Дуг пут до правде пред судовима Српске и БиХ

Поред непроцесуирања случајева високе корупције и некажњавања пљачке јавног новца, посебан проблем правосуђа Босне и Херцеговине је спорост у рјешавању предмета. Бројне анализе показују да пут до епилога у предметима високе корупције зна да траје и до четир године, што обесмишљава смисао судских поступака.

Босна и Херцеговина 20.11.2021 | 19:58
Дуг пут до правде пред судовима Српске и БиХ

Пут до правде пред судовима Босне и Херцеговине често представља вишегодишњу агонију. Истраживање које је проведено за потребе посланика и делегата у парламенту БиХ показује да је у домаћим судовима око 2,2 милиона предмета и даље неријешено, што није чудно јер од запримања предмета до првостепене пресуде, посебно у предметима високе корупције, прође и до четири године.

У предметима високе корупције који су окончани правоснажном пресудом дужина трајања поступака је 1.351 дан. То је 4,5 пута дуже од оптималног рока од 298 дана који је одредио Високи судски и тужилачки савјет БиХ за завршетак првостепеног и жалбеног поступка, пише у документу.

И у предметима корупције средњег нивоа, суђења трају до двије и по године. Извјештај јасно показује да судски поступци у БиХ трају предуго, а више пута је и пресудама утврђено кршење права на суђење у разумном року које је загарантовано Уставом БиХ  и Европском конвенцијом за заштиту људских права. Правници сматрају да  правосуђе не испуњава свој основни задатак , а до тога су довели објективни, али и необјективни узроци.

На овај проблем годинама указују и представници Европске уније. У извјештају о БиХ за прошлу годину се истиче да поступци и даље трају предуго. Током састанака са европским представницима, домаћи политичари увијек најављују реформе правосуђа. Међутим на најавама се увијек и остане.

Свака прича домаћих политичара о реформи правосуђа, сматра аналитичарка Тања Топић, представља само обмањивање јавности, јер су многи од њих директно умијешани у многе незаконите активности, па је оно што им највише одговара управо овакво правосуђе, пред којима суђења за крупне афере трају предуго, а скоро ниједно не буде окончано осуђујућим пресудама.

(БН) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Јаффа

20.11.2021 19:21

Судство је "реформисано" уз помоћ странаца...главне функције су додијељене подобним елити пуленима...и судство је најјача заштита бахате елите...њихове крађе, пљачке, убиства, малтретирања су сви "по закону".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реформисано

20.11.2021 21:57

Бас како су хтјели.

Name

Воxпопули

20.11.2021 19:46

Па сто би радили када никоме не полазу рачуне, плате сигурне и превелике,раде до 70.године а пензије им ко зна колике буду.Никада се не писе да су правници у реду за визе у ЕУ.Али зато медицински радници одоше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

20.11.2021 19:56

Све тацно наведено а то је све зато сто судије и тузиоци не одговарају никоне за неораведне судске одлуке предмети се дрзе до застаре на стету градјана нико не одговара а остани дузан 10 марака дрзави има да те осуде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искуство

20.11.2021 20:05

Нема правде на судовима. Па погледајте за убиство, услов. Зависи колико мозес платити? По слузбеној дузности оптузница не постоји. Тузиоци на суду незаинтересовани, давидите циркус и брука. Ресавајте своје проблеме сами јер на суду само белај постаје веци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.11.2021 20:41

У Републици Српској сам рјесавање приватне тужбе против институције у РС чекао 10 година и још 4 на исплату обештећења. На нивоу суда БиХ који је још корумпиранији на исход сам чекао 8 година и наравно изгубио сам спор јер сам из Ентитета РС и нити један документ из установа РС нису прихватили као доказ, још горе са Уставним судом БиХ. Невидјен страначко политикантски шљам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б Лука

20.11.2021 22:13

И ста је било кад си се пробудио?

Name

ГЕНЕРАЛНО

20.11.2021 20:48

Правосуђе треба промијенити име у КРИВОСУЂЕ.Не само у БиХ,него и у Републици српској.Јер,суд који радни спор,гдје су сви наводи оштећеног радника подкријепљени доказима,који је на првом рочишту на ком је предметни судија поступио по закону о раду и донио рјешење на основу доказа и закона,након жалбе туженог развлаче спор десет година. На прву жалбу туженог,окружни суд задржава предмет 18 мјесеци,а онда доноси одлуку да се радник врати на посао,али,да доказује суду да ли је радник био болестан па није долазио на посао у периоду док су предмет држали у ладици окружног суда. Ако је то рад суда,онда је такав суд беспотребан.Уосталом,ријетко ко и вјерује у правосуђе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разумиш ти мене

20.11.2021 22:19

Министарство правде боље речено неправде је легло највећег криминала и корупције у Рс.То легло предводе Касиповић Дуњиц Зец и дир.Кпз Фоча монструм Синиша Голијанин.Тачно се зна цјеновник за запошљавање за коефицијент за погодности осудјени лица све је то увезан круг који иде преко Требиња веза извјесни Благојевић звани држава.Монструм Голијанин је чак са својим сарадницима у Кпз Фоча организовао и хапшење некокико радника у фамозној фрингираној акцији Маглић гдје су људи похапшени на правди бога само на основу изјаваа пар наркомана које је врбовао извјесни Кригер без иједног доказа да би прикрио како свој криминал тако и горе поменути.Тај предмет стоји у латици ево годину и осам мјесеци за шта је задужен Жарко Милић главни тужилац тужилаштва у Требињу а по директиви Голијанина и Касиповића.Важно напоменути да је Милићева супруга секретарица монструма Голијанина а недавно му је запослио и сина паметном доста.Министар неправде Касиповић коме је ово други мандат и који је на тој функцији преко седам година никад није обишао Кпз Фоча исти не зна ни гдје се налази битно је да мјесечна коверта стиже редовно иако је упознат са теском корупцијом мобингом непотизмом злостављањем радника намјештеним тендерима итд.То треба хапсити кренути од врха пирамиде а не ко Лукач около па ништа!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

20.11.2021 22:35

Док судство ради овако неправедно неће ни бити правне државе и док судије корумпиране не буду процесуиране зато треба подржати на изборима праведне младе политицаре драмска јелену вулкана јер стари политичари су истрошене као шпирић радмановић и други њих треба послати на политичко сметљиште

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фарад

21.11.2021 06:59

Ниво корпуције у правосудним институцијама РС и БиХ је толико висок да је потпуно бесмислено тврдити да правосудје уопсте постоји. Супротно тврде само они који су се окористили таквим стањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

21.11.2021 08:46

Све се своди на оно што ја мислим већ 20 година. У Бих живе најглупљи народи у европи и за све ово што нам се дешава смо криви искључиво ми

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацо

21.11.2021 16:23

Све до задње ријеци, одлицна констатација.

Name

јеремија

21.11.2021 09:41

највећа банда и криманлци су у тужилаштвима, поготово у тузиластву брцко дистрикта, сви до једнога, окорјели у корупцији почев од главног тужиоца до њиховог секретара

ОДГОВОРИТЕ