MMF upozorava: Ne ugrožavajte važan izvor prihoda

Povodom najava vlasti Republike Srpske da će se taj entitet povući i iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) oglasio se i rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je trenutno u Sarajevu, Endru Džuel.

Bosna i Hercegovina 08.12.2021 | 14:20
MMF upozorava: Ne ugrožavajte važan izvor prihoda

On je naglasio potrebu očuvanja Uprave za indirektno oporezivanje, naročito poslije destruktivnih najava iz Republike Srpske.

"Vlada Republike Srpske je najavila svoju namjeru da se povuče iz Uprave za indirektno oporezivanje (UINO). Ostavljajući po strani pravnu problematiku o kojoj Međunarodni monetarni fond nije u poziciji da komentariše, smatramo da bi ovakav potez imao velike ekonomske posljedice", ističe predstavnik MMF-a.

UIO je jedna od najuspješnijih institucija u Bosni i Hercegovini Indirektni porezi koje prikuplja UIO su najznačajniji izvor prihoda za vlade Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH. Ovi prihodi se koriste za finansiranje škola, bolnica, za izgradnju puteva i autoputeva te za isplatu penzija.

"Izuzev u 2020. godini, kada nas je pogodila pandemija, ovi prihodi posljednjih godina bilježe stalni rast. Oporavkom ekonomije mi očekujemo da će ove godine prihodi od indirektnih poreza dostići najviši nivo do sada. Ovaj dokazani okvir za prikupljanje i raspodjelu indirektnih/neizravnih poreza bi se raspao ukoliko bi se Republika Srpska puvukla iz UIO. Bosna i Hercegovina bi se tada vjerovatno vratila u situaciju prije nego je uspostavljena UIO, kada su poreska konkurencija između entiteta i raširena poreska evazija umanjivale prihode širom zemlje", naglašava Džuel.

Niži prihodi bi u ovom slučaju ugrozili ključne usluge koje vlade trenutno pružaju. Rasformiranje UIO bi takođe ugrozilo pravovremeno servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine, što trenutno UIO osigurava putem automatskog mehanizma koji je izolovan od političkog uplitanja.

"Čak i da entiteti ostanu opredijeljeni servisiranju svojih obaveza, tranzicija od ovog provjerenog mehanizma bi vjerovatno oslabila raspoloženje investitora i povećala troškove zaduživanja. Zbog svih ovih razloga podstičemo vlasti da očuvaju integritet Uprave za indirektno oporezivanje. UIO je poput Centralne banke, stub ekonomije koji dobro služi građanima Bosne i Hercegovine", zaključuju iz MMF-a.

(Klix) 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Milan

08.12.2021 13:46

Nikakva pravna problematika ne postoji za povlačenje iz UIO BiH. Nigdje u Ustavu BiH ne piše da postoji UIO BiH, pa prema tome vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj u vezi PDV-a i akciza je usaglašavanje sa Ustavom BiH. Ovo je svakome jasno izuzev pojedinim kvazi medijima u Republici Srpskoj i njihovih analitičarima koji su se izvratili od mržnje prema institucijama Republike Srpske, ali tako to rade autošovinisti.

ODGOVORITE
Name

?

08.12.2021 14:56

Ne znaš ti šta pričaš !!! Federacija nam prebacuje od svojih skupljenih prihoda nekoliko stotina miliona da otplatimo rate kredita i isplatimo penzije. To rade od formiranja UIO. Mi što nakupimo nije dovoljno ni za pet meseci funkcionisanja.

Name

Ako

08.12.2021 16:53

Iskreno vam zelim da ostvarite fiskalnu nadleznost i da se finansirate od prihoda skupljenih na teritoriji RS.

Name

Milan za?

08.12.2021 17:08

Ahahahahahahaha, pa Penzioni fond Federacije BiH duguje Penzionom fondu Republike Srpske već oko jedne miljarde zbog toga što nisu htjeli da isplaćuju penzije penzionerima koji su tu penziju zaradili u nekoj od opština koja se sada nalazi unutar Federacije BiH. O tome postoji čak presuda i Vrhovnog suda Fedeeacije BiH. Drugo, zaboravio si da je već nekoliko puta Federacija BiH morala isplatiti Republici Srpskoj po 30-tak miliona KM zbog obaveze po raspodjeli indirektnih poreza. Zato kad govoriš na ovu temu malo bolje neka te spreme sa podacima. Pozdrav ?

Name

Banjalučanin

09.12.2021 16:20

Moj Milane, jauk'o sa grane! To što Federacija nije isplaćivala penzije, obilo joj se o glavu, kako i treba, i to nema veze sa porezima, nego sa bezobrazlukom. Ali velika većina prometa na malo se ostvaruje u toj jebenoj Federaciji, pa kad bi mi probali živjeti od poreza prikupljenih na našoj teritoriji, iznijeli bi gaće na štapu, ili bi morali oderati kožu vlastitom narodu, da bi zadržali ovaj nivo budžetske potrošnje.

Name

SONJA.

08.12.2021 13:55

PARE STIZU IZ RUSIJE.JEDAN VELIKI I JEDAN MALI KREDIT. -OSTATAK IZ MADZARSKE I VELIKI KREDIT IZ KINE.

ODGOVORITE
Name

Re Sonja

08.12.2021 14:16

Dva mala i jedan veliki.

Name

Pare stizu

08.12.2021 23:47

i u istoj recenici rijec kredit.Pa kako se moze zvati pare a na kredit,da ih poklanja neko moglo bi se tako izjaviti,a ovako je zaduzenje koje ce morati se vratiti.Pitanje je kako ce se vracati ,iz kojih prihoda.

Name

Covjek o necovjeku

08.12.2021 15:02

Lazu nemaju hrabrosti. Burle i sekta su prevaranti i lazovi. Pohapsicemo ih i suditi im bice otvoreno na stotine predmeta i hapsenja moracemo od dvorana praviti zatvore da pripadnike sekte smijestimo tamo gdje pripadaju.

ODGOVORITE
Name

Re

08.12.2021 23:37

Ma nebrini imamo dispečera Viskovica ,nazvace druga i kupicemo sator zatvor za par miliončića.

Name

R Milan

08.12.2021 17:33

Ništa nama federacija ne prebacuje niti poklanja, a ni mi njima!! Pdv se dijeli po iskazanoj krajnjoj potrošnji. Ne znači mnogo ako je uvoznik nekog proizvoda u Federaciji,, ako se taj proizvod koristi i troši u RS, tada se pdv uplaćuje RS, tj u budžet RS!! Otud i pritisak za izdavanje fiskalnih računa tj. za legalno poslovanje!!

ODGOVORITE
Name

Jasko

08.12.2021 22:05

Zelim vam puno srece oko prenosa nadleznosti u oblasti UIO.Vrijeme je da svako plaća svoje.

ODGOVORITE