Brisel: Preminuo David Sasoli u 65. godini

- Predsednik Evropskog parlamenta, David Sasoli, preminuo je u 65. godini, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Vijesti 11.01.2022 | 07:42
Brisel: Preminuo David Sasoli u 65. godini

"Predsednik Evropskog parlamenta, David Sasoli, preminuo je u jutros u 1:15 u bolnici u Avijanu u Italiji", objavio je njegov portparol, Roberto Kuilo na Tviteru.

David Sasoli je 26. decembra primljen u bolnicu u Italiji zbog ozbiljne komplikacije imunološkog sistema.

Prethodno je lečen od teške upale pluća, a sve njegove aktivnosti na mestu predsednika EP bile su suspendovane dva meseca do novembra 2021. godine kada je ponovo preuzeo političku dužnost na čelu jedne od tri najvažnije EU institucije.

David Sasoli je nakon novinarske karijere 2009. godine izabran za člana Evropskog parlamenta ispred italijanskih socijaldemokrata. Na mesto predsednika EP dolazi nakon poslednjih evropskih izbora u julu 2019. godine.

Sasoli se sa mesta predsednika EP zalagao za prijem Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkan u EU.

„Proširenje može i regionu i celoj Evropi da donese ogromne prednosti jer doprinosi obezbedjivanju stabilnog, bogatog i mirnog kontinenta“, izjavio je Sasoli u junu prošle godine.

Glasanje za izbor novog predsednika EP već je planirano za kraj januara sobzirom na to da je Sasoli ranije najavio da se neće kandidovati za drugi mandat od dve i po godine na čelu ovog saziva Evropskog parlamenta.

(Tanjug) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Neko iz mase

11.01.2022 14:22

Da nije bio vakcinisan, taj podatak bi bio udaran. Ovako se ni ne spominje. Pametnom dosta.

ODGOVORITE
Name

Nole

11.01.2022 14:25

Opa,ode jos jedan vakcinisan.Sto se ne oglase strani placenici po tom pitanju.Umro od korone,vakcinisan tri puta,zar ne bi trebalo da ima lakse simptome...

ODGOVORITE