Јавни сервиси треба да се ослободе политичког утицаја

Оваква ситуација посљедица је одлуке руководства РТРС-а да се престане уплаћивати РТВ такса на заједнички рачун БХРТ-а, што представља кршење Закона о јавном РТВ систему, а због чега БХРТ сада потражује више од 54 милиона КМ од РТРС-а по основу наплаћене РТВ таксе у Републици Српској. 

Босна и Херцеговина 17.12.2021 | 15:35
Јавни сервиси треба да се ослободе политичког утицаја

– Управни одбор Удружења бх. новинари даје пуну подршку Самосталном синдикату радника БХРТ-а у њиховим захтјевима за хитно рјешавање бројних проблема због којих је угрожена егзистенција запослених у том јавном сервиса, као и будуће пословање БХРТ-а.

Подсјетимо, радници БХРТ-а су прије два дана одржали протест упозорења поводом блокаде рачуна БХРТ-а, чиме је онемогућено измиривање радничких примања, потпуно угрожен ионако отежан рад и функционисање БХРТ-а, те у питање доведена егзистенција стотина радника и њихових породица.

Оваква ситуација посљедица је одлуке руководства РТРС-а да се престане уплаћивати РТВ такса на заједнички рачун БХРТ-а, што представља кршење Закона о јавном РТВ систему, а због чега БХРТ сада потражује више од 54 милиона КМ од РТРС-а по основу наплаћене РТВ таксе у Републици Српској. 

Управни одбор Удружења БХ новинари наглашава да је неуплаћивање РТВ таксе на заједнички рачун политичка одлука РТРС-а и економска уцјена која се не може ни на који начин оправдати и толерисати.

Због међусобних политичких игара и заступања интереса различитих центара моћи, запослени БХРТ-а, али и ентитетских јавних сервиса – РТРС-а и Федералне телевизије, никада нису били у тежем и неизвјеснијем положају. Ниска примања радника, дуговања за доприносе, застарјела опрема, немогућност откупа медијских права, само су неки од проблема са којима су суочени јавни сервиси, а што у коначници резултира неквалитетним програмским садржајима који се нуде гледаоцима. 

Посебно је забрињавајућа чињеница да ће од почетка 2022. године већи дио територије БиХ остати без пријема аналогног земаљског сигнала БХТ и ФТВ. БХРТ тиме полако губи епитет јавног сервиса јер више неће бити у могућности да сигналом покрије 95 % територије БиХ, што је њихова законска обавеза, а радници који раде на тим станицама су оправдано забринути за своја радна мјеста.

Подсјећамо да је успостава система стабилног финансирања јавних сервиса у БиХ један од 14 приоритета које БиХ треба испунити на путу ка чланству у Европску унију. У посљедњем извјештају Европске комисије за БиХ наводи се, између осталог, да су „три јавна РТВ сервиса и даље изложена политичком утјецају, посебно путем политички контролираних управних одбора, са забрињавајућим трендом аутоцензуре“, као и да држава и даље нема одговарајући модел наплате РТВ такси, како је предвиђено законом. 

Управни одбор БХ новинара упозорава да руководства јавних сервиса морају престати радити у интересу политике, а почети да раде у интересу грађана БиХ и својих запослених радника! Позивамо представнике власти у Босни и Херцеговини, као и представнике међународне заједнице, да се хитно ангажују на рјешавању наведених проблема и спријече да се доведе у питање опстанак јавних сервиса, а њиховим упосленицима омогући достојанствен рад у економски стабилном амбијенту, саопштио је Управни одбор Удружења новинара БиХ.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ББ

17.12.2021 16:11

У праву су сто не плацају. У РС нико не гледа БХТВ и ФТВ. Скините нам се с грбаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм..

18.12.2021 14:30

Немој ти нас сврставати у свој националистички кош. Код мене сви гледају све, нисмо закључани у свом тору као ти.

Name

И ста сад?

17.12.2021 16:54

Знаци све ово вријеме РТРС је сву претплату узимао себи? И како це сада и из којих извора исплатити РТВБИХ 54 милиона? Па цијело вријеме су прицали како се претплата дијели са федерацијом.ово је стварно дно дна.сад це влада подигнути цијену претплате да измирује судске пресуде.опет по надим ледјима.дабогда се једном "најели"пара. Па оце ли им се апетити икад заситити.фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.12.2021 18:59

Нетачно,70% Федерације не плача РТВ таксу.Провери.

Name

Рере

18.12.2021 00:22

Тацно тако, Хрвати ниста не плаћају а ради их тамо бруку