Važno je da se približe stavovi Hrvata i Bošnjaka

- Smatram to ključnim preduslovom za relaksiranje odnosa i politike Bošnjaka i Hrvata u FBiH, a da onda zajedno s partnerima iz RS pokušamo naći neki izlaz koji će omogućiti da institucije BiH koliko-toliko normalno funkcionišu, dodaje Čović.  

Bosna i Hercegovina 11.01.2022 | 14:49
Važno je da se približe stavovi Hrvata i Bošnjaka

"Ovo je prezahtjevna godina, izuzetno teška i upravo je to prilika da pokažemo krajnju odgovornost i napravimo iskorak kako bismo stabilizovali odnose u Bosni i Hercegovini.  Ono što možemo primarno uraditi je stabilizovati odnose u Federaciji BiH, a onda i na nivou cijele BiH, izjavio je za Fenu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

On već za polovinu iduće nedelje najavljuje intenzivne razgovore u Sarajevu s predstavnicima američke i evropske administracije, Matthew Palmerom i Angelinom Eichhorst, kako bi se, ističe, završio posao oko izbornog zakona.

- Smatram to ključnim preduslovom za relaksiranje odnosa i politike Bošnjaka i Hrvata u FBiH, a da onda zajedno s partnerima iz RS pokušamo naći neki izlaz koji će omogućiti da institucije BiH koliko-toliko normalno funkcionišu, dodaje Čović.  

U protekle dvije nedelje održano je više online sastanaka i konferencija, na nivou eksperata, a u narednim danima će biti obavljen i razgovor s ekspertima Venecijanske komisije, kako bi se provjerila usklađenost postojećih prijedloga s onim što je prihvatljiv pravni stav unutar evropskog prostora.

Čović je pozdravio jučerašnji razgovor u Dubrovniku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Kaže da ga je Plenković informisao o tom sastanku i da je dobrodošao „posebno u ovo vrijeme kada trebamo uz pomoć međunarodnih predstavnika postizati konkretne dogovore“.

-Ključno je da dođe do otopljavanja političkih odnosa između Bošnjaka i Hrvata u FBiH. To je strateško pitanje. Prema onome što me informisao premijer Plenković, čini mi se da pravimo jedan ambijent da možemo s mnogo više povjerenja nego do sada napraviti iskorak, riješiti pitanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali riješiti i mnoga druga pitanja u BiH. Izborni zakon je samo jedno od tih pitanja. Ovaj zakon jeste danas strateški bitan zbog izbora koji bi trebali biti u ovoj godini, ali kada sagledamo cijelu situaciju u BiH, odnose koji su napravljeni, ima još puno toga što treba uraditi. I zbog toga su dobri razgovori, poput ovog Plenkovića i Izetbegovića. Oni mogu doprinijeti jednoj pozitivnoj atmosferi pred ove razgovore s Palmerom i Eichhorst, poručio je Čović.

On je pozvao sve političke aktere u BiH da učine sve kako bi se prvenstveno stabilizovala bezbjednosna situacija u zemlji i  da „svi oni koji zveckaju oružjem, shvate da ovdje na tragu Ustava BiH moramo poštivati sve ono što je vrijednost BiH, institucije BiH i da sve što radimo mora biti usklađeno s Ustavom i zakonima BiH“. Dodaje kako treba poštovati mehanizam koordinacije, kako bi se došlo do usuglašenog stava kada je o pomirenju nadležnosti na različitim nivoima riječ.

-One koji predvode politike u BiH pozivam da sjednemo zajedno i sva otvorena pitanja stavimo na sto. Razgovor nema alternative i razgovorima treba pristupiti odmah. Ako to sagledamo na pravi način, vrlo brzo možemo tražiti rješenja i za sve ove druge teme koje su nam preduslov i za europsku priču, ali i za ekonomsku i socijalnu stabilnost. Imamo bezbroj tema oko kojih trebamo razgovarati, ali otvoreno i bez figa u džepovima. A ono što mi je posebno važno je da imamo intenzivnu komunikaciju između predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda. Sve drugo, bojim se, može se lako uklopiti u ambicije nekih izvan ove zemlje kojima možda BiH može poslužiti kao alibi za neka druga globalna nastojanja, kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

(BN)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Jaffa

11.01.2022 14:08

I sad će Hrvati dobiti šta su planirali, okrenuti leđa nama...Mile obavio posao.

ODGOVORITE
Name

Re

11.01.2022 15:28

Ne mogu ništa riješiti oni koji su doveli do ovakvog stanja.

Name

Za jaffa

11.01.2022 15:54

Ako dobiju enritet .tek ce nastati kriza u federaciji. Narod cese pobuniti i izaci na ulicu

Name

Bem'

11.01.2022 15:59

Nema kafane u kojoj se niste nesto dogovarali,samo tamo gdje treba nikada...

Name

@ Jaffa

11.01.2022 16:33

Hrvati su u BiH spali ispod 7% od ukupne populacije, a uplaćuju 6% PDV-a. A sve to zahvaljujući politici Dragana Čovića. Ipak, još uvijek većina Bosanskih Hrvata vjeruje da je ADEZE sa ovim čovjekom na čelu, najbolja solucija za njih.

Name

Zlaja

11.01.2022 14:16

Da smo na vrijeme poslušali Živojina Mišića i Jovana Dučića ,izbjegli bi mnoga stradanja.

ODGOVORITE
Name

Rasha

11.01.2022 14:20

U FBIH treba biti omoguceno glasanje za samo jednog kandidata za clana predsednistva, a u konacnici dva kandidata sa najvise glasova a ne pripadaju istom narodu su izabrani clanovi predsednistva. Slicno se moze i u Srpskoj, svako moze da se kandiduje a naravno onaj sa najvise glasova je clan predsednistva i R.Srpske.

ODGOVORITE
Name

Legitimni predstavnik

11.01.2022 14:25

Ovi su lukavi ko lisice, idu samo onom od kojih imaju koristi. Nisu nacionalisti ko ovi naši, neće Srbi sa muslimanima pa makar sve otišlo u p. m

ODGOVORITE
Name

Meme

11.01.2022 15:15

Čović vaga. Nekad mu je bolje s Milom, nekad s Žutim.

ODGOVORITE
Name

Boki

11.01.2022 17:05

Dragi moj narode zar nevidite da taj milokrad radi protiv srba

Name

Bosna

11.01.2022 15:34

Licemjer. Niko mu ne vjeruje. Davno se prodao za interes ali nije i neće uspjeti što je naumio.

ODGOVORITE
Name

Istina

11.01.2022 15:40

Ne bojim se ja da se oni nece dogovorit,sve polako a Mile urla i vodi nas u sukob.

ODGOVORITE
Name

Borac 92-95

11.01.2022 15:54

i onda će slaviti dogovor koji su sami oni opstruirali u nzadnje vrijeme... ko je ovdje luid...

ODGOVORITE
Name

mislim

11.01.2022 18:04

Koji ste vi konji svi zajedno.

ODGOVORITE
Name

Miromo

11.01.2022 19:05

Prepao si se sankcija i izbora sva troca ali ti si krivac nr. Jedan a onda Bakir i Dodik neče te moći izbore srušiti a još manj da prođete.Vi ste okorjeli krim8nalci gdje vam je mjesto iza rešetaka ljutska sramote

ODGOVORITE
Name

Miromo

11.01.2022 19:09

Pa dosta više narode šta trpite da vas ovi lešinari zastupaju.Nemogu oni odlučivati u ime naroda sami su sebi nametnuli zakon a to se mora zaustaviti

ODGOVORITE
Name

Parlament BiH

11.01.2022 22:00

Oni u Bužimu prije će krenuti na parlament BiH, nego prema Srpskoj. Najveći izdajnici države BiH su u Parlamentu BiH i u onoj kućici gdje onaj ćelo Hitlerovac. Još da im se hoće i ove jedinice mupa iz Srpske pridružiti, to bi onda bilo narodno slavlje 30 godina života na baterije.

ODGOVORITE
Name

Pa

11.01.2022 22:18

Sutra ćeš od Dode dobiti po ušima. Gdje ćeš sa Bošnjacima da se dogovaraš a nisi pitao. Znaš za čije interese radiš?

ODGOVORITE
Name

Sta ti je bolan

12.01.2022 07:41

On je interesdzija.Dodik nece nista dobiti iz saveza sa njima jer ce kao 90-tih bosnjake i hrvate zapad sjesti za stol.Mislite da Hrvati zele Srbiju na Savi i Uni?Samo taktiziraju oko izbornog zakona i zavuce vam ga s ledja.

ODGOVORITE
Name

Haha

12.01.2022 08:17

Sad je gotovo mile pomigo bratski sad povezite zastave debeli cvor zavezite!! Lazni nacionalisti partijasi korumpirani prljavi bogatasi od rata do danas harajuuuuu zlo 20 i 21 vijeka

ODGOVORITE
Name

Boki

12.01.2022 22:23

Dragi narode bih niste glupi ni gluvi da neprimjetite da su svatrojica isti brinu samo o sebi anarodu samo prodaju suplje price izavadjaju dabi lakse manipulisali i krali ali trpali sebi u dzepove

Name

Mir

12.01.2022 20:27

Ovaj ludak još misli da u BiH imaju neki partneri!!

ODGOVORITE