Перић: Додиково курчење скупо ће коштати Српску

Тамни облак, који се са запада надвио над РС, најављује невријеме. 

Република Српска 10.01.2022 | 20:02
Перић: Додиково курчење скупо ће коштати Српску

Пише: Бранко Перић, судија Суда БиХ 

Тридесет година постојања обиљежила је Република Српска (РС) под санкцијама које су САД увеле Милораду Додику, као њеној политичкој персонификацији. Није то било згодно вријеме за прангијање и велике ријечи! Тамни облак, који се са запада надвио над РС, најављује невријеме. 

Умјесто да је за тридесет година економски, демографски и политички ојачала, РС је постала зона сумрака. Огрезла у корупцији и криминалу, економски осиромашена, опустошена и опљачкана, постала је простор из кога се одлази главом преко свијета. У политичком смислу прокажена и презрена, окренула је против себе пола свијета, а својим пријатељима и заштитницима, Русији и Кини, постала камен о врату и тешко бреме на плећима. 

Има много разлога због којих би слављеници требало да буду забринути. Додиков наум да се у таквим околностима политички осамостаљује наилази на осуде из свјетских центара моћи. За сваког ко се иоле у политику разумије, Додикова политичка оријентација захтијева снажну дипломатску офанзиву и јасну и јаку међународну подршку. Пред кога изаћи и како разговарати? Каква подршка и помоћ могу за Додикову идеју доћи из Русије и Кине, које и саме имају озбиљне политичке проблеме. Да ли ће тај посао са моћним свјетским играчима моћи да обави сам Милорад Додик? 

Како га је до сада обављао, тешко да може!   

У дипломатској историји Срба остало је записано упутство Милоша Обреновића српском преговарачу Петру Ичку пред одлазак у Цариград. Овако је Милош савјетовао свог изасланика: „Пази добро Петре, кад будеш тамо пред султаном. Да се курчиш бре, да виде Турци да Србија није мачији кашаљ. Не могу они да раде како они хоће. Али Петре, добро води рачуна. Ако на твоје курчење почне и султан да се курчи, е... ти Петре одма да откурчиш, јер је Србија ипак мала земља. И да знаш – султан је слаб на паре и на мушко дупе, а ми пара немамо да ти дамо.“

Нису сви српски владари имали Милошеву мудрост и смисао за дипломатску борбу. Радије су потезали топуз и сабљу, страдајући на бојиштима за царство небеско. То им је доносило епску славу, али народу само трагедији и никакво добро. Истина, било је и оних који су преговорима, удадбама и женидбама знали да граде пријатељства и шире границе свог царства, али њих епски рапсоди нису опјевали.

Кратко подсјећање на дипломатску историју Срба тешко ће нам помоћи да схватимо куда нас води политика Милорада Додика. Нема сумње да је Додик обиљежио 2021. годину као најнегативнија политичка личност у Европи. За собом је затворио сва врата моћних држава запада. Све су прилике да ће уложити сву своју памет да то буде и у 2022. години. С ким ће преговарати и чију подршку ће добити? 

Није се Милорад Додик ни једног трена потрудио да у политици покаже бар мало мудрости и дипломатског талента. Његова политика је била политика набуситости, надмености и најпримитивнијег вријеђања. Готово да у историји политике нема примјера тако разузданог примитивизма и јавне бахатости. Довољно је сјетити се увреда упућених бившим високим представницима Педију Ешдауну и Валентину Инцку. Частио је Додик увредама све редом, од државника до новинара. На удару су свакодневно били његови политички противници. Са нескривеним ниподаштавањем о њима је говорио као издајницима народа, страним плаћеницима, криминалцима и лажовима. Његов народ били су само чланови његове политичке партије. Све остале је пљувао, шутао и вријеђао.  

Начин на који Додик говори о људима није питање политичког стила, није одраз спонтаности, није реторичка фигуративност, није маркетиншка форма која доноси политичку корист, није несмотрена изазвана реакција. Прије би се рекло да се ради о дијагнози произашлој из карактера. Просто, Додик не умије са људима! Хипертрофија сопственог ја (Јунг!) не дозвољавала му да успоставља односе поштовања, уважавања и сарадње са саговорником. На истој матрици он комуницира са ђилкошима и са колегама из политике, државне структуре и међународним званичницима. 

Кад Додик каже Ескобару „јебе ми се за твоје санкције“, онда то није ништа друго него простаклук достојан презира. Тешко је разумјети потребу да се са саговорником на државничком нивоу разговара на такав начин. Тако се не улази у културну историју. Сутра ће Ескобар и остали Додикови саговорници о томе оставити траг у својим дипломатским извјештајима или мемоарима које ће неко једног дана проучавати и о Додику исписивати најмрачније странице. 

Додик заборавља да га у дијалогу са званичним представницима држава обавезује протокол пристојности, јер разговара као државник који представља народ. Народ жели да види да га представљају најбољи и најумнији људи, а не простаци и комедијанти који се спрдају и кревеље омаловажавајући и вријеђајући саговорнике. Може се о саговорницима највишег ранга мислити најгоре, али се најгоре не треба јавно препричавати. Подсмијевати се и спрдати са саговорницима на државном нивоу је биједно политичко трачарење којим се засмијава примитивна руља. Пристојни људи се тога стиде. Нико разуман не би пожелио таквог представника у политици.

Са својим примитивним вокабуларом и неотесаним политичким стилом, Додик вријеђа и понижава српски народ. Његова ароганција и задртост постају нови оквир за стереотип о Србима као политички незрелом, лудом и примитивном народу. А постају и лош примјер који ће млади и надобудни политичари слиједити и опонашати. Видјели смо уочи прославе годишњице у неколико градова срамна клерофашистичка дивљања. Је ли то пут који се трасира за будућност РС? Зашто се Додик труди да се тај стереотип одржава и српском народу наноси немјерљиву штету? 

Додик је саговорнике сличне себи проналазио у политичким групацијама крајње десничарске оријентације (Монти, Краус, Штрахе, Орбан), спајајући политички неспојиво - странке европске социјалдемократије и десничарске популистичке и конзервативне оријентације. Хватајући се у коло маргиналних, радио је на своју штету и губио међународни углед. 

Политичко поигравање са бојкотом државних институција и причом о враћању пренесених надлежности, Милорад Додик је заколутао други круг међународних санкција са посљедицама које ће још више уназадити политичку позицију и економски положај РС. У овако озбиљној међународној политичкој ситуацији то дјелује застрашујуће. Такво поигравање са свјетским моћницима још се није видјело у овом свијету разноврсних неправди.

Политике и политички лидери могу се, и требају, оспоравати пристојним језиком и тоном, а не спрдњом и увредама. Додик, просто, има потребу да примитивизмом избије у први план да би освијетлио своју политичку безначајност, не размишљајући какве то политичке и државничке посљедице може имати. Често се питам шта о Додиковим политичким лупинзима мисле они који покушавају политичке интересе РС уградити у своје међународне политике!? Путин и Лавров, на примјер!

Додиков политичка игроказ  све више личи на руски рулет – смртоносну игру са експлозивним политичким пуњењем од којег би најприје он могао страдати. За утјеху, то би му могло дати ореол жртве новог свјетског поретка и сврстати га у ред опјеваних српских јунака који чекају ред за канонизацију. Није мало за учињено ништа!

Када би блаженопочивши Милош могао данас да савјетује Додика, рекао би му: „Милораде, доста си се курчио, бре. Одма' да откурчиш. Није вријеме за то што чиниш. Ко ће да те призна? Мали сте, Милораде, не зна се за вас. И немој да правиш проблеме Србији и браћи Русима. Има Србија превише својих проблема. Имају и Руси много  проблема.Њима је брига Украјина, Казахстан, Сирија...ко ће да мисли на твоју Републику Српску? Примири се, Милораде. Све има своје вријеме, постоји вријеме када се сије и вријеме када се жање.

Јачај институције. И разговарај са народом, народ воли да га се пита. Чувај народ и не узимај од народа. Ако хоћеш ти да имаш, мора и народ да има. Народ и институције су сила. И шаљи мудре људе у свијет да раде за државу. Не шаљи незналице и лопове, главе ће ти доћи. Не можеш без свијета, Милораде.

Са Бошњацима и Хрватима увијек добро, на кољенима ако треба. Они су ти важнији од Америке. Добар комшија ти је најбољи савезник. Од непријатеља прави пријатеље, то су твоје побједе. Не прави од пријатеља непријатеље. Не бацај паре по свијету, дај комшији ако имаш. Све што даш, вратиће ти се. И држи се закона. Не дај да се закон крши. Ако народ поштује закон, поштоваће и тебе. Ако ти не поштујеш закон, ни народ тебе неће поштовати. Сам ћеш себе осудити. А биће да си се о законе сагријешио, црни Милораде.“

(Бука)       

Коментари / 104

Оставите коментар
Name

Лука

10.01.2022 19:07

Све више сумњам да ово намјерно ради и у договору са западом,а све у циљу прављења терена западњацима да укину Српску. Увијек је био њихов и такав је остао. Манипулацијом влада 20 година,вода Србе жедне преко воде и потписује све сто они траже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

10.01.2022 19:22

Е МОЈ ДРУЗЕ ПЕРИЦУ ДА СВИ ЗБОРЕ КАО ТИ И ТАКО РАЗМИСЉАЈУ ГДЈЕБИ НАМ БИО КРАЈ АЛИ НАСИ ПОЛИТИЦАРИ И ВЛАДАРИ СУ ПЛАЦЕНИ И ЗАДУЗЕНИ ДА СТО ВИСЕ НАРОДА ОТЈЕРАЈУ ОД СВОЈИ КУЦА И СТО ВИСЕ ОПЉАЦКАЈУ ОВУ ДРЗАВУ ДА НАКРАЈУ ПОКЛЕКНЕ КАО ПОТКОПАНА КУЛА.АЛИ НАРОД ЈЕ ЗА СВЕ КРИВ САМ СЕБИ ИЗБОРНОМ ВОЉОМ СКРАЦУЈЕ ВИЈЕК..

Name

Реган

10.01.2022 19:24

Немаш шта да сумњаш пријатељу.То је тако 100%,све је он то договорио још давно,на носачу авиона,кад су му рекли само носи,пљачкај и расели ...и злочинац то све одлично ради

Name

Драган

10.01.2022 19:28

ја то све вријеме говорим...потпуно сте у праву

Name

Петар

10.01.2022 19:53

Врло паметан цовјек овај Периц. Засто га неби изабрали за цлана предсједниства. Он, Комсиц и Дзаферовиц би се лако о свему договорили. Босна би била све јаца на радост вецине

Name

?

10.01.2022 20:01

Он се курчи, а народ ће добити к*рчину

Name

Бмнннв

10.01.2022 20:11

Ништа није случајно !

Name

Ре Петар

10.01.2022 20:33

Е мој Петре, прошла су времена када је се цјенио образован и учеван човјек. Када је културни циљ био одвести дјецу у позориште или театар. Сада су времена задруга, фарми и старлета. Необразованост је узнапредовала и постављени су нови стандарди у друштву. Што си ненормалнији, све си бољи у друштву.

Name

Бокки

10.01.2022 20:42

Био је и остао америцки играц. То је и данас. Врло брзо це продати РС да побјегне са парама. Пустице га, то бе безнацајна цијена за спољнополитицки успјех САД.

Name

РЕ Лука

10.01.2022 20:43

Док сам читао чланак иста ми сумња паде на памет . Баја је био а изгледа и остао играч запада да чини све како би укинули Републику Српску. Све што Баја ради ми смрди на ту работу

Name

Марсовац

10.01.2022 20:53

Од судије сам очекивао да ће поменути бројна кривична дјела чији је актер додик и ријечи критике својим кокегама из Тужилаштва који су својим нерадом постали милорадови саучесници у криминалу.Зар морају Вукановић и Васковић да откривају и јавно саопштавају криминал црвене секте.О дипломатском рјечнику ове наше срамоте излишно је причати.Њега треба хитно “под мач”

Name

Мисо

10.01.2022 20:58

Свака част, сваку ријеч потписујем и питам се има ли овом лудилу краја,?

Name

Бомбаш

10.01.2022 21:51

Колумбо.па то је оцигледно

Name

Дејтон

10.01.2022 23:45

У дипломатској историји Срба остало је записано упутство Милоша Обреновића српском преговарачу Петру Ичку пред одлазак у Цариград. Овако је Милош савјетовао свог изасланика: „Пази добро Петре, кад будеш тамо пред султаном. Да се курчиш бре, да виде Турци да Србија није мачији кашаљ. Не могу они да раде како они хоће. Али Петре, добро води рачуна. Ако на твоје курчење почне и султан да се курчи, е... ти Петре одма да откурчиш, јер је Србија ипак мала земља. И да знаш – султан је слаб на паре и на мушко дупе, а ми пара немамо да ти дамо.“Бравоооооо Петре....!!!

Name

ВРС

11.01.2022 05:25

Али сто је тузно и залосно , овај народ није боље ни заслузио!!! Никад се немогу помирити са цињеницом “они који су стварали и ратовали” данас суте у бједи и јаду, боје се једног цобана, несмију зуб иза језика помолити... Свака цас за текст , све у центар!!! Браво!!

Name

Милун

11.01.2022 08:17

ГОСПОДИНЕ ПЕРИЋУ, ПАЖЊИВО САМ ПРОЧИТАО ВАШ КОМЕНТАР И НЕМАМ ШТА ДОДАТИ. ЖЕЛИМ САМО ДА ШТО ПРЕ ДОДИК ОДЕ СА ПОЛИТИЧКЕ СЦЕНЕ У ЗАТВОР И ДА СЕ РАСФОРМИРА ЊЕГОВА СНСД-. КАКО БИ ОВАЈ НАРОД ПОЧЕО ДА ЖИВИ И СТВАРА БОЉИ ЖИВОТ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ. ВАМА ХВАЛА НА УПОЗОРЕЊУ И ДОБРОНАМЕРНОСТИ.

Name

Ре Боки

11.01.2022 21:39

Друже,не би Додик никог продао ,нити преварио! Ниједан човјек не може неког преварити ,а да за то не одговара он или његови потомци.То је закон Универзума који нико није избјегао .А, није Додик толико глуп!

Name

Густав

10.01.2022 19:12

Скупо ће да кошта народ. Али овце су увијек биле за шишање. Тако да.....сами смо тражили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

10.01.2022 19:20

Овце,ма де матерети сви носе оригинале,телефони скупи,коцкарнице пуне

Name

Ре

10.01.2022 19:36

Рудоња је лазов и клептоман. Његов домет је сатор и рикање.

Name

Бира

10.01.2022 19:16

Нисам још прочтао текст који је боље описао МД...бравооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

бранко

10.01.2022 19:36

Ти не видис даље од своје ухљебљене гузице и окрузен си таквима па не видис колико народа нема ни за хљеба .по твом би требали да ходају голи и гладни да би ти рекао има и сиромасних,стоко безобразна,тако и тај додик исто прица дабогда се пекао у паклу

Name

Xxxxxx

10.01.2022 19:58

Хахахах бира зар си ти у зивоту несто процитао, подсјетио си ме на једног типа кад полагао возацки, после неколико покусаја па рекао да у зивоту тезу књигу није процитао ,

Name

Лола

10.01.2022 19:17

Одавно нешто зрелије и разумније нисам прочитао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВ

10.01.2022 19:48

Да цитате мало висе и да поценете висе да мислите својом главом,а не да понављате лазну додикову матру, и онда убедите сами себе да је та изговорена лаз постала истина, било би нама пуууннооооо боље

Name

Гојко

10.01.2022 21:23

Ма страсно је то да се народ пали на ове средњовјековне форе. Пале се на крст, цркву, и некакву дрзаву и припајање... Стварно несхватљиво.. 30 година нас је просло у ова срања. .. сад нас трпају у санкције и ратове а људи су и преисцрпљени.

Name

Дарко Лекић

10.01.2022 19:17

Зар постоји веће зло и самоуништење за један народ од системске корупције,то дугорочно изнутра уништава народ и државу и будућност потомака и много је опаснији непријатељ од како стварних тако и измишљених "спољних непријатеља"....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

10.01.2022 19:33

Још је опасније то што годинама трују и заглупљују сопствени народ. Друштво никад примитивније, глупље и окрутније није било. Видили сте шта ради омладина. Већина памети је углавном већ иселила, а осатли су негдје у илегали и шапћу у своја четири зида. Јавно и на глас ријетко ко шта говори.

Name

Истина

10.01.2022 19:18

Биће народу,тразили сте па кусајте, а Миле у авион па куд хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само лагано

10.01.2022 19:19

Вријеме ће показати колко је додик уназадио Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

10.01.2022 23:28

Није сам милојко, видјело се јуце, има их пуно који не воле дзаву у којој зиве.

Name

10.01.2022 19:19

Он се понаса овако јер кад је био мали испао мајци из руку и лупио главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.01.2022 19:38

Зато му је доктор написао да је дусевни болесник.

Name

САВЈЕСТ

10.01.2022 19:28

Слажем се са говорником. Миле се курци а ми ћемо најеб..... Али ни ти драги мој судија ниси цвећа. Ста ти радис и како радис у том суду. Како то да 90% осуђени су Срби. Несто ту не штима. Гдје је твој глас у том суду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.01.2022 19:50

А да ти сједнес и сам да собом мало боље размислис, досао би до одговора, на питање које си поставио судији

Name

Глобал зитизен

10.01.2022 19:50

Цовјек је судија а судије суде. А ти мало се заинтересуј и цитај своју историју па це ти бити јасно.

Name

Ре: Савјест

10.01.2022 19:54

Суди се по уцињеном (не)дјелу а не по националности ! Ста би требао...кад пресуди 50-ци Срба да казе, дај да навадим јос 30 Босњака и 20 Хрвата па смо мирни ?!

Name

Објективно

11.01.2022 04:59

Периц није сам у суду. Ту већину престављају и питају се подобници из својих странака тј. Националисти и потковани а и корумпиране судије Мало их је у суду као Периц који је поштен и частан цовјек и не удвара се ником него размишља објективно.

Name

Мика

10.01.2022 19:28

Одавно не прочитах овако добар текст. Требало би га читати бар једном седмично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

10.01.2022 19:31

Па Милорад је продукт запада.Која будала од њега очекује да спаси Републику. Он се бори да је растури јер је то једини начин да сачува лично богатство правдом стечено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићо

10.01.2022 19:32

Браво пријатељу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалист

10.01.2022 19:37

Е ово на кољенима си засрао све на крају г Перицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

10.01.2022 19:37

Сјајан говор, да би га требали сви прочитати пар пута, али то не занима оне који се клебере на његове простаклуке, воле Српску до задње марке, глас продају за 200 г. кафе и литру уља, гледају ријалитије, слушају баје, храбри јер су полупијани, а ми тријезни у страху, јер смо у авиону којим управља камиказа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

10.01.2022 19:40

Све си добро закључио али фали на крају оно " и запад воли дупета и пара, пошто Ти Милораде имаш пара а ме даш онда знаш шта те следује".

ОДГОВОРИТЕ
Name

бобо

10.01.2022 19:40

Плацен да се овако понаса као политицар све провоцира и напада док се не скупи Европа УСА и други а томе се иде полако видите ли њега су и поставили тако и тако цес радити па ви сад просудите цему иде РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

10.01.2022 19:44

Питам Србе шта мисле, зашто су се Бошњаци ушутили и зашто ништа не подузимају? Е ево вам и одговор, нико боље не ради за БиХ од Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некоизмасе

10.01.2022 23:15

Па то види свако ко има грам мозка, мислим, ваљда. Ал нас народ је луд

Name

Кими

10.01.2022 19:44

Зашто Миле увјек нађе неке будале за савјетнике, умјесто да се окружи паметним људима, као што је господин Перић! Поштовани господине Перићу, капа до пода за текст, свака ријеч је на свом мјесту и јако ми је жао што вас нема више у медијима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Кими

10.01.2022 20:04

Перић и криминал,те двије ријечи не иду заједно,ту и тражи разлог зашто му не може бити савјетник.Милорад је од Републике направио Меxицо.

Name

Идеално

10.01.2022 20:06

Ма узео би он њега за савјетника...али незна свирати хармонику.

Name

Фочак Р. К.

10.01.2022 19:45

Америчка игранка спашавања свог редова Милорада. Не заборавити, халабука фингирана од стране ђилкоша Милорада је кренула кад је утврђено да је "Црвена секта" свјесно тровала и убијала Србе техничким кисеоником.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПП

10.01.2022 19:46

Хајде секташи, прочитајте овај текст, макар насрамоту, можда ваша слуђена глава напокон почне служити својој сврси. Ваше подаништво и ухљебљење, подржавајући несретнога Милу, неће ништа добро донијети овом народу. Још увијек није касно да дођемо памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

10.01.2022 19:49

Свака част господине Перићу,надам се да ће ово Додик да прочита,али шта вреди и да прочита он остаје оно како сте га и описали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекса

10.01.2022 19:50

Иза свега стоји запад! Дешавањем у Бањалуци само су профитирали СНСД И СДА који су опет уништили опозиције у изборној години како у Републици Српској тако и у ФБиХ. Ко то не види нека иде очном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора Јаворац

10.01.2022 19:51

Да постује закон? Закони су скројени за њега. Народ ах мозда му дојади његово к... ње. Искрено он га ни нема. Јер ко има м... да другације се понаса. Суптилније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

10.01.2022 21:53

Зоро видис да је народ слудјен да му мозес гурати до како ти казес м..а.Све зене треба поставити на главне функције само за зенско гласам.Тривицка предсједник РС Соња Карадјиц Јовицевиц цлан предсједниства БиХ сто посто пролаз зене које имају постење карактер образ па ако хоцете и м..а

Name

Чаруга

10.01.2022 19:51

Добро описан профил личности, диктатуре и криминала једне олигархије која господари овим просторима.Народ нема фајде од тога, треба хитно нешто предузети да се лопови спреме у затвор и конфискује оно што је опљачкано,ако тога нема биле по оној народној " они се ј..у ми се купамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста Ћетковић

10.01.2022 19:51

У памет се народе док има времена...неце ратовати недај Боже..ни Додикови...нити Изетбеговицеви ..нити Комшицеви синови..ВЕЦ ВАШИ..НАШИ СИНОВИ ОБИЧНИХ ЉУДИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драженко Ковачевић

10.01.2022 19:52

Додик приказује да смо Кина а вјерујем оно омладине сто има да су вец продали за Словенску визу.Није ни Бакир ни Цовиц бољи ниста.Празна сколска двориста ,нема граје дјеце ,то знаци какво је стање.Природна богаство на све стране а ми сиромасан народ.Интересантна ствар ,стално сирење мрзње а онда добију Словенску визу И заједно раде сва три народа славе родјендане,иду једни другима на вјерске празнике .Па сто то немозе доље сто се мора преци граница И зивјети далеко од своје куце И тек онда престане мрзња.Кад буду сколска двориста пуна граје дјеце тек тад мозес прицати о дрзави а до тада ,прице су једно а стање на терену друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

10.01.2022 19:52

СВАКА ЧАСТ ЗА НАПИСАН ТЕКСТ ГОСПОДИНА ПЕРИЦА..РЕТКО ТАКО ИМА УМНИХ И РАЗУМНИХ..А И ИСКРЕНИХ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦА ДА НАПИШУ ОВАКО НЕШТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања Марић

10.01.2022 19:53

Паметан човјек би све ово уважио...А кад паре и моћ ударе у главу, треба имати личност па с тим остати приземан и реалан...Човјек нас води једино у изолацију и мрзњу са свима, не питајући никога за мишљење...Тоталитаризам...Ужас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенад

10.01.2022 19:53

Умјесто да отклони међународни протекторат сад вам га је Додик навукао из читавог свијета бар у наредних 20 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки

10.01.2022 19:54

Браво судац! Нема се ста додати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

10.01.2022 19:56

БРАВО ГОСПОДИНЕ СУДИЈА СВЕ СТЕ 100% У ПРАВУ САМО ЈОШ ДА ТО РАЗУМИЈЕ ВУЧИЋ И ЊЕГОВО ОКРУЖЕЊЕ... СВИМА БИ БИЛО БОЉЕ. А МОЖДА ЊИХ ДВОЈИЦА ИМАЈУ ВЕЛИКИХ ФИНАНСИЈСКИХ ИНТЕРЕСА!?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Босњак

10.01.2022 19:58

Миле ради за Босњаке и странце, хоце да укине српску. То је сад и птицама на грани јасно. Њему је само битно да сацува своје богатство, не занима га народ. Он све лијепо прица и звуци као патриота, али ради у корист насе стете. Веома префриган играц запада. Назалост, свидјало се то нама или не, вецина насег народа га подрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Београд

10.01.2022 19:59

Текст Судије Бранка, је за Уџбенике. Стварно до танчина тачно и путоказ у коју несрећу Милокрад- криминалац и злочинац води народ. Хвала Бранко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

10.01.2022 19:59

Одличан текст. Хвала Бранко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боске

10.01.2022 20:04

Пази добро Петре, кад будеш тамо пред султаном. Да се курчиш бре, да виде Турци да Србија није мачији кашаљ. Не могу они да раде како они хоће. Али Петре, добро води рачуна. Ако на твоје курчење почне и султан да се курчи, е... ти Петре одма да откурчиш, јер је Србија ипак мала земља. И да знаш – султан је слаб на паре и на мушко дупе, а ми пара немамо да ти дамо.“

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупо

11.01.2022 06:05

Глуп коментар твој. Периц је прави интелектуалац и објективан цовјек.

Name

Блб

10.01.2022 20:05

Није ми јасно коме се овај судија Периц додворава па ладице су пуне у тузиластвима за коруоцију и криминал, али као да нису јер нас3 судије и тузиоци воле паре и тако да на поцетак. Проблем ове дрзаве сте бас ви судије и тузиоци јер сте корумоирани и лако поткупљиви. У великом броју и поприлицно богати за данасње вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Блб

10.01.2022 22:33

Човјек се поломи критикујуч судство и тужилаштво,по чему си закључио да се додворава било коме.

Name

кики

10.01.2022 23:15

Полиција истразује, тузиластво покреце процесе а судија ...суди.Ако полиција и тузиластво ниста не раде...нема ни судија посла.

Name

Сам

11.01.2022 06:08

Немозе један поштен судија против толике масе корумпираних и поткованих. Немозе он пребирати других судија ладице сам радити умјесто њих.

Name

Поп јовица

10.01.2022 20:05

Рудоња је поново постао ДАШАК СВЈЕЖЕГ ВЈЕТРА НА БАЛКАНУ,свака његова изјава ствара повод западним силама да интервенишу против Републике Српске! Сва рудоњина прича нема никакво покриће,осим сто це послузити као изговор за интервенцију Запада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

10.01.2022 20:07

Е вала судија затечен сам твојим писањем....купи се фратре не брини за самостан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

10.01.2022 20:11

Вјерујем само онима који су против злог запада а то је прије свих Милорад Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мики

10.01.2022 22:35

Види с њим да те усвоји.

Name

06

10.01.2022 20:14

Ја само немогу да га разумјем како му није зао народа, налоповијо немозе му праунуце потросит и наставља. Страно

ОДГОВОРИТЕ
Name

62

10.01.2022 20:38

Ја се дивим Додику како јефтино манипулише народом. Нарад је за све ово крив. Преовладо је лични интерес код народа. Сад ће за неколико дана почети страначко запошљавање, додјела 10, 5 и 100км и ето гласова и што је он ту крив хаха. А то исто раде и неке опозиционе странке хаха. Народ је чудо невиђено, гени стално мутирају ј...га шта ћеш кад смо такви. Многима дали свјесно или несвјесно одговара овакво стање.

Name

40 Британских обавештајаца...

10.01.2022 20:20

Можда "Баја" иде на ту карту, нема РС, нема његовог криминала, народ у нови егзодус и то је то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.01.2022 20:36

ВРЛО ВЈЕРОВАТНА ОПЦИЈА. САМО ДА ТО НАРОД ВИДИ И ДА МУ НАРОД СУДИ. А НАЈВЕЋА КАЗНА МУ ЈЕ ОДУЗЕТИ СВЕ БЕСПРАВНО СЗЕЧЕНО БИЛО НА ЊЕГОВОМ ИЛИ ЗУЂЕМ ИМЕНУ....

Name

Приједорцанин М.

10.01.2022 21:34

Господине Перицу хвала на постеној и храброј беседи све сте тацно и истинито казали на све ово цу да додам своје сазнање поцетком 96г.да нестају ентитети и кантони имао сам и карту о подјели БиХ на регије Сарајево постаје диистрикт а Брцко остаје дисктрикт.БиХ се дијели на 5до6 регија.Мозда нас је 4 до 5 знало за те планове једне супер силе поцетком 96 г.То нам је тада изгледало смијесно и смијао сам се до суза а један пријатељ је био озбиљан и само казао ово це бити спроведено и...И сада сам увјерен да неко има задатак да план спроведе а ови сто се зајебавају са овим пискарањима нека наставе даље како рекосте нек се курце...

Name

Xxx

10.01.2022 20:48

Све је почело са масовним тровањем народа у УКЦ ,кад се утврдило да је радјено систематско тровање индустриским кисеоником,настала је ова халабука од стране секте, нико више не спомиње тај случај.Зашто? Зато што је Бурле опет превео народ жедне преко воде и док год за сендвич и 50 км добија глас а и од мртвих гласача тако ће и бити.Једино али једино рјешење да се Република рјеши овога чира на свом образу је да народ преузме ствар у своје руке.Пошто органи гоњења не раде апсолутно ништа ,црвена секта ради шта хоће . Ако се нешто не предузме ,стварно смо сви најеба... толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијел

10.01.2022 21:20

Сачувај ме Боже, какви су ово простачки изрази? Зар је то вокабулар једног судије и човјека у годинама? У праву је за то у вези са Додиком, али могао се изразити пристојно, а не овим уличарским рјечником.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

11.01.2022 12:58

Да је бирао фине ријечи, никад не би допро до мозга обичног српског малоумника, који су ето први кад треба гласати на изборима, и који нам кроје политику за сендвич или два.

Name

Црни облаци

10.01.2022 21:31

Памти ли историја неке друге облаке над Балканом? Нисам присталица лика и дела господина Милорада,само мислим да не треба претеривати. Не ради се овде о Милораду Додику,бас као сто се некада у Србији није радило о Слободану Милосевицу. У зла времена профитирају подобни,такозвани климоглавци, који би продали све сто је тудје да би се свидели господару. Не зелим да заступам нити да оптузујем никога,само размисљам. Зив био постени народе,цистога срца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

10.01.2022 21:31

Додик је саможиви џукац и баш га брига за већину, важно му је да се он и његови ближњи нафатирали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молба лиза

10.01.2022 21:43

Смрди нешто право толико се крчка не дирају га санкције за САД су циста глупост ,нешто друго се иза брда ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

10.01.2022 21:52

Читам ваше коментаре. Сви против Додика. А кад су избори онда већина гласа за њега. Посљедњи примјер је Приједор. СНСД растури опозицију. Додик је мудар политичар и преживјеће и ово, а на изборима опет добија, а ако не буде довољно кренуће куповина папака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робинхо.

10.01.2022 23:10

Прочитао сам 2x и сликао одломке. Одавно несто овако нисам прочитао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са8

10.01.2022 23:26

Бранка за предсједника суда Б&Х

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

10.01.2022 23:53

Ова БиХ је гротескна!!! Па људи моји гдје то има у свијету да се носилац највише функције у правосуђу и то судија највишег суда, на овакав начин обраћа највишем носиоцу изврсне власти. Ако је било ко имао сумњу да је правосуђе најгори дио БиХ после овог текста ће зацутати! Па и да је све истина ово сто је судија (или новинар или политички аналитичар или шта ли је вец) написао, у најмању руку је недолично функције коју обавља. Садржај текста је небитан за нормалан политички неострасцен свијет. Оцима човјек да не повјерује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2022 07:20

Судија Перић ово пише у својству колумнисте, а не судије. И ако ћемо право, човјек има право.

Name

Маринко

11.01.2022 01:15

Поздрав! Истина! Хвала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

11.01.2022 03:17

Било би добро да Доаик пднесе оставку али претходно да се кандидује неко нормалан, пристојан и образован човјек, вансраначке оријентације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормални

11.01.2022 07:12

Нису позељни како у свијету тако и код нас. На залост! Не одлуцујемо о томе нико од нас.

Name

ДЕ

11.01.2022 10:01

Додик је увијек био и остао уз свој народ и са својим народом и он ће увијек бити уз свој народ и кад је најтеже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преко границе

11.01.2022 12:54

Да, да, сјећам се. Нарочито кад је наредио да полиција испребија народ на Тргу. Па, ево сад се добро појачао. Ко буде против, добиће као и онда. Сутра идем предати за визу док будала није почела пуцати. Послије онакве изјаве у Брчком, са овим крмком се никад не зна, на коју ће ногу устати. Прво је против Нијемаца, сад им пише тајна писма иза леђа народа.. Јебо ваку власт. Џаба вам цијела Р. Српска.

Name

Сара

11.01.2022 10:41

Браво господине Перићу. Да нам је више овако паметних људи како у судству тако и политици. Истина потребно нам је и пуно младих људи са регуларним дипломамама као би дали допринос да се СНСД секта скине са власти. На жалост млади и образовани су у иностранству. Секта је запослила необразоване који бучу заједно са њима и тако на изборима побјеђују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

11.01.2022 10:50

Додик спрема тутањ,,да би заститио своју имовину-Новац,он це повуци рс.у Амбис и укидање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Три прста

11.01.2022 12:56

Ма неће, чини ти се. Он ће да се споји са Србијом. И то ускоро. То Миле до Србије и Русије ако треба. Гинемммо браћо Срби.

Name

Видовити Видоје

11.01.2022 16:56

У памет се људи. Једном кад пуска пукне, нема назад.За ста ратовати, ионако је цитава Босна полупразна. Мени лицно не пада напамет да поново крварим за неку цуку по којој расту оструге..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

11.01.2022 17:37

Универзитетски сам професор правних предмета, могу реци да је господин Периц геније и јако храбар цовјек.Да је висе таквих интелектуалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

11.01.2022 23:12

Постовани г. ПЕРИЦУ, Све сто се написали потврдујем 1000 пута. Нитко није овако истинито и јасно описао Додика као сто сте ви.Хвала вам н'а оваквом дивном тексту,и анализи тренутне ситуације .

ОДГОВОРИТЕ