Centralna banka tužena za prevaru, moguće i prijave

Kompanija "Građenje" d.o.o iz Istočnog Sarajeva Sudu BiH podnijela je tužbu protiv Centralne banke BiH zbog posla izgradnje i opremanja Filijale CB BiH u Palama vrijednog milion KM, u kojem smatra da je prevarena, a biće preispitan i osnov za podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih u Centralnoj banci.

Bosna i Hercegovina 01.12.2021 | 08:41
Centralna banka tužena za prevaru, moguće i prijave

"U upravnom sporu pred Sudom BiH biće preispitan i osnov za krivičnu odgovornost u vezi s eventualnim krivičnim djelima u vezi s predmetnim postupkom. U dugom i tendencioznom vođenju postupka javne nabavke istakao bih važnu ulogu Senada Softića, guvernera Centralne banke BiH, iako su po vlastitim priznanjima operativno tenderski postupak vodila lica bez odgovarajućih kvalifikacija i stručnih znanja", rekao je Zoran Popić, vlasnik kompanije "Građenje" d.o.o.

On ističe da su ta nekompetencija kao i opstrukcija guvernera direktno određivale tok i način vođenja javne nabavke i svojim činjenjem cijeli događaj uvukle u sudski postupak.

On tvrdi da guverner, koji je i sam glasao u Upravnom vijeću Centralne banke BiH, koje je donijelo jednoglasnu odluku o odabiru firme "Građenje" d.o.o kao najpovoljnije, uporno ignoriše i odugovlači realizaciju posla iz nekih njemu znanih razloga.

S druge strane, u Centralnoj banci BiH kažu da se sve sprovodi u skladu s planovima Centralne banke BiH te da je prethodni javni poziv za kupovinu poslovnog prostora u Palama poništen jer ponuda ponuđača nije ispunjavala uslove tražene javnim pozivom, o čemu je ponuđač blagovremeno i potpuno obaviješten.

"Svaka firma ima pravo tražiti zaštitu svojih prava ako smatra da su ugrožena, a CB BiH će na sve upite ili eventualne tužbe u zakonskom roku dati odgovor i preduzeti druge radnje ukoliko bude potrebno", rekli su nam u Centralnoj banci BiH.

Podsjećanja radi, firma "Građenje" d.o.o nakon sprovedenog postupka javne nabavke iz septembra 2018. godine za kupovinu poslovnog prostora za smještaj Filijale CB BiH u Palama odabrana je kao najpovoljniji ponuđač. Nakon toga, na adresu firme "Građenje" 12. oktobra 2018. godine dostavljeni su i obavještenje i odluka od strane Centralne banke BiH da je ova firma najpovoljniji ponuđač, nakon čega, a shodno odlukama i zahtjevima CB BiH, počinje i opremanje poslovnog prostora, koji je završen u zahtijevanom roku do 31. decembra 2018. godine.

Poslije toga, odnosno nakon što je poslovni prostor izgrađen i opremljen, kako kažu u kompaniji "Građenje" d.o.o, nastupa faza "čudnih poremećaja u poslu".

Prvo, interna revizija CB BiH daje primjedbe na ovaj ugovor i to na način da se nabavka građevine i opremanje nisu mogli vršiti kroz jednu nabavku, potom CB BiH i "Građenje" d.o.o. 23. maja 2019. godine potpisuju zapisnik sa zajedničkom izjavom s ciljem da se postupak nabavke obnovi s formalnom izmjenom strukture sadržaja prema zahtjevu interne revizije, odnosno da se postupak poslovnog prostora i njegovo opremanje razdvoje.

Poslije toga CB BiH raspisuje novi javni poziv, na koji se firma "Građenje" d.o.o pojavljuje kao jedini ponuđač, međutim CB BiH odbija njenu ponudu kao neprihvatljivu. Ponuda firme "Građenje" d.o.o u ponovljenom postupku bila je na iznos od 987.862,01 KM sa PDV-om.

(Nezavisne)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Krajišnik

01.12.2021 10:21

Zanimljiva ova tužakanja,a niko se ne smije usuđivati tužiti recimo Prointer Igora Dodika,Tehnogas Čađe i more tajkunskih firmi,eee u kakvom ćumezu živimo!!Zato i treba da jašu RS do iznemoglosti!!

ODGOVORITE