Централна банка тужена за превару, могуће и пријаве

Компанија "Грађење" д.о.о из Источног Сарајева Суду БиХ поднијела је тужбу против Централне банке БиХ због посла изградње и опремања Филијале ЦБ БиХ у Палама вриједног милион КМ, у којем сматра да је преварена, а биће преиспитан и основ за подношење кривичних пријава против одговорних у Централној банци.

Босна и Херцеговина 01.12.2021 | 08:41
Централна банка тужена за превару, могуће и пријаве

"У управном спору пред Судом БиХ биће преиспитан и основ за кривичну одговорност у вези с евентуалним кривичним дјелима у вези с предметним поступком. У дугом и тенденциозном вођењу поступка јавне набавке истакао бих важну улогу Сенада Софтића, гувернера Централне банке БиХ, иако су по властитим признањима оперативно тендерски поступак водила лица без одговарајућих квалификација и стручних знања", рекао је Зоран Попић, власник компаније "Грађење" д.о.о.

Он истиче да су та некомпетенција као и опструкција гувернера директно одређивале ток и начин вођења јавне набавке и својим чињењем цијели догађај увукле у судски поступак.

Он тврди да гувернер, који је и сам гласао у Управном вијећу Централне банке БиХ, које је донијело једногласну одлуку о одабиру фирме "Грађење" д.о.о као најповољније, упорно игнорише и одуговлачи реализацију посла из неких њему знаних разлога.

С друге стране, у Централној банци БиХ кажу да се све спроводи у складу с плановима Централне банке БиХ те да је претходни јавни позив за куповину пословног простора у Палама поништен јер понуда понуђача није испуњавала услове тражене јавним позивом, о чему је понуђач благовремено и потпуно обавијештен.

"Свака фирма има право тражити заштиту својих права ако сматра да су угрожена, а ЦБ БиХ ће на све упите или евентуалне тужбе у законском року дати одговор и предузети друге радње уколико буде потребно", рекли су нам у Централној банци БиХ.

Подсјећања ради, фирма "Грађење" д.о.о након спроведеног поступка јавне набавке из септембра 2018. године за куповину пословног простора за смјештај Филијале ЦБ БиХ у Палама одабрана је као најповољнији понуђач. Након тога, на адресу фирме "Грађење" 12. октобра 2018. године достављени су и обавјештење и одлука од стране Централне банке БиХ да је ова фирма најповољнији понуђач, након чега, а сходно одлукама и захтјевима ЦБ БиХ, почиње и опремање пословног простора, који је завршен у захтијеваном року до 31. децембра 2018. године.

Послије тога, односно након што је пословни простор изграђен и опремљен, како кажу у компанији "Грађење" д.о.о, наступа фаза "чудних поремећаја у послу".

Прво, интерна ревизија ЦБ БиХ даје примједбе на овај уговор и то на начин да се набавка грађевине и опремање нису могли вршити кроз једну набавку, потом ЦБ БиХ и "Грађење" д.о.о. 23. маја 2019. године потписују записник са заједничком изјавом с циљем да се поступак набавке обнови с формалном измјеном структуре садржаја према захтјеву интерне ревизије, односно да се поступак пословног простора и његово опремање раздвоје.

Послије тога ЦБ БиХ расписује нови јавни позив, на који се фирма "Грађење" д.о.о појављује као једини понуђач, међутим ЦБ БиХ одбија њену понуду као неприхватљиву. Понуда фирме "Грађење" д.о.о у поновљеном поступку била је на износ од 987.862,01 КМ са ПДВ-ом.

(Независне)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Крајишник

01.12.2021 10:21

Занимљива ова тужакања,а нико се не смије усуђивати тужити рецимо Проинтер Игора Додика,Техногас Чађе и море тајкунских фирми,еее у каквом ћумезу живимо!!Зато и треба да јашу РС до изнемоглости!!

ОДГОВОРИТЕ