Vlada Srpske uspješna: Ministri oduševili revizore

Gotovo sva ministarstva u Vladi Republike Srpske su, ako je suditi prema izvještajima republičkih revizora, na nezakonit način zapošljavala službenike i namještenike, ali uprkos tome od 16 ministarstava njih čak 12 je dobilo pozitivno mišljenje za usklađenost, ali i o finansijskim izvještajima.

Republika Srpska 17.12.2021 | 21:39
Vlada Srpske uspješna: Ministri oduševili revizore

12 „veličanstvenih“ ministara

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, na čijem je čelu Boris Pašalić, dobilo je od revizora pozitivno mišljenje po oba osnova, iako su zaključivali ugovore o djelu za poslove koji su iz djelatnosti Ministarstva, što nije u skladu sa Zakonom o radu RS.

Osim Pašalića, obje pozitivne ocjene dobila je i Zora Vidović koja je na čelu Ministarstva finansija RS, iako je sa više izvršilaca zaključila ugovor na određeno vrijeme zbog povećanog obima posla na period duži od šest mjesedci, bez javnog oglašavanja, čime se ogriješila o Zakon o državnim službenicima RS. 

Pored toga, Vidovićeva je sprovodila različite nabavke mimo Zakon o javnim nabavkama BiH.

Oba pozitivna mišljenja dobilo je i Ministarstvo trgovine i turizma RS, na čijem je čelu Suzana Gašić, i to je jedno od rijetkih Ministarstava koje prema nalazima revizora nije imalo problema sa zapošljavanjem, ali je zato imala nepravilnosti prilikom nabavke dnevne štampe i procijeniteljskih usluga.

Ni Srđan Rajčević, koji je na čelu Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, nije imao problem sa zapošljavanjem, ali ni sa javnim nabavkama. Njemu je revizor zamjerio što Ministarstvu finansija RS uz budžetski zahtjev nije dostavio nacrt kadrovskog plana. I ovo Ministarstvo je dobilo oba pozitivna mišljenja. 

Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS je lani prvih pola godine rukovodila Lejla Rešić, nakon čega je zamijenila Senka Jujić, tako da su obje zaslužne za pozitivna mišljenja od revizora. Tom Ministarstvu je zamjerano što popis imovine i obaveza nije u skladu sa Pravilnikom, te je uočeno da nisu djelovali u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Srebrenka Golić, koja je na čelu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, takođe je dobila pozitivna mišljenja. Ona, poput Rajčevića, nije dostavila kadrovski plan istovremeno sa budžetskim zahtjevom.

Dragan Lukač, koji je na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova RS, nije djelovao u skladu za Zakonom o javnim nabavkama BiH jer procijenjena vrijednost pojedinih nabavki nije bila utvrđena u skladu sa Zakonom, ali je uprkos tome dobio obje pozitivne ocjene.

Ministarstvo energetike i rudarstva RS, na čelu sa Petrom Đokićem, zaključivalo je ugovore o djelu za poslove koji su sistematizovani što nije u skladu sa Zakonom o radu, takođe su zabilježene i nepravilnosti prilikom popunjavanja putnih naloga, kršen je Zakon o javnim nabavkama, a ni oni nisu dostavili nacrt kadrovskog plana.

Natalija Trivić, koja rukovodi Ministarstvom prosvjete i kulture RS, angažovala je savjetnika ministra na sistematizovano radno mjesto bez zasnivanja radnog odnosa što nije u skladu sa Zakonom o radu. Ipak, revizori su smatrali da treba da dobije oba pozitivna mišljenja.

Na čelu Ministarstva saobraćaja i veza RS prošle godine, kada je vršena pomenuta revizija, bio je Đorđe Popović i za kratko vrijeme, prije nego ga je na tom mjestu početkom ove godine zamijenio Nedeljko Ćorić, uspio je zaraditi oba pozitivna mišljenja od revizora. Ipak, sa osobom koja je angažovana na poslovima vozača ministra zaključen je ugovor na određeno za vrijeme trajanja mandata ministra, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima. Takođe, popis imovine nije vršen u skladu sa pravilnikom. Kršen je i Zakon o javnim nabavkama. 

I Anton Kasipović, koji rukovodi Ministarstvom pravde RS, dobio je oba pozitivna mišljenja, iako je i on imao probleme sa zapošljavanjem koje nije vršeno u skladu sa Zakonom o državnim službenicima RS, a kršen je i Zakon o javnim nabavkama. Ni Kasipović nije na vrijeme dostavio Nacrt kadrovskog plana. 

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, na čijem je čelu Zlatan Klokić, je takođe među odličnim učenicima, te je i on zaradio oba pozitivna mišljenja iako nije zapošljavao u skladu sa Zakonom o državnim službenicima RS.

Šeraniću i Davidovićevoj „prolazne ocjene“ 

Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, na čijem je čelu Sonja Davidović, dobilo je pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima, dok je za usklađenost dobila mišljenje s rezervom.

Davidovićeva je prije otvaranja ponuda otkazala dva konkurentska postupka, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Takođe dodjela grantova sportskim organizacijama nije vršena u skladu sa interno definisanim pravilima u dijelu ocjenjivanja projekta prema definisanim kriterijumima i nadzora nad dodijeljenim sredstvima.

Njenog kolegu iz Vlade Alena Šeranića, koji rukovodi Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, zadesila je obrnuta sudbina te je za usklađenost dobio pozitivno mišljenje, dok je mišljenje s rezervom dobio o finansijskim izvještajima. 

To Ministarstvo sprovodilo je javne nabavke mimo Zakona o javnim nabavkama BiH, a izdatke za nabavku vakcina su knjižili kao grantove.

Milunović i Petričević „najlošiji đaci“

Duško Milunović, koji je na čelu Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS, dobio je oba mišljenja s rezervom i to zato što je rashode obračunskog karaktera precijenio za čak 17,1 milion KM, tekuće doznake za borački dodatak potcijenio za 9,9 miliona KM, tekuće doznake za odlikovane borce za 3,6 milona KM, otpremnine za 732.547 KM i transfer FZO za zdravstvenu zaštitu boraca, ratnih vojnih invalida, porodica poginulih boraca i civilnih žrtava rata za 2,8 miliona KM.

Osim toga, ugovori o djelu zaključivani su za poslove koji predstavljaju redovnu djelatnost Ministarstva, dok za nabavke roba i usluga u iznosu od najmanje 186.606 KM nisu uopšte provođene javne nabavke.

Oba mišljenja s rezervom dobilo je i Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, kojim rukovodi Vjekoslav Petričević, a on je nerealno prikazivao zajmove date privrednicima, protivzakonito sklapao ugovore o djelu, a o zakon se ogriješio i kod isplaćivanja dodataka na platu zaposlenima.

(Capital Foto: Srna/eTrafika)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Ko

17.12.2021 21:03

Su bili revizori. Članovi snsd-a ili nezavisni stručnjaci ????

ODGOVORITE
Name

re

17.12.2021 21:43

vrlo zavisni strcnjaci

Name

He He

17.12.2021 21:53

Sručnjaci su početkom osamdesetih otišli odavde, kada je Bravara zabolila noga. Ostali su negativni likovi, iz sabranih Andrićevih djela.

Name

Kosta

17.12.2021 23:00

Ovo je jedna od najzaludnijih institucija.Smješni su i oni i njhovi izvještaji s rezervom a država opljačkana za više milijardi KM

Name

Borac

18.12.2021 12:05

Najveca smrtnost,najveca pljacka u zdravstvu,industrijski kisik...a seranic jos nije u zatvoru.

Name

Opus 113

17.12.2021 21:05

Zasto su izostala odlikovanja? Seranicu za najvecu smrtnost na covid odijeljenjima, MUP-u za uspjesno rasturanje droge..

ODGOVORITE
Name

ZLATNO POLJE

17.12.2021 21:06

UREOUBLICI SRPSKOJ TOTALNA ABARHIJA U JAVNOJ UPRAVI I VLADI,ZATO SE PERU PREKO ZAHEDNICKIH INSTITUCIJA.BEKO OD OVIH IMA ZADATAK DA UNISTI REOUBLIKU SRPSKU I POKRIVSJU SE PEPELOM.U POSTAMA SROSKE SU NAPRIMALI SADA RADNIKA I JEDNI SJEDE KUCI DOK DRUGI RADE ,I TAKO NA SMJENU ,JER NEMAJU POSLA NI ZA POSTOJECE RADNIKE,A KOLIKI SU GUBICI U POSTAMA NI SAMI NE ZNAJU.TAKO I U ELEKTROPRIVREDI.JADNI SMO MI.

ODGOVORITE
Name

Egregir

17.12.2021 21:11

Pa kakav je smisao revizije ako pored utvrdjenih nepravilnosti da pozitivno misljenje...

ODGOVORITE
Name

MIKI

17.12.2021 21:13

Sacuvaj nas Boze

ODGOVORITE
Name

Tatar

17.12.2021 21:43

Ma kakva je ovo revizija ljudi.Pa ovo nema nigde cak ni u Tunguziji.Ako se za ovakav kriminal daje pozitivno misliti sljenje sta bi dobili da su posteno radili.Ovo je opet neka ujdurma SNSD.

Name

Max

17.12.2021 21:18

Svaka cast ministrima i Vladi.Ovako uspjesne,strucne i profesionalne ministre nema ni Njemacka.Samo ne znam zasto je onda RS na dnu,u svakom pogledu.

ODGOVORITE
Name

Krle

17.12.2021 21:26

Šprdnja sa šprdnjom od ministara i vlade...

ODGOVORITE
Name

РЕАЛНО

17.12.2021 21:46

нама ни једна институција не ради законито, па ни Служба за ревизију. Све је штимаљка, лажно представљање и слушање ВОЂЕ, који убрзано све трпа у провалију. Послушници га слушају, раде у корист и наше и своје штете. Жалосно, РЕПУБЛИКА Српска је само празно љуштура, снсд је то од ње направио. Себи су накрали, али и то ће им Ћаво однијети. Знам неке, све им кренуло низбрдо, разболи се, најдражи им болесни и умиру. Све дође на своје. Тврдим Вам да ће те фукаре и битанге цркнути у биједи, и свако нормалан им не жели ништа добро. Они су у ствари велике кукавице и слабићи, али су се удружили и тако су јаки. Удружи ли се народ, они ће се радити ко мишеви и бити мањи од маковог зрна, те чекати казну да испаштају за оно што су чинили.

ODGOVORITE
Name

Mazalica

17.12.2021 22:18

Najjaci snsd.

ODGOVORITE
Name

Ovakvi izvjestaji

18.12.2021 04:34

Nebi mogli proci ni pod "uspavanku".prepala bi se djeca.cuj odusevila ministarstva revizore.ajte vi svi skupa u P.M odusevite jednom ovaj natod necim konkretnim i pametnim.

ODGOVORITE
Name

Borac 92-95

18.12.2021 05:04

A šta je sa onom ,,ja sam jednim telefonskim pozivom nabavio šator,,...jel i to pozitivno..

ODGOVORITE
Name

Gogi

18.12.2021 05:58

Svagog dana u svakom pogledu sve vise i vise napredujemo. Zivio sin moje majke, otac moje djece, muz moje zene.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

18.12.2021 07:13

Ha ha ha.... uskoro če Šveđani i Švajcarci da nagrnu u RS za boljim životom.

Name

Van Gog

18.12.2021 06:44

Ljudi moji kad sve ovo sabere. Sav se oduzmem. Amin

ODGOVORITE
Name

Borac

18.12.2021 07:28

Min.poljooprivrede pozitivno mišljenje...ako nekad udje nezavisni revizor vidjece se kriminal.

ODGOVORITE
Name

A

18.12.2021 08:00

Duško Šnjegota , zašto on izgubi glavu , sve rečeno ,?

ODGOVORITE
Name

Mirko

18.12.2021 17:42

Ovo je erozija morala, braćo srbi šta smo dočekali!? Kakva bruka, na svakom koraku kriminal pa i hapšenja kad im zaprijete iz SIPE, ljudi iz vlasti u zatvoru a oni nas baš sve prave ludima!

Name

Zeki Press

18.12.2021 08:08

Mir, mir, mir - niko nije kriv!

ODGOVORITE
Name

????

18.12.2021 12:10

????????

ODGOVORITE
Name

Dragan

18.12.2021 17:38

Ovi sami sebe ocjenjuju a sve skupa liči na cirkus od vlasti, pokrala narod, gurnula mu u pluća industrijski kisik i obrukala i osiromašila narod i RS! Još se hvale! Dno dna!

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

19.12.2021 08:06

Jest uspješna kad Dodik naredi da se tako saopšti i pusti u javnost,zna to narod vrlo dobro ko je uspješan i ako Bog da to će se najbolje vidjeti na izborima iduće godine,manite vi te priče što Zora Vidović i slični njoj lupaju u etar.

ODGOVORITE