Vlada "zakinula" za oko 17 miliona KM gradove i opštine

Dok iz Vlade Srpske obećavaju da će nadomjestiti taj novac koji iznosi oko 17 miliona maraka, iz opozicije ovaj potez nazivaju licemjernim. 

Republika Srpska 17.12.2021 | 20:04
Vlada "zakinula" za oko 17 miliona KM gradove i opštine

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske usvojene su izmjene Zakona o komunalnim taksama u Republici Srpskoj, koje predviđaju ukidanje taksi na isticanje reklama u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

Dok iz Vlade Srpske obećavaju da će nadomjestiti taj novac koji iznosi oko 17 miliona maraka, iz opozicije ovaj potez nazivaju licemjernim. 

Rasterećenje privrede sa jedne, a gubitak prihoda lokalnih zajednica sa druge strane. To je epilog izmjene Zakona o komunalnim taksama Republike Srpske, kojom se ukida plaćanje taksi za isticanje poslovnog imena pravnog lica u lokalnim zajednicama. Na taj način, opštine i gradovi u Srpskoj ostaju bez oko 17 miliona maraka koliko su iznosili godišnji prihodi po ovom osnovu. Cilj zakona je smanjiti neporeska davanja, kažu iz Vlade Srpske. 

„Taj ko istakne ime firme na nekoj prostoriji nema nikakav dobitak od toga, nema nikakvu uslugu, ni dobro, ne dobija ništa, pa nije ni logično da se to plaća. Vjerujte, to je jako mali prihod pojedinačno po lokalnim zajednicama, jer je ukupno na nivou Srpske 17 miliona maraka.“, kazala je na posebnoj sjednici NS Republike Srpske ministar finansija RS Zora Vidović, tokom obrazlaganja o izmjeni ovog zakona.

Vidovićeva poručuje da će ovaj novac biti kompenzovan kroz povećanje poreza na dohodak te poreza na nepokretnosti. Međutim, kroz povećanje poreza na dohodak, biće nadomješteno samo 6,5 miliona maraka od navedenih 17 miliona. 

Pojedine lokalne zajednice u Srpskoj već su planirale ova sredstva u budžetu za narednu godinu. Banjaluka gubi 3,4 miliona maraka. Iz Gradske uprave kažu da će porezom na dohodak namiriti samo polovinu tih sredstava, odnosno 1,7 miliona KM.

„Ono što smatramo jeste da je potrebno da se to radi sistemski, da se blagovremeno i lokalne zajednice informišu da će do takvog nečega doći. Sada imamo paradoksalnu situaciju da smo praktično usvojili Nacrt budžeta, gdje smo planirali taj prihod,  a sada sve to mijenjamo u nekoliko dana pred kraj godine.“, pojašnjava gradski menadžer Banjaluke Bojan Kresojević.

Milionski gubitak po ovom osnovu imaće i Bijeljina. 250 hiljada maraka gubi Modriča, a Prnjavor između 200-250 hiljada KM. Doboj ostaje bez gotovo 900 hiljada maraka, a Teslić bez 400 hiljada KM. 
Ipak,poslanici skupštinske većine bespogovorno se drže priče ministra finansija. Svjesni su, kažu, da će ovaj zakon napraviti određene probleme lokalnim zajednicama, ali:

„Oni budžeti koji su na osnovu ovih mjera izgubili značajnija sredstva, da se kroz kapitalne investicije pokušava kompenzovati jedan dio troškova koji su oni planirali u svojim budžetima i da na taj način i da se na taj način obezbijedi stabilnost lokalnih budžeta.“, navodi predsjednik Odbora za lokalnu samoupravu u NS Republike Srpske i poslanik Socijalističke partije, Srđan Todorović.

Opozicija nije podržala izmjene Zakona o komunalnim taksama. Smatraju da treba ići u rasterećenje privrede, ali da su lokalne zajednice izvukle deblji kraj, prvenstveno jer je Vlada RS nedavno već dala saglasnost za planirane budžete opština i gradova. Sumnjaju da je ovaj zakon po hitnom postupku nametnut resornom ministarstu.

„Sve je to krenulo odavde iz Banjaluke, jer nekoliko moćnika nije htjelo da plaća to i nikada nije plaćalo ovdje u Banjaluci. I kad se krenulo u ažuriranje te naplate, s obzirom da nisu navikli to da plaćaju u nekom ranijem periodu dok je SNSD bio na vlasti, onda kad im se zakucalo na vrata i rekli da treba da plate, oni su rekli e nećemo plaćati nikako, izmijenićemo zakon.“, naglašava poslanik SDS-a u NS Republike Srpske Tomica Stojanović.

Posebnu zamjerku u opoziciji imali su na Član 2 predloženog zakona, u kome se navodi da svi koji nisu platiti ovu taksu u prethodne dvije godine, to ne moraju ni da učine, jer dolazi do zastare. 

To je apsurd nad apsurdima kažu u SDS-u, jer na taj način svi koji su uredno plaćali ove namete ispadaju naivni i glupi u odnosu na one koji nisu plaćali ovu taksu.

Opozicija zbog toga ne isključuje mogućnost pokretanja ocjene ustavnosti pomenutog zakona.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Milan

17.12.2021 19:30

Ako može Vlada smanjiti svoje prihode za 84 miliona maraka što kroz povećanje neoporezivog dijela što kroz druge olakšice privredi mogu onda i lokalne zajednice izaći u susret privredi jer je ovo podsticaj privredi.

ODGOVORITE
Name

Re

17.12.2021 21:13

Zašto im to nije palo na pamet prethodne 22 godine vlasti, već sada kad su izgubili vlast ??? Slučajnost ili nešto drugo. Ja sam privatnik i ne vidim ništa sporno u plaćanju obaveza, ali želim da znam gdje je taj novac otišao

Name

Pa nego šta

17.12.2021 20:47

Jadna je ova država kada zakone pišu Vico Zeljković Dodikov sestrić i glavni diler droge u bivšem kafiću Drama.Zeljković je bio glavni neplatiša komunalne takse u Banja Luci.Zbog toga je gradska uprava Banja Luke i podnijela krivične prijave protiv bivšeg gradonačelnika Igora Radoholičar i bivšeg šefa komunalne policije Milenka Letića.

ODGOVORITE
Name

Boris

17.12.2021 21:11

Vlast i simpatizeri vlasti nisu naučili da plaćaju, već da uzimaju. Zakone će podesiti tako da mogu uzeti više a ne dati ništa. Zato i jesu bogati begovi. Kad je beg bio cicija ???? Pa dok nije postao beg

ODGOVORITE
Name

Tatar

17.12.2021 21:50

Izdajnici poltroni uvlakaci botovi i ostala bagro dobro protrljajte sake evo para a vi narode nek nam je Bog na pomoci

Name

Rezolucija

17.12.2021 21:36

O antifasistickom vijecu i borbi protiv fasizma i kriminala iz EU.

ODGOVORITE
Name

RE Milan

18.12.2021 10:05

To čega se oni odriču "kao" u korist radnika će raznim njihovim muljažama završiti u finansiranju predizborne kampanje!!

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

18.12.2021 15:36

Koliko je ova ne narodna vlada zakinula RS to ni oni ne znaju!

ODGOVORITE