СЗО: Не зна се да ли је омикрон опаснији сој

Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је вечерас да се још не зна да ли је нови сој корона вируса омикрон опаснији од претходних, нити се још зна да ли је заразнији у односу на претходне варијанте, посебно у односу на доминантну делту.

Свијет 28.11.2021 | 21:02
СЗО: Не зна се да ли је омикрон опаснији сој

СЗО наводи да истраживачи у Јужној Африци, гдје се сој први пут појавио, и остатка свијета, изводе студије како би боље сагледали све аспекте омикрона, пренио је сајт СЗО.

"Број заражених у Јужној Африци расте у областима погођеним овим сојем, али епидемиолошке студије су у току да се схвати да ли је тај број обољелих због омикрона или других фактора. И даље се не зна да ли овај сој изазива опаснији ток ковида. Прелиминарни подаци показују да постоји повећан број хоспитализација у Јужној Африци, али је то можда због тога што се у свијету повећава број обољелих, а не због омикрона. Засад нема информација да су симптоми повезани са омикроном другачији од осталих сојева", додаје се у саопштењу.

СЗО истиче да прелиминарни резултати показују да можда постоји повећани ризик од реинфекције због омикрона, али су информације ограничене.

Када је ријеч о вакцинама, СЗО наглашава да ради са техничким партнерима из свијета да схвати потенцијални утицај соја на постојеће контрамере, укључујући и вакцине.

"Вакцине остају кључне у смањивању тежег облика болести или смрти, укључујући и доминантну делту", истиче се.

(Тањуг/фото:Гералт/Пиxабаy)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Милан

28.11.2021 21:13

Зна се да је заразнији. Инаце не би истиснуо делту из јузне африке. 95% узорака је омикрон за 2 мјесеца од како се појавио. Прије тога је била 95% делта и остатак бета. Захваљујуци инертним ботовима из WХО и имамо пандемију и толики милиони људи су умрли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

29.11.2021 08:53

благо теби и твојој памети

Name

петра

29.11.2021 18:00

Разумијеш се у вирусе као Мара у ...... Само масовна вакцинација и нема зиме. Када то сви схвате биће касно.

Name

БОБ РОЦК

29.11.2021 09:07

Не може бити опаснији од саурона-соја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

29.11.2021 09:18

Циркус се наставља, медији пумпају , добили нови новцани прилив да котрљају прицу док народ нацисто не посандрца. Све је политика. Психопате владају светом који себе називају филантропима. Треба усприцати сто висе народа а после кад поцну умирати од сприца приписати сојевима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петра

29.11.2021 21:19

Гледао или не медије , вакцинација нема алтернативу. Једини ти је излаз планина и баш те брига. Нема заразе, нема вакцине, нема ко да те зарази, нема медија и баш те брига. Прст у уво и свирај двојнице. Таквима асоцијалнима и не треба боље. Све паметан до паметног, сви знају све о вирусу и вакцинама. Ало људи спустите се на земљу!!!

Name

yоки

29.11.2021 13:07

Појма они немају, само нагадјају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полетарац

29.11.2021 18:42

За разлику од тебе који мисљење формирас насумице, науцници морају да истразе ствари да би могли било ста да тврде о њима. Нема инстант одговора у науци, само код неуких се то ријеси у секунди.

Name

Боли те брига петро

29.11.2021 18:58

Ти цес презивети као и они попут тебе. Ста вас брига за осталима.имацете земљу само за себе само питање колко дуго?

ОДГОВОРИТЕ
Name

петра

29.11.2021 19:51

Ми вакцинисани нисмо масони или илуминати да желимо све за себе. Ја сам најпре хуманиста и особа која ради у здравству. Мени је на првом месту Хипократова заклетва. Борити се за сваки људски живот до последње капи крви и последње векцине. Вакцинација пре свега. Амин