Важно је да се приближе ставови Хрвата и Бошњака

- Сматрам то кључним предусловом за релаксирање односа и политике Бошњака и Хрвата у ФБиХ, а да онда заједно с партнерима из РС покушамо наћи неки излаз који ће омогућити да институције БиХ колико-толико нормално функционишу, додаје Човић.  

Босна и Херцеговина 11.01.2022 | 14:49
Важно је да се приближе ставови Хрвата и Бошњака

"Ово је презахтјевна година, изузетно тешка и управо је то прилика да покажемо крајњу одговорност и направимо искорак како бисмо стабилизовали односе у Босни и Херцеговини.  Оно што можемо примарно урадити је стабилизовати односе у Федерацији БиХ, а онда и на нивоу цијеле БиХ, изјавио је за Фену предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Он већ за половину идуће недеље најављује интензивне разговоре у Сарајеву с представницима америчке и европске администрације, Маттхеw Палмером и Ангелином Еицххорст, како би се, истиче, завршио посао око изборног закона.

- Сматрам то кључним предусловом за релаксирање односа и политике Бошњака и Хрвата у ФБиХ, а да онда заједно с партнерима из РС покушамо наћи неки излаз који ће омогућити да институције БиХ колико-толико нормално функционишу, додаје Човић.  

У протекле двије недеље одржано је више онлине састанака и конференција, на нивоу експерата, а у наредним данима ће бити обављен и разговор с експертима Венецијанске комисије, како би се провјерила усклађеност постојећих приједлога с оним што је прихватљив правни став унутар европског простора.

Човић је поздравио јучерашњи разговор у Дубровнику хрватског премијера Андреја Пленковића и предсједника СДА Бакира Изетбеговића.

Каже да га је Пленковић информисао о том састанку и да је добродошао „посебно у ово вријеме када требамо уз помоћ међународних представника постизати конкретне договоре“.

-Кључно је да дође до отопљавања политичких односа између Бошњака и Хрвата у ФБиХ. То је стратешко питање. Према ономе што ме информисао премијер Пленковић, чини ми се да правимо један амбијент да можемо с много више повјерења него до сада направити искорак, ријешити питање легитимног представљања конститутивних народа, али ријешити и многа друга питања у БиХ. Изборни закон је само једно од тих питања. Овај закон јесте данас стратешки битан због избора који би требали бити у овој години, али када сагледамо цијелу ситуацију у БиХ, односе који су направљени, има још пуно тога што треба урадити. И због тога су добри разговори, попут овог Пленковића и Изетбеговића. Они могу допринијети једној позитивној атмосфери пред ове разговоре с Палмером и Еицххорст, поручио је Човић.

Он је позвао све политичке актере у БиХ да учине све како би се првенствено стабилизовала безбједносна ситуација у земљи и  да „сви они који звецкају оружјем, схвате да овдје на трагу Устава БиХ морамо поштивати све оно што је вриједност БиХ, институције БиХ и да све што радимо мора бити усклађено с Уставом и законима БиХ“. Додаје како треба поштовати механизам координације, како би се дошло до усуглашеног става када је о помирењу надлежности на различитим нивоима ријеч.

-Оне који предводе политике у БиХ позивам да сједнемо заједно и сва отворена питања ставимо на сто. Разговор нема алтернативе и разговорима треба приступити одмах. Ако то сагледамо на прави начин, врло брзо можемо тражити рјешења и за све ове друге теме које су нам предуслов и за еуропску причу, али и за економску и социјалну стабилност. Имамо безброј тема око којих требамо разговарати, али отворено и без фига у џеповима. А оно што ми је посебно важно је да имамо интензивну комуникацију између представника бошњачког и хрватског народа. Све друго, бојим се, може се лако уклопити у амбиције неких изван ове земље којима можда БиХ може послужити као алиби за нека друга глобална настојања, казао је у разговору за Фену предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

(БН)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Јаффа

11.01.2022 14:08

И сад ће Хрвати добити шта су планирали, окренути леђа нама...Миле обавио посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2022 15:28

Не могу ништа ријешити они који су довели до оваквог стања.

Name

За јаффа

11.01.2022 15:54

Ако добију енритет .тек це настати криза у федерацији. Народ цесе побунити и изаци на улицу

Name

Бем'

11.01.2022 15:59

Нема кафане у којој се нисте несто договарали,само тамо гдје треба никада...

Name

@ Јаффа

11.01.2022 16:33

Хрвати су у БиХ спали испод 7% од укупне популације, а уплаћују 6% ПДВ-а. А све то захваљујући политици Драгана Човића. Ипак, још увијек већина Босанских Хрвата вјерује да је АДЕЗЕ са овим човјеком на челу, најбоља солуција за њих.

Name

Злаја

11.01.2022 14:16

Да смо на вријеме послушали Живојина Мишића и Јована Дучића ,избјегли би многа страдања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расха

11.01.2022 14:20

У ФБИХ треба бити омогуцено гласање за само једног кандидата за цлана председниства, а у конацници два кандидата са највисе гласова а не припадају истом народу су изабрани цланови председниства. Слицно се мозе и у Српској, свако мозе да се кандидује а наравно онај са највисе гласова је цлан председниства и Р.Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легитимни представник

11.01.2022 14:25

Ови су лукави ко лисице, иду само оном од којих имају користи. Нису националисти ко ови наши, неће Срби са муслиманима па макар све отишло у п. м

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меме

11.01.2022 15:15

Човић вага. Некад му је боље с Милом, некад с Жутим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

11.01.2022 17:05

Драги мој народе зар невидите да тај милокрад ради против срба

Name

Босна

11.01.2022 15:34

Лицемјер. Нико му не вјерује. Давно се продао за интерес али није и неће успјети што је наумио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

11.01.2022 15:40

Не бојим се ја да се они неце договорит,све полако а Миле урла и води нас у сукоб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац 92-95

11.01.2022 15:54

и онда ће славити договор који су сами они опструирали у нзадње вријеме... ко је овдје луид...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

11.01.2022 18:04

Који сте ви коњи сви заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

11.01.2022 19:05

Препао си се санкција и избора сва троца али ти си кривац нр. Један а онда Бакир и Додик нече те моћи изборе срушити а још мањ да прођете.Ви сте окорјели крим8налци гдје вам је мјесто иза решетака љутска срамоте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

11.01.2022 19:09

Па доста више народе шта трпите да вас ови лешинари заступају.Немогу они одлучивати у име народа сами су себи наметнули закон а то се мора зауставити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Парламент БиХ

11.01.2022 22:00

Они у Бужиму прије ће кренути на парламент БиХ, него према Српској. Највећи издајници државе БиХ су у Парламенту БиХ и у оној кућици гдје онај ћело Хитлеровац. Још да им се хоће и ове јединице мупа из Српске придружити, то би онда било народно славље 30 година живота на батерије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

11.01.2022 22:18

Сутра ћеш од Доде добити по ушима. Гдје ћеш са Бошњацима да се договараш а ниси питао. Знаш за чије интересе радиш?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста ти је болан

12.01.2022 07:41

Он је интересдзија.Додик неце ниста добити из савеза са њима јер це као 90-тих босњаке и хрвате запад сјести за стол.Мислите да Хрвати зеле Србију на Сави и Уни?Само тактизирају око изборног закона и завуце вам га с ледја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

12.01.2022 08:17

Сад је готово миле помиго братски сад повезите заставе дебели цвор завезите!! Лазни националисти партијаси корумпирани прљави богатаси од рата до данас харајууууу зло 20 и 21 вијека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

12.01.2022 22:23

Драги народе бих нисте глупи ни глуви да непримјетите да су сватројица исти брину само о себи анароду само продају супље прице изавадјају даби лаксе манипулисали и крали али трпали себи у дзепове

Name

Мир

12.01.2022 20:27

Овај лудак још мисли да у БиХ имају неки партнери!!

ОДГОВОРИТЕ