БиХ не смије да пропусти воз за "Отворени Балкан"

Већина привредника и аналитичара слаже се да ово значи први корак ка економској интеграцији региона уз свестрану корист за цијели регион, иако има и оних који сматрају да је за мање земље попут БиХ важно да на прави начин заштите своју привреду од великих играча. 

Босна и Херцеговина 04.01.2022 | 08:40
БиХ не смије да пропусти воз за "Отворени Балкан"

- Србија, Албанија и Сјеверна Македонија су од Нове године почеле с примјеном првих мјера у склопу иницијативе "Отворени Балкан", што значи краћа задржавања на границама и слободнији проток одређене робе.

Прва од мјера која је ступила на снагу укључује слободнији проток пољопривредних и прехрамбених производа, а значи да ће ове три државе међусобно признавати сертификате, због чега ће граничари на граничним прелазима углавном пропуштати робу након прегледа основне документације. 

Већина привредника и аналитичара слаже се да ово значи први корак ка економској интеграцији региона уз свестрану корист за цијели регион, иако има и оних који сматрају да је за мање земље попут БиХ важно да на прави начин заштите своју привреду од великих играча. 

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС, за "Независне новине" каже да је штета што БиХ није ушла у истом пакету са Србијом, Албанијом и Сјеверном Македонијом. 

"Да смо ушли било би нама сада лакше радити, јер би се и за нас поједноставила процедура на граничним прелазима и царинским терминалима. Али, надамо се да ће се у неком наредном периоду, када прође ова криза која сада постоји у институцијама БиХ, надлежне институције и органи договорити, да ће се тај проблем ријешити и да онда и БиХ уђе у ту иницијативу. Заиста би нама превозницима то много поједноставило", рекао је он.

Адмир Чавалић, економски аналитичар, каже за "Независне новине" да је велика грешка што БиХ није на вријеме приступила преговорима.

"Мислим да ће судјеловање у 'Отвореном Балкану' бити корисно за све земље које учествују, укључујући у потенцијалу и БиХ", рекао је он и додао да се не слаже с онима који сматрају да ће ова иницијатива бити штетна за БиХ. 

"Међусобним повезивањем може се јачати властита економија, а то ће онда значити и већу потражњу за производима из наше земље, јер су неке од земаља које су у 'Отвореном Балкану' наша важна извозна тржишта", нагласио је он.

Додао је да остаје чињеница да је и даље највише бх. бруто домаћег производа повезано с ЕУ и да још није касно да се БиХ прикључи овој регионалној иницијативи. 

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца, за "Независне новине" истиче да је увијек добро када се отварају границе и повезују привреде, али да то има и својих опасности о којима треба водити рачуна.

"Интерес је увијек на страни јачег, а ако је Србија позната као извозник пољопривредних производа онда то значи да је то и највећа корист за Србију. Треба водити рачуна и о томе", нагласио је он. 

Било како било, аналитичари и привредници у три земље које су засад дио "Отвореног Балкана" наглашавају да више ништа у региону неће бити исто.  Како је за РТС објаснио Горан Ђаковић, савјетник министра пољопривреде Србије, камион с, примјера ради, робом из Србије с одредиштем у Сјеверној Македонији више неће морати да буде контролисан на граници, већ ће српске власти обавијестити македонске, а они ће контролу обавити на мјесту истовара робе, односно на одредишту. 

"Имаћемо поверење једни међу другима и стално ће се радити контроле, као што су се и до сада радиле, али то неће отежавати извоз већ желимо да убрзамо промет производа", рекао је Ђаковић.

Он је појаснио да ће и у режиму "Отвореног Балкана" бити потребна иста документација као и досад, односно фитосанитарни и ветеринарски сертификати, с тим да ће државе прихватати налазе једни других, односно признаваће све сертификате. 

Камиони ће, као и досад, пролазити кроз царину, али ће службеници само провјеравати документацију коју је издала земља поријекла и генерално неће радити додатне контроле. Спорадичне контроле и провјере су могуће као и досад, али ће се, како је појашњено, спроводити о трошку државе. Власти Србије истичу да је обим размјене између три земље 300 милиона евра, а да ће га "Отворени Балкан" значајно повећати, јер ће олакшати све процедуре. 

БиХ, Црна Гора и самопроглашено Косово и даље одбијају да уђу у ову иницијативу. 

(БН/Независне Фото: Профимедиа)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Боско Мостар

04.01.2022 08:05

Србија само себи олаксава овим потезом. Зашто ту нису обухваћене све робе па да се онда придрузимо. Овако , нема ту неког интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.01.2022 08:13

Нико неце да казе да представници из републике српске коце придрузивање отвореном балкану бојкотујуци институције Бих, представници власти из фбих нису против инцијативе отворени балкан само су тразили да се утврде сви детаљи и наравно корист за Бих, цак и Бакир је за то.

Name

дјуро

04.01.2022 08:37

било би све јефтиније!!!

Name

Питање

04.01.2022 08:38

Знао сам одмах по наслову да су за ту идеју само представници из РС. Ста казу и друга два народа као и остали ?

Name

Гавро

04.01.2022 08:45

Ауу колико це ту бити траве и праха испод пољопривредних производа

Name

ре Бошко

04.01.2022 08:47

Слажем се, једино Србија има користи од овога. Морамо да гледамо своје интересе.

Name

Боско

04.01.2022 09:00

Ако си мало пратио знао би даће на сву робу постепено бити укинута ограницења. Такав је договор.

Name

Д.Инг

04.01.2022 09:02

Херзеговци и не требијелим никаквом пакту они це се оградити биијелим каменом-Зивјеце са поскоцима-Филисофи тако раде-њима це све одозго спадати-нек направе велико Медзугорје и подигну главе у небеса.

Name

РЕ БОСКО

04.01.2022 09:32

БИХ ЈЕ ПРОПУСТИЛА СВЕ ВОЗОВЕ. САД ЈЕ И ОТВОРЕНИ БАЛКАН КАО ИНТЕГРАЦИЈА, КАД ЕВРОПА НЕ ДА У ИНТЕГРАЦИЈЕ, ОПЕТ АУСТРОУГАРСКА ИЗМИСЉОТИНА, ВЕЛИКА СРБИЈА. ДА ЈЕ СРБИЈИ БИЛО ДО БОСНЕ УЗЕЛА БИ ЈЕ 1918. БЕЗ ПРОБЛЕМА И НИКО ЈЕ НЕ БИ СПРИЈЕЦИО. ПА ГДЈЕ ЈЕ ТА ВЕЛИКА СРБИЈА. А БИХ....

Name

Ноле

04.01.2022 10:01

Ре боско:смета вама Србија само зато сто је Србија.Да је било ко други ово предлозио и покренуо,ви не бисте имали никакав проблем да се прикљуците.Нисте далеко одмакли од оног "Данца" из авиона неки дан...

Name

Борис

04.01.2022 10:02

Са коалицијом на државном нивоу сда, хдз и снсд, не очекујем ни корак напријед

Name

цицвара

04.01.2022 10:22

Нисам економиста да процјењујем ствари али ово је тренутно нереално за БиХ а сам врховни Баја је блокирао све одлуке, он каже да то РС-ој не наноси штету. можда

Name

ре НОЛЕ

04.01.2022 12:06

Ниси ти одмакео од тога твог ДАНЦА, види се по твоме коментару. БиХ има свој мозак и не насједа на једнострану корист..

Name

Т3884912

04.01.2022 08:13

Тако би онда у БИХ улазило све, а домаће пропадало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фебо

04.01.2022 08:34

Ста сад ту паметује тај Саса Тривиц "треба бити опрезан"он је требао бити опрезан прије него се примакао баји. нормално је да у свакој организацији веци и јаци имају висе користи тако је у ЕУ и другим организацијама али савакако и мањи профитирају.У сваком слуцају само мозе бити боље ако је лакси проток роба ми и сада увозимо из Србије доста тога.не видим проблем и опрез о ком он говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дацо

04.01.2022 08:38

Питање је ста се крије уистину иза свега тог циркуса Поциње са економским олаксицама касније укидање граница а ста је крајњи циљ пуна србија сиптара или велика албанија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

04.01.2022 08:41

Само Европа и Европски закони а трзиста ми и немамо на Бслкану Сверц Комерц уз кирумпиране политицаре и њихове нивипецене тајкуне мимо законаа сем партијскоподибних је само патка!!! Да се удаљи Европа и Европски закони сто даље од корумпираних и прљавих тајкуна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

04.01.2022 08:55

Не желе да удју јер ови из криминогене власти губе огромне новце од малверзација приликом увоза. Мема ту политике,само лова...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

04.01.2022 09:12

Ја не желим преувеличавати, али Додик је довео БИХ на ивицу рата - о каквој БИХ и отвореном балкану ви причате? Па то је сад нешто најдаље што постоји, ни за наредних 100 година се не може десити. Ту је потребно повјерење између Срба и Бошњака, међутим Додик се је потрудио да то сахрани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њума не одгова

04.01.2022 11:47

Ни Отворени Балкан а јос мање ЕУ,аамо вилајети гдје раде ста хоце за своју лицну корист,градјани их не интwрусују.....

Name

Босанко

04.01.2022 09:45

ма јок ето ти цес нам реци а кад треба потписат постојеце границе медју дрзавама ту београд не зели да казе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

04.01.2022 10:49

То кажите Шефику Дźаферовићу и Жељки Комшићу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

04.01.2022 14:12

Не дај Боже да се ово деси, поготово да уђемо у Е.У. , имали би велики број смоубистава међу Цариницима ! "Имати па немати", нема веће клетве !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУК

04.01.2022 18:59

ниста од тога

ОДГОВОРИТЕ