Влада "закинула" за око 17 милиона КМ градове и општине

Док из Владе Српске обећавају да ће надомјестити тај новац који износи око 17 милиона марака, из опозиције овај потез називају лицемјерним. 

Република Српска 17.12.2021 | 20:04
Влада "закинула" за око 17 милиона КМ градове и општине

На посебној сједници Народне скупштине Републике Српске усвојене су измјене Закона о комуналним таксама у Републици Српској, које предвиђају укидање такси на истицање реклама у локалним заједницама у Републици Српској.

Док из Владе Српске обећавају да ће надомјестити тај новац који износи око 17 милиона марака, из опозиције овај потез називају лицемјерним. 

Растерећење привреде са једне, а губитак прихода локалних заједница са друге стране. То је епилог измјене Закона о комуналним таксама Републике Српске, којом се укида плаћање такси за истицање пословног имена правног лица у локалним заједницама. На тај начин, општине и градови у Српској остају без око 17 милиона марака колико су износили годишњи приходи по овом основу. Циљ закона је смањити непореска давања, кажу из Владе Српске. 

„Тај ко истакне име фирме на некој просторији нема никакав добитак од тога, нема никакву услугу, ни добро, не добија ништа, па није ни логично да се то плаћа. Вјерујте, то је јако мали приход појединачно по локалним заједницама, јер је укупно на нивоу Српске 17 милиона марака.“, казала је на посебној сједници НС Републике Српске министар финансија РС Зора Видовић, током образлагања о измјени овог закона.

Видовићева поручује да ће овај новац бити компензован кроз повећање пореза на доходак те пореза на непокретности. Међутим, кроз повећање пореза на доходак, биће надомјештено само 6,5 милиона марака од наведених 17 милиона. 

Поједине локалне заједнице у Српској већ су планирале ова средства у буџету за наредну годину. Бањалука губи 3,4 милиона марака. Из Градске управе кажу да ће порезом на доходак намирити само половину тих средстава, односно 1,7 милиона КМ.

„Оно што сматрамо јесте да је потребно да се то ради системски, да се благовремено и локалне заједнице информишу да ће до таквог нечега доћи. Сада имамо парадоксалну ситуацију да смо практично усвојили Нацрт буџета, гдје смо планирали тај приход,  а сада све то мијењамо у неколико дана пред крај године.“, појашњава градски менаџер Бањалуке Бојан Кресојевић.

Милионски губитак по овом основу имаће и Бијељина. 250 хиљада марака губи Модрича, а Прњавор између 200-250 хиљада КМ. Добој остаје без готово 900 хиљада марака, а Теслић без 400 хиљада КМ. 
Ипак,посланици скупштинске већине беспоговорно се држе приче министра финансија. Свјесни су, кажу, да ће овај закон направити одређене проблеме локалним заједницама, али:

„Они буџети који су на основу ових мјера изгубили значајнија средства, да се кроз капиталне инвестиције покушава компензовати један дио трошкова који су они планирали у својим буџетима и да на тај начин и да се на тај начин обезбиједи стабилност локалних буџета.“, наводи предсједник Одбора за локалну самоуправу у НС Републике Српске и посланик Социјалистичке партије, Срђан Тодоровић.

Опозиција није подржала измјене Закона о комуналним таксама. Сматрају да треба ићи у растерећење привреде, али да су локалне заједнице извукле дебљи крај, првенствено јер је Влада РС недавно већ дала сагласност за планиране буџете општина и градова. Сумњају да је овај закон по хитном поступку наметнут ресорном министарсту.

„Све је то кренуло одавде из Бањалуке, јер неколико моћника није хтјело да плаћа то и никада није плаћало овдје у Бањалуци. И кад се кренуло у ажурирање те наплате, с обзиром да нису навикли то да плаћају у неком ранијем периоду док је СНСД био на власти, онда кад им се закуцало на врата и рекли да треба да плате, они су рекли е нећемо плаћати никако, измијенићемо закон.“, наглашава посланик СДС-а у НС Републике Српске Томица Стојановић.

Посебну замјерку у опозицији имали су на Члан 2 предложеног закона, у коме се наводи да сви који нису платити ову таксу у претходне двије године, то не морају ни да учине, јер долази до застаре. 

То је апсурд над апсурдима кажу у СДС-у, јер на тај начин сви који су уредно плаћали ове намете испадају наивни и глупи у односу на оне који нису плаћали ову таксу.

Опозиција због тога не искључује могућност покретања оцјене уставности поменутог закона.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Милан

17.12.2021 19:30

Ако може Влада смањити своје приходе за 84 милиона марака што кроз повећање неопорезивог дијела што кроз друге олакшице привреди могу онда и локалне заједнице изаћи у сусрет привреди јер је ово подстицај привреди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.12.2021 21:13

Зашто им то није пало на памет претходне 22 године власти, већ сада кад су изгубили власт ??? Случајност или нешто друго. Ја сам приватник и не видим ништа спорно у плаћању обавеза, али желим да знам гдје је тај новац отишао

Name

Па него шта

17.12.2021 20:47

Јадна је ова држава када законе пишу Вицо Зељковић Додиков сестрић и главни дилер дроге у бившем кафићу Драма.Зељковић је био главни неплатиша комуналне таксе у Бања Луци.Због тога је градска управа Бања Луке и поднијела кривичне пријаве против бившег градоначелника Игора Радохоличар и бившег шефа комуналне полиције Миленка Летића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

17.12.2021 21:11

Власт и симпатизери власти нису научили да плаћају, већ да узимају. Законе ће подесити тако да могу узети више а не дати ништа. Зато и јесу богати бегови. Кад је бег био циција ???? Па док није постао бег

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

17.12.2021 21:50

Издајници полтрони увлакаци ботови и остала багро добро протрљајте саке ево пара а ви народе нек нам је Бог на помоци

Name

Резолуција

17.12.2021 21:36

О антифасистицком вијецу и борби против фасизма и криминала из ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Милан

18.12.2021 10:05

То чега се они одричу "као" у корист радника ће разним њиховим муљажама завршити у финансирању предизборне кампање!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

18.12.2021 15:36

Колико је ова не народна влада закинула РС то ни они не знају!

ОДГОВОРИТЕ