Мјештани љути на "Калдеру-Проинтер" и "Воде Српске"

Мјештани огорчени на изводјача и Инвеститора грађевинских радова – „Калдеру-Проинтер  КСБ“ из Лакташа и  ЈУ „Воде Српске“, јер без икаквог договора и сагласности мјештана  користе сеоско земљиште и камионима и машинама са теретом десет пута већим од носивости уништавају постојећи пут. Тражимо реконструкцију и доводјење саобраћајнице барем у претходно стање – одлучни су мјештани овог села.

Република Српска 24.11.2021 | 09:50
Мјештани љути на "Калдеру-Проинтер" и "Воде Српске"

Уколико се не предузму мјере на спречавању уништавања главног сеоског пута у дужини од око четири километра, мјештани Бајинаца у србачкој општини, запријетили су да ће поставити барикаде како би онемогућили саобраћај за камионе и друге тешке машине које руше пут у њиховом селу.

Велико незадовољство изнијели су на протестном скупу којем су присуствовали начелник општине Србац Младјан Драгосављевић  и начелник Одјељења за просторно уредјење и комуналне дјелатности Дарио Кресојевић. 

Они су огорчени на изводјача и Инвеститора грађевинских радова – „Калдеру-Проинтер  КСБ“ из Лакташа и  ЈУ „Воде Српске“, јер без  икаквог договора и сагласности  мјештана  користе сеоско земљиште и  камионима и машинама са теретом десет пута већим од носивости уништавају постојећи пут. Тражимо реконструкцију и доводјење саобраћајнице барем у претходно стање – одлучни су мјештани овог села.

„Више пута смо упозоравали општинску управу  на овај проблем, али није било реакције, па смо организовали протестни скуп  и упознали начелника општине са нашим невољама. Не само да се уништава дио пута који је асфалтиран још седамдесетих година прошлог вијека, већ и дионица од 850 метара која је реконструисана прије три године. На неким дијеловима већ сада је отежан саобраћај, а шта ће тек бити у наредном зимском периоду“, забринут је предсједник Савјета мјесне заједнице Бајинци Никола Думонић.

Он додаје да овај путни правац изводјач радова“Проинтер“  користи и за пружање услуга трећим лицима чиме се стварају додатна оштећења.

Мјештани Бајинаца су били јединствени у  тражењу гаранције ко ће и када надокнадити насталу штету. Постављен је рок од 10 дана.

Начелник општине Младјан Драгосављевић је обећао да ће обавити разговор на ову тему са изводјачем радова и инвеститором, како би се пронашло рјешење насталог проблема.

Први човјек општине, како су оцијенили неки градјани овог села, није био убједљив да ће до неког рјешења доћи, па с правом страхују да ће њихов протест бити без резултата. Тим прије што се ови радови у оквиру пројекта под називом „Санација пумпних станица за аутомосферске воде“ који се реализује преко Европске инвестиционе банке, завршавају 30. новембра ове године.

Занимљиво је поменути да пут у Бајинцима истовремено служи као лијеви одбрамбени врбаски насип који се веже са реконструисани десни савски насип према општини Градишка. Отуда још више чуди да стручњаци из водопривредне области дозвољавају угрожавање дијела врбаског, а учвршћују савски насип!?

Зато Бајинчани, како кажу, имају разлог више за незадовољство.  Рушење пута угрожава безбједност саобраћаја, а насип није више сигуран за заштиту од Врбаса који се на неким мјестима, рушећи обалу, приближио насипу на двадесетак метара. Не искључује се већи бунт и радикалнији протести градјана.

Очито истина боли

Из "Вода Српске" саопштили су накнадно да се ради о нетачним тврдњама и оцјенама о томе ко је крив за уништење пута у насељу Бајинци у општини Србац.

"Јасно је да они који износе овакве лажи нису добро упознати са активностима о којима говоре. Очигледно је циљ њихових лажи да се умањи значај пројеката заштите од поплава на подручју Српца и сусједних општина које спроводе Влада Републике Српске и Јавна установа "Воде Српске", наводи се у саопштењу.

Из Вода Српске потврђују да извођачи радова "Проинтер", "Калдера" и "КСБ" су ангажовани на пројекту санације пумпних станица за атмосферске воде и у том послу уопште не користе тешке камионе и машине којима "уништавају постојећи пут", како то истичу мјештани, али додају да поменути путни правац за пролазак камиона под теретом, у посљедњих годину дана дјелимично користи други извођач радова који је тренутно ангажован на реконструкцији оближње дионице Савског насипа, такође у сврху заштите од поплава.

Тврде да је локални пут кроз насеље Бајинци у општини Србац већ дуги низ година у лошем стању и некоректно је, како наводе, кривицу за уништење тог пута сада пребацивати на оне који тренутно спроводе веома важне радове одбране од поплава у том дијелу Републике Српске.

(БН/С.К. Фото: С.К:)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Разбој

24.11.2021 09:38

Већа олош од младјана није водила ову општину. Можда би он правио путеве ал му је ипак драже рекетирати шумаре и сјећи Мотајицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

24.11.2021 09:39

Све си срушио и опљачкао младјане, којици , зора видовиц и ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

24.11.2021 11:00

Мање општине , тотално неразвијене а највећи кадрови долазе из ње па зато нам је у РС овако.

Name

Маx

24.11.2021 09:40

Само народ на улицу и ухватити се палија. Црвену секту у затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

24.11.2021 10:06

Проинтер = РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

24.11.2021 10:35

Лопови лопови лопови лопови лопови лопови лопови лопови лопови лопови лопови лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

в.д. коментатор

24.11.2021 10:38

Проинтер гради зграде?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

24.11.2021 10:39

Подршка мјештанима,ови црвени на власти су пустили коријење предубоко,док не оду са власти све ће да буде тако,ништа од протеста само смјена Драгосављевића и компаније на изборима је почетак ријешавања проблема како у Бајинцима тако и на ширем подручју Србачке општине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

24.11.2021 12:15

Немојте се зезати са "Проинтером"то је Милетова заклетва .Није добро с њим се закачити.Могли бисте остат и без гријања

Name

ЗоркаМоторка

24.11.2021 14:12

Зоро прва ћеш у цорку па за тобом младјан нејаки а онда за крај Мирко којиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзомба

24.11.2021 14:42

У коју вукојебину води овај макадам од пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

24.11.2021 14:42

Тако исто је у Дубици, грађењем Савског насипа су уништили једини прилазни асфалтиран пут који су мјестани села Млинарице платили. Ником ништа. Још насип је урађен катастрофално, још га крпе и раде, клизишта на многим мјестима и недај Боже великих киша и воде шта ће бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

25.11.2021 18:06

Начелник општине је том предсједнику Савјета МЗ који је такође члан СНСД-а прије мјесец дана додијелио захвалницу општине Србац. Сада се зна и због чега?!

ОДГОВОРИТЕ