Влада Српске успјешна: Министри одушевили ревизоре

Готово сва министарства у Влади Републике Српске су, ако је судити према извјештајима републичких ревизора, на незаконит начин запошљавала службенике и намјештенике, али упркос томе од 16 министарстава њих чак 12 је добило позитивно мишљење за усклађеност, али и о финансијским извјештајима.

Република Српска 17.12.2021 | 21:39
Влада Српске успјешна: Министри одушевили ревизоре

12 „величанствених“ министара

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, на чијем је челу Борис Пашалић, добило је од ревизора позитивно мишљење по оба основа, иако су закључивали уговоре о дјелу за послове који су из дјелатности Министарства, што није у складу са Законом о раду РС.

Осим Пашалића, обје позитивне оцјене добила је и Зора Видовић која је на челу Министарства финансија РС, иако је са више извршилаца закључила уговор на одређено вријеме због повећаног обима посла на период дужи од шест мјеседци, без јавног оглашавања, чиме се огријешила о Закон о државним службеницима РС. 

Поред тога, Видовићева је спроводила различите набавке мимо Закон о јавним набавкама БиХ.

Оба позитивна мишљења добило је и Министарство трговине и туризма РС, на чијем је челу Сузана Гашић, и то је једно од ријетких Министарстава које према налазима ревизора није имало проблема са запошљавањем, али је зато имала неправилности приликом набавке дневне штампе и процијенитељских услуга.

Ни Срђан Рајчевић, који је на челу Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, није имао проблем са запошљавањем, али ни са јавним набавкама. Њему је ревизор замјерио што Министарству финансија РС уз буџетски захтјев није доставио нацрт кадровског плана. И ово Министарство је добило оба позитивна мишљења. 

Министарством управе и локалне самоуправе РС је лани првих пола године руководила Лејла Решић, након чега је замијенила Сенка Јујић, тако да су обје заслужне за позитивна мишљења од ревизора. Том Министарству је замјерано што попис имовине и обавеза није у складу са Правилником, те је уочено да нису дјеловали у складу са Законом о јавним набавкама БиХ.

Сребренка Голић, која је на челу Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, такође је добила позитивна мишљења. Она, попут Рајчевића, није доставила кадровски план истовремено са буџетским захтјевом.

Драган Лукач, који је на челу Министарства унутрашњих послова РС, није дјеловао у складу за Законом о јавним набавкама БиХ јер процијењена вриједност појединих набавки није била утврђена у складу са Законом, али је упркос томе добио обје позитивне оцјене.

Министарство енергетике и рударства РС, на челу са Петром Ђокићем, закључивало је уговоре о дјелу за послове који су систематизовани што није у складу са Законом о раду, такође су забиљежене и неправилности приликом попуњавања путних налога, кршен је Закон о јавним набавкама, а ни они нису доставили нацрт кадровског плана.

Наталија Тривић, која руководи Министарством просвјете и културе РС, ангажовала је савјетника министра на систематизовано радно мјесто без заснивања радног односа што није у складу са Законом о раду. Ипак, ревизори су сматрали да треба да добије оба позитивна мишљења.

На челу Министарства саобраћаја и веза РС прошле године, када је вршена поменута ревизија, био је Ђорђе Поповић и за кратко вријеме, прије него га је на том мјесту почетком ове године замијенио Недељко Ћорић, успио је зарадити оба позитивна мишљења од ревизора. Ипак, са особом која је ангажована на пословима возача министра закључен је уговор на одређено за вријеме трајања мандата министра, што није у складу са Законом о државним службеницима. Такође, попис имовине није вршен у складу са правилником. Кршен је и Закон о јавним набавкама. 

И Антон Касиповић, који руководи Министарством правде РС, добио је оба позитивна мишљења, иако је и он имао проблеме са запошљавањем које није вршено у складу са Законом о државним службеницима РС, а кршен је и Закон о јавним набавкама. Ни Касиповић није на вријеме доставио Нацрт кадровског плана. 

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу РС, на чијем је челу Златан Клокић, је такође међу одличним ученицима, те је и он зарадио оба позитивна мишљења иако није запошљавао у складу са Законом о државним службеницима РС.

Шеранићу и Давидовићевој „пролазне оцјене“ 

Министарство породице, омладине и спорта РС, на чијем је челу Соња Давидовић, добило је позитивно мишљење о финансијским извјештајима, док је за усклађеност добила мишљење с резервом.

Давидовићева је прије отварања понуда отказала два конкурентска поступка, што није у складу са Законом о јавним набавкама.

Такође додјела грантова спортским организацијама није вршена у складу са интерно дефинисаним правилима у дијелу оцјењивања пројекта према дефинисаним критеријумима и надзора над додијељеним средствима.

Њеног колегу из Владе Алена Шеранића, који руководи Министарством здравља и социјалне заштите РС, задесила је обрнута судбина те је за усклађеност добио позитивно мишљење, док је мишљење с резервом добио о финансијским извјештајима. 

То Министарство спроводило је јавне набавке мимо Закона о јавним набавкама БиХ, а издатке за набавку вакцина су књижили као грантове.

Милуновић и Петричевић „најлошији ђаци“

Душко Милуновић, који је на челу Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС, добио је оба мишљења с резервом и то зато што је расходе обрачунског карактера прецијенио за чак 17,1 милион КМ, текуће дознаке за борачки додатак потцијенио за 9,9 милиона КМ, текуће дознаке за одликоване борце за 3,6 милона КМ, отпремнине за 732.547 КМ и трансфер ФЗО за здравствену заштиту бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих бораца и цивилних жртава рата за 2,8 милиона КМ.

Осим тога, уговори о дјелу закључивани су за послове који представљају редовну дјелатност Министарства, док за набавке роба и услуга у износу од најмање 186.606 КМ нису уопште провођене јавне набавке.

Оба мишљења с резервом добило је и Министарство привреде и предузетништва РС, којим руководи Вјекослав Петричевић, а он је нереално приказивао зајмове дате привредницима, противзаконито склапао уговоре о дјелу, а о закон се огријешио и код исплаћивања додатака на плату запосленима.

(Цапитал Фото: Срна/еТрафика)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Ко

17.12.2021 21:03

Су били ревизори. Чланови снсд-а или независни стручњаци ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.12.2021 21:43

врло зависни стрцњаци

Name

Хе Хе

17.12.2021 21:53

Сручњаци су почетком осамдесетих отишли одавде, када је Бравара заболила нога. Остали су негативни ликови, из сабраних Андрићевих дјела.

Name

Коста

17.12.2021 23:00

Ово је једна од најзалуднијих институција.Смјешни су и они и њхови извјештаји с резервом а држава опљачкана за више милијарди КМ

Name

Борац

18.12.2021 12:05

Највеца смртност,највеца пљацка у здравству,индустријски кисик...а сераниц јос није у затвору.

Name

Опус 113

17.12.2021 21:05

Засто су изостала одликовања? Сераницу за највецу смртност на цовид одијељењима, МУП-у за успјесно растурање дроге..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЛАТНО ПОЉЕ

17.12.2021 21:06

УРЕОУБЛИЦИ СРПСКОЈ ТОТАЛНА АБАРХИЈА У ЈАВНОЈ УПРАВИ И ВЛАДИ,ЗАТО СЕ ПЕРУ ПРЕКО ЗАХЕДНИЦКИХ ИНСТИТУЦИЈА.БЕКО ОД ОВИХ ИМА ЗАДАТАК ДА УНИСТИ РЕОУБЛИКУ СРПСКУ И ПОКРИВСЈУ СЕ ПЕПЕЛОМ.У ПОСТАМА СРОСКЕ СУ НАПРИМАЛИ САДА РАДНИКА И ЈЕДНИ СЈЕДЕ КУЦИ ДОК ДРУГИ РАДЕ ,И ТАКО НА СМЈЕНУ ,ЈЕР НЕМАЈУ ПОСЛА НИ ЗА ПОСТОЈЕЦЕ РАДНИКЕ,А КОЛИКИ СУ ГУБИЦИ У ПОСТАМА НИ САМИ НЕ ЗНАЈУ.ТАКО И У ЕЛЕКТРОПРИВРЕДИ.ЈАДНИ СМО МИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Егрегир

17.12.2021 21:11

Па какав је смисао ревизије ако поред утврдјених неправилности да позитивно мисљење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

17.12.2021 21:13

Сацувај нас Бозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

17.12.2021 21:43

Ма каква је ово ревизија људи.Па ово нема нигде цак ни у Тунгузији.Ако се за овакав криминал даје позитивно мислити сљење ста би добили да су постено радили.Ово је опет нека ујдурма СНСД.

Name

Маx

17.12.2021 21:18

Свака цаст министрима и Влади.Овако успјесне,струцне и професионалне министре нема ни Њемацка.Само не знам засто је онда РС на дну,у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

17.12.2021 21:26

Шпрдња са шпрдњом од министара и владе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛНО

17.12.2021 21:46

нама ни једна институција не ради законито, па ни Служба за ревизију. Све је штимаљка, лажно представљање и слушање ВОЂЕ, који убрзано све трпа у провалију. Послушници га слушају, раде у корист и наше и своје штете. Жалосно, РЕПУБЛИКА Српска је само празно љуштура, снсд је то од ње направио. Себи су накрали, али и то ће им Ћаво однијети. Знам неке, све им кренуло низбрдо, разболи се, најдражи им болесни и умиру. Све дође на своје. Тврдим Вам да ће те фукаре и битанге цркнути у биједи, и свако нормалан им не жели ништа добро. Они су у ствари велике кукавице и слабићи, али су се удружили и тако су јаки. Удружи ли се народ, они ће се радити ко мишеви и бити мањи од маковог зрна, те чекати казну да испаштају за оно што су чинили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мазалица

17.12.2021 22:18

Најјаци снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овакви извјестаји

18.12.2021 04:34

Неби могли проци ни под "успаванку".препала би се дјеца.цуј одусевила министарства ревизоре.ајте ви сви скупа у П.М одусевите једном овај натод нецим конкретним и паметним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац 92-95

18.12.2021 05:04

А шта је са оном ,,ја сам једним телефонским позивом набавио шатор,,...јел и то позитивно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

18.12.2021 05:58

Свагог дана у сваком погледу све висе и висе напредујемо. Зивио син моје мајке, отац моје дјеце, муз моје зене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

18.12.2021 07:13

Ха ха ха.... ускоро че Швеђани и Швајцарци да нагрну у РС за бољим животом.

Name

Ван Гог

18.12.2021 06:44

Људи моји кад све ово сабере. Сав се одузмем. Амин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

18.12.2021 07:28

Мин.пољоопривреде позитивно мишљење...ако некад удје независни ревизор видјеце се криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

18.12.2021 08:00

Душко Шњегота , зашто он изгуби главу , све речено ,?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

18.12.2021 17:42

Ово је ерозија морала, браћо срби шта смо дочекали!? Каква брука, на сваком кораку криминал па и хапшења кад им запријете из СИПЕ, људи из власти у затвору а они нас баш све праве лудима!

Name

Зеки Пресс

18.12.2021 08:08

Мир, мир, мир - нико није крив!

ОДГОВОРИТЕ
Name

????

18.12.2021 12:10

????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

18.12.2021 17:38

Ови сами себе оцјењују а све скупа личи на циркус од власти, покрала народ, гурнула му у плућа индустријски кисик и обрукала и осиромашила народ и РС! Још се хвале! Дно дна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

19.12.2021 08:06

Јест успјешна кад Додик нареди да се тако саопшти и пусти у јавност,зна то народ врло добро ко је успјешан и ако Бог да то ће се најбоље видјети на изборима идуће године,маните ви те приче што Зора Видовић и слични њој лупају у етар.

ОДГОВОРИТЕ