Кинеска лунарна сонда детектује воду на Мјесецу

Кинески научници објавили су резултате на лицу места детекције водених сигнала на Месецу помоћу лунарног лендера Чанге-5, дајући нове доказе о сувоћи сателита.

Свијет 10.01.2022 | 08:29
Кинеска лунарна сонда детектује воду на Мјесецу

Студија је објављена у суботу, у рецензираном часопису Сциенце Адванцес, открила је да лунарно тло на месту слетања садржи мање од 120 делова на милион воде или 120 грама воде по тони, а лагана, везикуларна стена носи 180 делова на милион, који су много сувљи од оних на Земљи.

Уређај на лунарном лендеру измерио је спектралну рефлексију реголита (растресити слој хетерогеног материјала који прекрива чврсту стену) и стене и први пут детектовао воду на лицу места.

Садржај воде може се проценити пошто молекул воде или хидроксил, апсорбује на фреквенцији од око три микрометра, према истраживачима Кинеске академије наука (ЦАС).

Управо је соларни ветар допринео највећој влажности лунарног тла, јер је донео водоник који чини воду, рекли су истраживачи.
Према истраживачима, додатних 60 делова на милион воде у стени можда потиче из унутрашњости Месеца.

Стога се процењује да стена потиче из старије, влажније базалтне јединице, пре него што је избачена на место слетања да би је покупио лунарни лендер.

Студија је открила да је Месец у одређеном периоду постао сувљи, вероватно због отплињавања његовог резервоара за плашт.

Свемирски брод Чанге-5 слетео је на један од најмлађих базалта (тврда изливна магматска стена, тамносиве и црнкасте боје), који се налази на средњој високој географској ширини на Месецу. Измерио је воду на лицу места и извукао узорке тежине 1.731 грама.

„Враћени узорци су мешавина гранула и на површини и испод“, рекао је за Синхуу, Лин Хонглеи, истраживач са Института за геологију и геофизику при ЦАС-у. „Сонда на лицу места може да измери најудаљенији слој површине Месеца.

Лин је такође рекао да је симулација аутентичних услова на површини Месеца на Земљи изазовна, што чини мерење на лицу места тако неопходним
Резултати су у складу са прелиминарном анализом враћених узорака Чанге-5, према студији.

Налази пружају више трагова за кинеске мисије Чанге-6 и Чанге-7. Истраживања лунарних резерви воде долазе у центар пажње, јер се у наредним деценијама планира изградња лунарних станица са људском посадом.

(Агенције) 

 

Коментари / 0

Оставите коментар