ЦАПИТАЛ.

Додаје да су мали акционари стрпљиво чекали либерализовање тржишта електричне енергије и да цијене акција ЕРС-а буду и веће од књиговодствене.

„Акције ЕРС-а су најзначајније акције на Бањалучкој берзи јер је ЕРС далеко највриједније предузеће на берзи и у Републици Српској. Управе зависних предузећа ЕРС-а у сарадњи са Матичним предузећем, лошим управљањем, прављењем губитака умјесто остваривања одобреног поврата на капитал, створиле су неповјерење у будућност зависних предузећа ЕРС-а и обориле цијене акција на берзи“, наводи Крговић.

Сада, када су оборили цијене и проузроковали негативну перцепцију акција ЕРС-а, додаје, жели се извршити докапитализацију по тако обореним тржишним цијенама са само једним циљем, а то је да смишљено отму пола (46,5 одсто) вриједности акција малих акционара ХЕТ-а.

„Садашњи капитал ХЕТ-а је 916.738.449 КМ и подјељен је у 385.164.196 акција (2,38 КМ / акцији), а планирана емисија акција била би 435 милиона акција по цијени од 0,29 КМ по акцији, што је 126.150.000 КМ – износ докапитализације“, појашњава Крговић.

Додаје да стручњаци из ЕРС треба да јавно кажу како су израчунали да већински пакет (53,5 одсто) у ХЕТ-у, чији су инсталирани капацитети 313 МW + будућих 159 МW у ХЕ „Дабара”, вриједи свега 126 милона КМ?

„Према актуелним цијенама изградње једног МW инсталисане снаге (око два милиона евра по МW) укупна вриједност ХЕТ-а била би процијењена на приближно двије милијарде марака“, тврди Крговић.

Пита да ли постоји икакав контролни механизам у држави који ће стати на пут невиђеној превари?

„Сигурно да ће из ЕРС рећи да мали акционари имају право прече куповине, али тешко је очекивати да ће иједан мали акционар уложити и један додатни цент тамо гдје га у континуитету шиканирају и пљачкају, што је наравно и план подухвата – осмишљене пљачке малих акционара. Мислили смо да се покушај пљачке неће више поновити након што је малим акционарима отета имовина код раздвајања дистрибутивних предузећа и изјава са највиших адреса да акционари из сектора не треба да брину јер долазе боља времена, али апетити Холдинга су јасни: потпуно маргинализовати мањинске акционаре и обезвриједити им имовину“, категоричан је Крговић.

„Зар мислите да смо наивни и слијепи?“
Поручује да је потребно да се зависним друштвима омогући да остваре поврат на капитал који је регулаторно загарантован.

„Заштите нас статутом од самовоље Холдинга па ћете моћи на берзи од малих акционара сакупити новца колико год пожелите! Укупни капитал ХЕТ-а након докапитализације био би 1.042.888.449 КМ (у 820.164.196 акција) а књиговодствена вриједност акције била би 1,127 КМ, док је прије докапитализације износила 2,38 КМ. Тако би  мали акционари овом кроз докапитализацију, смишљеном плачком, требали изгубити готово пола (46,5 одсто) књиговодствене вриједности својих акција!“, наводи он.

Пита да ли управа ЕРС стварно сматра да су грађани и мали акционари ЕРС-а толико наивни и слијепи? Да ли можда очекују да их и подрже у овом подухвату?

„Да управи ЕРС-а није циљ отимање пола вриједности акција ХЕТ-а од малих акционара она би докапитализацију треба направити иницијалном јавном понудом, продајом обвезница или са стратешким партнером, на примјер Електропривредом Србије или другим заинтересованим странама, по цијени од око двије марке по акцији! Не знамо одакле порив управи ЕРС-а да пљачка мале акционаре и грађане Републике Српске? Требали би знати да овакве ствари у финалу никад не могу проћи некажњено. Зашто се једном не потрудите да донесете одлуку у корист свих акционара и грађана?“, пита Крговић.

У ЕРС тврде да докапитализација не значи приватизацију
Из „Електропривреде РС” тврде да неће доћи до приватизације ХЕТ-а и да ће Матично предузеће купити акције које ХЕТ намјерава да емитује. Истичу и да је то „задужење“, иако је јасно да није и да продаја акција значи промјену и власничке структуре.

„Матично предузеће „Електропривреда Републике Српске“ је обезбиједило средства којима ће користећи право прече куповине купити акције које емитује ХЕТ у проценту од 65 одсто и на тај начин заџати садашњи проценат власништва у ХЕТ-у и  након проведеног поступка што значи да је било каква прича о приватизацији ХЕТ-а апсолутна неистина и лаж“, рекао је директор Дирекције за економско финансијске послове ЕРС-а Благоје Шупић, пренио је АТВ.

Није објаснио како ће и након куповине Матично предузеће имати исти проценат власништва, као ни како ће продаја остатка акција, које се планирају емитовати, утицати на структуру власништва у ХЕТ-у.

Извршни директор у ХЕТ-у Илија Таминџија у својој изјави још више је закомпликовао све.

„Ради се о начину обезбјеђивања недостајућих средстава за ХЕ Дабар, рекао бих најелегантнији начин гдје ХЕ на Требишњици неће имати никакве додатне трошкове по питању камата, ни било чега другога јер је Матично предузеће већ обезбједило средства. Матично предузеће ХЕТ је обезбједило средства и докапитализоваће своју, практично кћерку фирму, која је основана због лакше и брже реализације ХЕ Дабар”, рекао је Таминџија за Н1.

Није желио прецизирати о ком се износу тачно ради, али додаје да ће ХЕТ у изградњи „Дабра“ учествовати са 40 одсто, док ће 60 одсто новца бити обезбјеђено кроз кредитна средства.

Овај податак није тачан јер ће изградњу кредитом финансирати Извозно-увозна банка Кине (ЦЕXИМ банка) у износу од 369,7 милиона марака, а што је 85 одсто вриједности хидроелектране. Предвиђено је да 15 одсто вриједности (око 65,3 милиона КМ) буде финасирано од стране предузећа „ХЕ Дабар“.

Међутим, у ХЕТ-у су додали и друге трошкове које планирају да дају за истоимени пројекат.

Подсјећамо, ЦАПИТАЛ је открио да ХЕТ планира да се докапитализује емисијом акција номиналне вриједности од чак 435 милиона марака, што је за 50 милиона КМ више од тренутне укупне вриједности акцијског капитала друштва.

Докапитализација предузећа значи приватизацију тог друштва, оцијенили су стручњаци за тржиште капитала.

(Цапитал)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Пирош Чизма

12.01.2022 16:36

Било би добро провјерити како су ти тзв мали акционари дошли до акција, и када. Част изузецима, већина тога је купљена или добијена у бесцијење. Церитфикати, итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

12.01.2022 17:48

Како си ми паметан. Гдје предајеш.

Name

Пацовску Канали

12.01.2022 16:38

Не браним докапитализацију, али ме интересује ко продаде тих 46% акција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласнсрода

12.01.2022 16:39

Како објаснити пад акција на осталим берзама.Нигдје није сигуран поврацај улозеног!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУДАЦКА ДРЗАВА

12.01.2022 16:50

ГАНГСТЕР ЈЕ СВЕ ЗАКУХАО ДА САКРИЈЕ СВОЈУ НЕСПОСОБНОСТ, КРИМИНАЛ И ПЉАЦКУ. НЕВЈЕРОВАТНО ЈЕ СТА ТАЈ МАЛИ ПИЈАЦНИ ЛОПОВ РАДИ ОД СУЛУДОГ НАРОДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

12.01.2022 16:54

Ни они а ни мали акционари то нису направили ни створили него наси оцеви. То припада нама свима , вода свих нас протјеце кроз зентралу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

12.01.2022 16:56

Миле забоде заставу у кружни ток, постави табле на уласку у РС, и онда опљачка све што дохвати...патриотски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хет рс

12.01.2022 16:59

Пустите ујаку Милу нека и то прода!!!!Ал мора знати туђа мука прати унукеееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

12.01.2022 17:18

Па све акције градјана до сад су покрадене тако или стечајем итд комплетна приватизација је заврсила у дзеповима лопова . Гласајте и даље идиоти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гале

12.01.2022 17:21

Посто Додик губи и ударају санкције продаје све сто стигне да узме још коју пару, ускоро ће и друге фирме тако алумину , интеграл,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко К.

12.01.2022 17:50

Све под кринком српства и заштите српског националног интереса. Још не пасете траву и не лижете снијег, али сте управо на том путу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

12.01.2022 17:51

Па чекајте људи. Колико јуче смо пљували по овима који критички гледају на ово што нам се дешава. Сматрали их рушитељима наше драге Републике. Пуна су нам уста била бораца који су у налету патриотског жара несебично дали животе за овај комадић земље. 6ћ смо називали фашистима, муџахединима. Ствари смо упрошћавали до те мјере да постоји само црно и бијело, а све што је постављало питање је било црно. Па хајмо их упростити још мало и рећи да су славни борци животе дали за то да би неко могао да продаје то што су они одбранили. Хајмо и данас, два дана након рођендана издајицама назвати ове који ствари називају правим именом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

12.01.2022 18:07

Кад је купи електропривреда БиХ, Миле це наруцити још вецу заставу у Истоцном Сарајеву и све це народ заборавити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

12.01.2022 18:43

Ријец пљацка у РС је нормала исто као добар дан!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

12.01.2022 19:03

Купит це Бакир.Додик заврсава задатак унистење Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

12.01.2022 19:58

Најавила ФБиХ да це купити акције Хахаха, дабогда купили и све муслимани радили.. Миле издајник вазда се знало то.. У Требињу це до рата доци ако придају ХЕТ, некима висе нема зивота у Тб

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

12.01.2022 21:00

Ко је год купи, радницима и људима мозе бити само боље. Какав црни рат? Смањите дозивљај

Name

yоки

12.01.2022 20:04

Само продаји Баја, ста те брига није твоје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

12.01.2022 20:56

Свака докапитализација води све и једно предузеце у руке разбојника и тајкуна,видјели смо то у 1000 докапитализација,само банда пљацка ,а радници суте као тукци и цекају своју пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

13.01.2022 06:44

Додик каже да имамо новца, па не знам зашто би неко ко има новца продавао породично благо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

13.01.2022 10:10

Ма ниси ти добро чуо Додика, пошто он кад прича уста не отвара. Он је сигурно рекао имам(о) новца...