ММФ упозорава: Не угрожавајте важан извор прихода

Поводом најава власти Републике Српске да ће се тај ентитет повући и из Управе за индиректно опорезивање (УИО) огласио се и резидентни представник Међународног монетарног фонда (ММФ), који је тренутно у Сарајеву, Ендру Џуел.

Босна и Херцеговина 08.12.2021 | 14:20
ММФ упозорава: Не угрожавајте важан извор прихода

Он је нагласио потребу очувања Управе за индиректно опорезивање, нарочито послије деструктивних најава из Републике Српске.

"Влада Републике Српске је најавила своју намјеру да се повуче из Управе за индиректно опорезивање (УИНО). Остављајући по страни правну проблематику о којој Међународни монетарни фонд није у позицији да коментарише, сматрамо да би овакав потез имао велике економске посљедице", истиче представник ММФ-а.

УИО је једна од најуспјешнијих институција у Босни и Херцеговини Индиректни порези које прикупља УИО су најзначајнији извор прихода за владе Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ. Ови приходи се користе за финансирање школа, болница, за изградњу путева и аутопутева те за исплату пензија.

"Изузев у 2020. години, када нас је погодила пандемија, ови приходи посљедњих година биљеже стални раст. Опоравком економије ми очекујемо да ће ове године приходи од индиректних пореза достићи највиши ниво до сада. Овај доказани оквир за прикупљање и расподјелу индиректних/неизравних пореза би се распао уколико би се Република Српска пувукла из УИО. Босна и Херцеговина би се тада вјероватно вратила у ситуацију прије него је успостављена УИО, када су пореска конкуренција између ентитета и раширена пореска евазија умањивале приходе широм земље", наглашава Џуел.

Нижи приходи би у овом случају угрозили кључне услуге које владе тренутно пружају. Расформирање УИО би такође угрозило правовремено сервисирање вањског дуга Босне и Херцеговине, што тренутно УИО осигурава путем аутоматског механизма који је изолован од политичког уплитања.

"Чак и да ентитети остану опредијељени сервисирању својих обавеза, транзиција од овог провјереног механизма би вјероватно ослабила расположење инвеститора и повећала трошкове задуживања. Због свих ових разлога подстичемо власти да очувају интегритет Управе за индиректно опорезивање. УИО је попут Централне банке, стуб економије који добро служи грађанима Босне и Херцеговине", закључују из ММФ-а.

(Клиx) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Милан

08.12.2021 13:46

Никаква правна проблематика не постоји за повлачење из УИО БиХ. Нигдје у Уставу БиХ не пише да постоји УИО БиХ, па према томе враћање надлежности Републици Српској у вези ПДВ-а и акциза је усаглашавање са Уставом БиХ. Ово је свакоме јасно изузев појединим квази медијима у Републици Српској и њихових аналитичарима који су се извратили од мржње према институцијама Републике Српске, али тако то раде аутошовинисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

08.12.2021 14:56

Не знаш ти шта причаш !!! Федерација нам пребацује од својих скупљених прихода неколико стотина милиона да отплатимо рате кредита и исплатимо пензије. То раде од формирања УИО. Ми што накупимо није довољно ни за пет месеци функционисања.

Name

Ако

08.12.2021 16:53

Искрено вам зелим да остварите фискалну надлезност и да се финансирате од прихода скупљених на територији РС.

Name

Милан за?

08.12.2021 17:08

Ахахахахахахаха, па Пензиони фонд Федерације БиХ дугује Пензионом фонду Републике Српске већ око једне миљарде због тога што нису хтјели да исплаћују пензије пензионерима који су ту пензију зарадили у некој од општина која се сада налази унутар Федерације БиХ. О томе постоји чак пресуда и Врховног суда Федееације БиХ. Друго, заборавио си да је већ неколико пута Федерација БиХ морала исплатити Републици Српској по 30-так милиона КМ због обавезе по расподјели индиректних пореза. Зато кад говориш на ову тему мало боље нека те спреме са подацима. Поздрав ?

Name

Бањалучанин

09.12.2021 16:20

Мој Милане, јаук'о са гране! То што Федерација није исплаћивала пензије, обило јој се о главу, како и треба, и то нема везе са порезима, него са безобразлуком. Али велика већина промета на мало се остварује у тој јебеној Федерацији, па кад би ми пробали живјети од пореза прикупљених на нашој територији, изнијели би гаће на штапу, или би морали одерати кожу властитом народу, да би задржали овај ниво буџетске потрошње.

Name

СОЊА.

08.12.2021 13:55

ПАРЕ СТИЗУ ИЗ РУСИЈЕ.ЈЕДАН ВЕЛИКИ И ЈЕДАН МАЛИ КРЕДИТ. -ОСТАТАК ИЗ МАДЗАРСКЕ И ВЕЛИКИ КРЕДИТ ИЗ КИНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Соња

08.12.2021 14:16

Два мала и један велики.

Name

Паре стизу

08.12.2021 23:47

и у истој реценици ријец кредит.Па како се мозе звати паре а на кредит,да их поклања неко могло би се тако изјавити,а овако је задузење које це морати се вратити.Питање је како це се врацати ,из којих прихода.

Name

Цовјек о нецовјеку

08.12.2021 15:02

Лазу немају храбрости. Бурле и секта су преваранти и лазови. Похапсицемо их и судити им бице отворено на стотине предмета и хапсења морацемо од дворана правити затворе да припаднике секте смијестимо тамо гдје припадају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2021 23:37

Ма небрини имамо диспечера Висковица ,назваце друга и купицемо сатор затвор за пар милиончића.

Name

Р Милан

08.12.2021 17:33

Ништа нама федерација не пребацује нити поклања, а ни ми њима!! Пдв се дијели по исказаној крајњој потрошњи. Не значи много ако је увозник неког производа у Федерацији,, ако се тај производ користи и троши у РС, тада се пдв уплаћује РС, тј у буџет РС!! Отуд и притисак за издавање фискалних рачуна тј. за легално пословање!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаско

08.12.2021 22:05

Зелим вам пуно среце око преноса надлезности у области УИО.Вријеме је да свако плаћа своје.

ОДГОВОРИТЕ