Брисел: Преминуо Давид Сасоли у 65. години

- Председник Европског парламента, Давид Сасоли, преминуо је у 65. години, саопштено је из његовог кабинета.

Вијести 11.01.2022 | 07:42
Брисел: Преминуо Давид Сасоли у 65. години

"Председник Европског парламента, Давид Сасоли, преминуо је у јутрос у 1:15 у болници у Авијану у Италији", објавио је његов портпарол, Роберто Куило на Твитеру.

Давид Сасоли је 26. децембра примљен у болницу у Италији због озбиљне компликације имунолошког система.

Претходно је лечен од тешке упале плућа, а све његове активности на месту председника ЕП биле су суспендоване два месеца до новембра 2021. године када је поново преузео политичку дужност на челу једне од три најважније ЕУ институције.

Давид Сасоли је након новинарске каријере 2009. године изабран за члана Европског парламента испред италијанских социјалдемократа. На место председника ЕП долази након последњих европских избора у јулу 2019. године.

Сасоли се са места председника ЕП залагао за пријем Србије и осталих земаља Западног Балкан у ЕУ.

„Проширење може и региону и целој Европи да донесе огромне предности јер доприноси обезбедјивању стабилног, богатог и мирног континента“, изјавио је Сасоли у јуну прошле године.

Гласање за избор новог председника ЕП већ је планирано за крај јануара собзиром на то да је Сасоли раније најавио да се неће кандидовати за други мандат од две и по године на челу овог сазива Европског парламента.

(Тањуг) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Неко из масе

11.01.2022 15:22

Да није био вакцинисан, тај податак би био ударан. Овако се ни не спомиње. Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

11.01.2022 15:25

Опа,оде јос један вакцинисан.Сто се не огласе страни плаценици по том питању.Умро од короне,вакцинисан три пута,зар не би требало да има лаксе симптоме...

ОДГОВОРИТЕ