Привредници у ФБиХ неће потписати уговоре за струју

Поскупљење електричне енергије за 20% је горња граница до које привреда неће доћи у озбиљне посљедице и проблеме

Босна и Херцеговина 22.12.2021 | 13:22
Привредници у ФБиХ неће потписати уговоре за струју

Удружење послодаваца ФБиХ данас је одржало састанак на којем су говорили о поскупљењу електричне енергије за привреднике и уговорима Електропривреде БиХ након којег су истакли како ће свако поскупљење од преко 20% привреду увести у озбиљне проблеме.

- Јединствен је став послодаваца да је 20 постотно повећање електричне енергије горња граница до које привреда неће доћи у озбиљне посљедице и проблеме, рекао је предсједник удружења Аднан Смаилбеговић.

Они су рекли како ће се или договорити са Владом ФБиХ или ће позвати све компаније да не потписују ове приједлоге уговора које су добили с обзиром да се у њима наводе поскупљења од два до три пута веће.

Ако послодавци не потпишу уговоре, напоменуо је Смаилбеговић, постоји законска могућност да се пребаци на тзв. “резервно снабдијевање”.

-Тада је електрична енергија скупља за додатних 20 посто, али ја се ипак надам да ће превладати разум те да ће и Влада ФБиХ и Електропривреда БиХ имати довољно разумијевања те да ћемо сјести и направити компромисно рјешење, казао је Смаилбеговић.

Директор АМЗ-а Никхил Мехта,  прошле је седмице на пресс конференцији казао да би по новом поскупљење електричне енергије за ту компанију износило 125 посто или 72 милиона КМ веће издатке на годишњем нивоу, само за електричну енергију.

Подсјетио је да је због промоције “зелене енергије” те наплате “карбонских такси” поскупила електрична енергија у Европи, због чега је та компанија затворила погоне у њемачлким градовима Хамбургу и Дуизбургу.

-Постоји 'такса за карбон' од 90 евра по мегавату, која се примјењује у Европи. Можемо разумјети зашто цијена електричне енергије расте. Данас су цијене енергије веома високе и то је нешто што не може бити одрживо. Дефинитивно ће се смањити.

БиХ извози електричну енергију и има вишкове електричне енергије. Јасно је да смо у бољој ситуацији у поређењу са свим нашим комшијама. Зато очекујемо од Владе ФБиХ да подржи индустрију у овим тешким временима, казао је Мехта.

Може се, додао је, очекивати повећање цијена електричне енергије у складу са повећањем цијена сировина. Они, напоменуо је Мехта, троше 520.000 мегавата електричне енергије на годишњем нивоу те су највећи потрошач у БиХ.

Додао је да би, у случају да буду принуђени слати раднике на чекање, морали плаћати 55 посто плате па би, сви губици који би били већи од тога, могли довести до прекида производње и у погону у Зеници.

(Фена Фото: Илустрација) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Капиталисти

22.12.2021 13:00

Доста је било и привредника! И требају плаћати струју по тржишној цијени. Коју цијену стрије плаћају привредницу у Европи? И плус колико привредници у Европи плаћају раднике. Наши би привредници само нешто џаба да добију и уз то да радника плате што је могуће мање .... кажу ево ти плата 500 марака ако нећеш има на бироу радника колико хоћеш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

22.12.2021 14:27

Везе ти немас.У ЕУ је цијена индустријске струје јефтинија него цијена за домацинства,бас из разлога да би се привреда подстакла и отварала се нова радна мјеста....

Name

Ре

22.12.2021 19:57

Поскупљење ће платити грађани. Фирме неће правити губитак него ће подићи цијене.

Name

Ипе

22.12.2021 13:54

Митал поскупио жељезо има већ 3 мјесеца,скоцило са 1,2км на 1,8км по килограму,а профит од ел.енергије себи у џеп,а радник није видио фенинга од тог њиховог поскупљења жељеза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

22.12.2021 13:56

Власт и у РС и у федерацији БИХ, мора на неки наћин да покрије надолазећу инфлацију, која се досада некако и прикривала, а како другаћије него повећањима цијена, прво иде горе цијена горива, затим повећање цијена основних животних намирница, па цијена плина, и логично на крају цијена струје.Народ уз инфлацију мора да намири и онај новац који су власти извукле из буђета на разно разне наћине, кроз намјештене тендере, кроз јавне набавке роба, а тај новац је наравно завршијо у ђеповима појединаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

22.12.2021 14:23

Ста то знаци,да цете престати радити,сумњам,радници су вам овдје дзаба?

ОДГОВОРИТЕ