Privrednici u FBiH neće potpisati ugovore za struju

Poskupljenje električne energije za 20% je gornja granica do koje privreda neće doći u ozbiljne posljedice i probleme

Bosna i Hercegovina 22.12.2021 | 13:22
Privrednici u FBiH neće potpisati ugovore za struju

Udruženje poslodavaca FBiH danas je održalo sastanak na kojem su govorili o poskupljenju električne energije za privrednike i ugovorima Elektroprivrede BiH nakon kojeg su istakli kako će svako poskupljenje od preko 20% privredu uvesti u ozbiljne probleme.

- Jedinstven je stav poslodavaca da je 20 postotno povećanje električne energije gornja granica do koje privreda neće doći u ozbiljne posljedice i probleme, rekao je predsjednik udruženja Adnan Smailbegović.

Oni su rekli kako će se ili dogovoriti sa Vladom FBiH ili će pozvati sve kompanije da ne potpisuju ove prijedloge ugovora koje su dobili s obzirom da se u njima navode poskupljenja od dva do tri puta veće.

Ako poslodavci ne potpišu ugovore, napomenuo je Smailbegović, postoji zakonska mogućnost da se prebaci na tzv. “rezervno snabdijevanje”.

-Tada je električna energija skuplja za dodatnih 20 posto, ali ja se ipak nadam da će prevladati razum te da će i Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH imati dovoljno razumijevanja te da ćemo sjesti i napraviti kompromisno rješenje, kazao je Smailbegović.

Direktor AMZ-a Nikhil Mehta,  prošle je sedmice na press konferenciji kazao da bi po novom poskupljenje električne energije za tu kompaniju iznosilo 125 posto ili 72 miliona KM veće izdatke na godišnjem nivou, samo za električnu energiju.

Podsjetio je da je zbog promocije “zelene energije” te naplate “karbonskih taksi” poskupila električna energija u Evropi, zbog čega je ta kompanija zatvorila pogone u njemačlkim gradovima Hamburgu i Duizburgu.

-Postoji 'taksa za karbon' od 90 evra po megavatu, koja se primjenjuje u Evropi. Možemo razumjeti zašto cijena električne energije raste. Danas su cijene energije veoma visoke i to je nešto što ne može biti održivo. Definitivno će se smanjiti.

BiH izvozi električnu energiju i ima viškove električne energije. Jasno je da smo u boljoj situaciji u poređenju sa svim našim komšijama. Zato očekujemo od Vlade FBiH da podrži industriju u ovim teškim vremenima, kazao je Mehta.

Može se, dodao je, očekivati povećanje cijena električne energije u skladu sa povećanjem cijena sirovina. Oni, napomenuo je Mehta, troše 520.000 megavata električne energije na godišnjem nivou te su najveći potrošač u BiH.

Dodao je da bi, u slučaju da budu prinuđeni slati radnike na čekanje, morali plaćati 55 posto plate pa bi, svi gubici koji bi bili veći od toga, mogli dovesti do prekida proizvodnje i u pogonu u Zenici.

(Fena Foto: Ilustracija) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kapitalisti

22.12.2021 13:00

Dosta je bilo i privrednika! I trebaju plaćati struju po tržišnoj cijeni. Koju cijenu strije plaćaju privrednicu u Evropi? I plus koliko privrednici u Evropi plaćaju radnike. Naši bi privrednici samo nešto džaba da dobiju i uz to da radnika plate što je moguće manje .... kažu evo ti plata 500 maraka ako nećeš ima na birou radnika koliko hoćeš...

ODGOVORITE
Name

Nole

22.12.2021 14:27

Veze ti nemas.U EU je cijena industrijske struje jeftinija nego cijena za domacinstva,bas iz razloga da bi se privreda podstakla i otvarala se nova radna mjesta....

Name

Re

22.12.2021 19:57

Poskupljenje će platiti građani. Firme neće praviti gubitak nego će podići cijene.

Name

Ipe

22.12.2021 13:54

Mital poskupio željezo ima već 3 mjeseca,skocilo sa 1,2km na 1,8km po kilogramu,a profit od el.energije sebi u džep,a radnik nije vidio feninga od tog njihovog poskupljenja željeza

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

22.12.2021 13:56

Vlast i u RS i u federaciji BIH, mora na neki naćin da pokrije nadolazeću inflaciju, koja se dosada nekako i prikrivala, a kako drugaćije nego povećanjima cijena, prvo ide gore cijena goriva, zatim povećanje cijena osnovnih životnih namirnica, pa cijena plina, i logično na kraju cijena struje.Narod uz inflaciju mora da namiri i onaj novac koji su vlasti izvukle iz buđeta na razno razne naćine, kroz namještene tendere, kroz javne nabavke roba, a taj novac je naravno završijo u đepovima pojedinaca.

ODGOVORITE
Name

Istina

22.12.2021 14:23

Sta to znaci,da cete prestati raditi,sumnjam,radnici su vam ovdje dzaba?

ODGOVORITE