У САД одобрена прва таблета за лијечење ковида

Америчка управа за храну и лијекове (ФДА) данас је официјелно одобрила стављање у употребу таблете која може спријечити озбиљне компликације од корона вируса.

Свијет 22.12.2021 | 22:47
У САД одобрена прва таблета за лијечење ковида

Фајзерова таблета била је 89 посто учинковита у смањењу ризика од тешке болести и смрти од корона вируса те је показала учинковитост против најновијег соја омикрон, преноси Реутерс. 

Извршни директор Фајзера, Алберт Боурла процијенио је да ће 1.200 смртних случајева и 6.000 хоспитализација бити спријечено на сваких 100 хиљада пацијената обољелих од корона вируса који приме ову терапију. 

Ти резултати премашују оне које је објавио Мерцк & Цо за свој лијек молнупиравир, за који се показало прошли мјесец да је преполовио потенцијалне смртне случајеве или хоспитализације за пацијенте обољеле од ковида, који имају високи ризик за тешко оболијевање.

Антивирусни лијекови представљају додатак вакцинама која штите од ковида-19.

Први резултати компаније Фајзер заснивају се на клиничким испитивањима на нешто више од 1.200 пацијената који су имали ковид-19 и ризик за развој тежег облика болести, попут претилости или старије доби.

Кроз неколико дана од појаве првих симптома дио њих примио је Фајзеров лијек, а остали су примили плацебо терапију.

Показало се да је 0,8 посто оних који су добили Фајзеров лијек у рок од три дана од појаве симптома било хоспитализовано, а нико није умро у раздобљу од 28 дана од третмана. У упоредној групи са плацебо пацијентима, таквих је било седам посто, уз седам смртних случајева.

(Агенције  Фото:24сата.хр)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Плацебо Ефектовски- Прашков

23.12.2021 09:15

Моја покојна Баба је пила тик -так бомбоне, ја смам јој рекао да је то нај бољи лијек на свијету, од њих се нај боље осјећала , доживјела је дубоку старост ! (тик-так, намјерно малим словима, да не испадне као реклама) .

ОДГОВОРИТЕ