Mještani ljuti na "Kalderu-Prointer" i "Vode Srpske"

Mještani ogorčeni na izvodjača i Investitora građevinskih radova – „Kalderu-Prointer  KSB“ iz Laktaša i  JU „Vode Srpske“, jer bez ikakvog dogovora i saglasnosti mještana  koriste seosko zemljište i kamionima i mašinama sa teretom deset puta većim od nosivosti uništavaju postojeći put. Tražimo rekonstrukciju i dovodjenje saobraćajnice barem u prethodno stanje – odlučni su mještani ovog sela.

Republika Srpska 24.11.2021 | 09:50
Mještani ljuti na "Kalderu-Prointer" i "Vode Srpske"

Ukoliko se ne preduzmu mjere na sprečavanju uništavanja glavnog seoskog puta u dužini od oko četiri kilometra, mještani Bajinaca u srbačkoj opštini, zaprijetili su da će postaviti barikade kako bi onemogućili saobraćaj za kamione i druge teške mašine koje ruše put u njihovom selu.

Veliko nezadovoljstvo iznijeli su na protestnom skupu kojem su prisustvovali načelnik opštine Srbac Mladjan Dragosavljević  i načelnik Odjeljenja za prostorno uredjenje i komunalne djelatnosti Dario Kresojević. 

Oni su ogorčeni na izvodjača i Investitora građevinskih radova – „Kalderu-Prointer  KSB“ iz Laktaša i  JU „Vode Srpske“, jer bez  ikakvog dogovora i saglasnosti  mještana  koriste seosko zemljište i  kamionima i mašinama sa teretom deset puta većim od nosivosti uništavaju postojeći put. Tražimo rekonstrukciju i dovodjenje saobraćajnice barem u prethodno stanje – odlučni su mještani ovog sela.

„Više puta smo upozoravali opštinsku upravu  na ovaj problem, ali nije bilo reakcije, pa smo organizovali protestni skup  i upoznali načelnika opštine sa našim nevoljama. Ne samo da se uništava dio puta koji je asfaltiran još sedamdesetih godina prošlog vijeka, već i dionica od 850 metara koja je rekonstruisana prije tri godine. Na nekim dijelovima već sada je otežan saobraćaj, a šta će tek biti u narednom zimskom periodu“, zabrinut je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bajinci Nikola Dumonić.

On dodaje da ovaj putni pravac izvodjač radova“Prointer“  koristi i za pružanje usluga trećim licima čime se stvaraju dodatna oštećenja.

Mještani Bajinaca su bili jedinstveni u  traženju garancije ko će i kada nadoknaditi nastalu štetu. Postavljen je rok od 10 dana.

Načelnik opštine Mladjan Dragosavljević je obećao da će obaviti razgovor na ovu temu sa izvodjačem radova i investitorom, kako bi se pronašlo rješenje nastalog problema.

Prvi čovjek opštine, kako su ocijenili neki gradjani ovog sela, nije bio ubjedljiv da će do nekog rješenja doći, pa s pravom strahuju da će njihov protest biti bez rezultata. Tim prije što se ovi radovi u okviru projekta pod nazivom „Sanacija pumpnih stanica za automosferske vode“ koji se realizuje preko Evropske investicione banke, završavaju 30. novembra ove godine.

Zanimljivo je pomenuti da put u Bajincima istovremeno služi kao lijevi odbrambeni vrbaski nasip koji se veže sa rekonstruisani desni savski nasip prema opštini Gradiška. Otuda još više čudi da stručnjaci iz vodoprivredne oblasti dozvoljavaju ugrožavanje dijela vrbaskog, a učvršćuju savski nasip!?

Zato Bajinčani, kako kažu, imaju razlog više za nezadovoljstvo.  Rušenje puta ugrožava bezbjednost saobraćaja, a nasip nije više siguran za zaštitu od Vrbasa koji se na nekim mjestima, rušeći obalu, približio nasipu na dvadesetak metara. Ne isključuje se veći bunt i radikalniji protesti gradjana.

Očito istina boli

Iz "Voda Srpske" saopštili su naknadno da se radi o netačnim tvrdnjama i ocjenama o tome ko je kriv za uništenje puta u naselju Bajinci u opštini Srbac.

"Jasno je da oni koji iznose ovakve laži nisu dobro upoznati sa aktivnostima o kojima govore. Očigledno je cilj njihovih laži da se umanji značaj projekata zaštite od poplava na području Srpca i susjednih opština koje sprovode Vlada Republike Srpske i Javna ustanova "Vode Srpske", navodi se u saopštenju.

Iz Voda Srpske potvrđuju da izvođači radova "Prointer", "Кaldera" i "КSB" su angažovani na projektu sanacije pumpnih stanica za atmosferske vode i u tom poslu uopšte ne koriste teške kamione i mašine kojima "uništavaju postojeći put", kako to ističu mještani, ali dodaju da pomenuti putni pravac za prolazak kamiona pod teretom, u posljednjih godinu dana djelimično koristi drugi izvođač radova koji je trenutno angažovan na rekonstrukciji obližnje dionice Savskog nasipa, takođe u svrhu zaštite od poplava.

Tvrde da je lokalni put kroz naselje Bajinci u opštini Srbac već dugi niz godina u lošem stanju i nekorektno je, kako navode, krivicu za uništenje tog puta sada prebacivati na one koji trenutno sprovode veoma važne radove odbrane od poplava u tom dijelu Republike Srpske.

(BN/S.K. Foto: S.K:)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Razboj

24.11.2021 09:38

Veća ološ od mladjana nije vodila ovu opštinu. Možda bi on pravio puteve al mu je ipak draže reketirati šumare i sjeći Motajicu.

ODGOVORITE
Name

Mile

24.11.2021 09:39

Sve si srušio i opljačkao mladjane, kojici , zora vidovic i ti.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

24.11.2021 11:00

Manje opštine , totalno nerazvijene a najveći kadrovi dolaze iz nje pa zato nam je u RS ovako.

Name

Max

24.11.2021 09:40

Samo narod na ulicu i uhvatiti se palija. Crvenu sektu u zatvor

ODGOVORITE
Name

Jaffa

24.11.2021 10:06

Prointer = RS.

ODGOVORITE
Name

brecalo

24.11.2021 10:35

Lopovi lopovi lopovi lopovi lopovi lopovi lopovi lopovi lopovi lopovi lopovi lopovi

ODGOVORITE
Name

v.d. komentator

24.11.2021 10:38

Prointer gradi zgrade?!

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

24.11.2021 10:39

Podrška mještanima,ovi crveni na vlasti su pustili korijenje preduboko,dok ne odu sa vlasti sve će da bude tako,ništa od protesta samo smjena Dragosavljevića i kompanije na izborima je početak riješavanja problema kako u Bajincima tako i na širem području Srbačke opštine.

ODGOVORITE
Name

Tatar

24.11.2021 12:15

Nemojte se zezati sa "Prointerom"to je Miletova zakletva .Nije dobro s njim se zakačiti.Mogli biste ostat i bez grijanja

Name

ZorkaMotorka

24.11.2021 14:12

Zoro prva ćeš u corku pa za tobom mladjan nejaki a onda za kraj Mirko kojic

ODGOVORITE
Name

Dzomba

24.11.2021 14:42

U koju vukojebinu vodi ovaj makadam od puta.

ODGOVORITE
Name

Realista

24.11.2021 14:42

Tako isto je u Dubici, građenjem Savskog nasipa su uništili jedini prilazni asfaltiran put koji su mjestani sela Mlinarice platili. Nikom ništa. Još nasip je urađen katastrofalno, još ga krpe i rade, klizišta na mnogim mjestima i nedaj Bože velikih kiša i vode šta će biti.

ODGOVORITE
Name

abc

25.11.2021 18:06

Načelnik opštine je tom predsjedniku Savjeta MZ koji je takođe član SNSD-a prije mjesec dana dodijelio zahvalnicu opštine Srbac. Sada se zna i zbog čega?!

ODGOVORITE