Dug put do pravde pred sudovima Srpske i BiH

Pored neprocesuiranja slučajeva visoke korupcije i nekažnjavanja pljačke javnog novca, poseban problem pravosuđa Bosne i Hercegovine je sporost u rješavanju predmeta. Brojne analize pokazuju da put do epiloga u predmetima visoke korupcije zna da traje i do četir godine, što obesmišljava smisao sudskih postupaka.

Bosna i Hercegovina 20.11.2021 | 19:58
Dug put do pravde pred sudovima Srpske i BiH

Put do pravde pred sudovima Bosne i Hercegovine često predstavlja višegodišnju agoniju. Istraživanje koje je provedeno za potrebe poslanika i delegata u parlamentu BiH pokazuje da je u domaćim sudovima oko 2,2 miliona predmeta i dalje neriješeno, što nije čudno jer od zaprimanja predmeta do prvostepene presude, posebno u predmetima visoke korupcije, prođe i do četiri godine.

U predmetima visoke korupcije koji su okončani pravosnažnom presudom dužina trajanja postupaka je 1.351 dan. To je 4,5 puta duže od optimalnog roka od 298 dana koji je odredio Visoki sudski i tužilački savjet BiH za završetak prvostepenog i žalbenog postupka, piše u dokumentu.

I u predmetima korupcije srednjeg nivoa, suđenja traju do dvije i po godine. Izvještaj jasno pokazuje da sudski postupci u BiH traju predugo, a više puta je i presudama utvrđeno kršenje prava na suđenje u razumnom roku koje je zagarantovano Ustavom BiH  i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava. Pravnici smatraju da  pravosuđe ne ispunjava svoj osnovni zadatak , a do toga su doveli objektivni, ali i neobjektivni uzroci.

Na ovaj problem godinama ukazuju i predstavnici Evropske unije. U izvještaju o BiH za prošlu godinu se ističe da postupci i dalje traju predugo. Tokom sastanaka sa evropskim predstavnicima, domaći političari uvijek najavljuju reforme pravosuđa. Međutim na najavama se uvijek i ostane.

Svaka priča domaćih političara o reformi pravosuđa, smatra analitičarka Tanja Topić, predstavlja samo obmanjivanje javnosti, jer su mnogi od njih direktno umiješani u mnoge nezakonite aktivnosti, pa je ono što im najviše odgovara upravo ovakvo pravosuđe, pred kojima suđenja za krupne afere traju predugo, a skoro nijedno ne bude okončano osuđujućim presudama.

(BN) 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Jaffa

20.11.2021 19:21

Sudstvo je "reformisano" uz pomoć stranaca...glavne funkcije su dodijeljene podobnim eliti pulenima...i sudstvo je najjača zaštita bahate elite...njihove krađe, pljačke, ubistva, maltretiranja su svi "po zakonu".

ODGOVORITE
Name

Reformisano

20.11.2021 21:57

Bas kako su htjeli.

Name

Voxpopuli

20.11.2021 19:46

Pa sto bi radili kada nikome ne polazu račune, plate sigurne i prevelike,rade do 70.godine a penzije im ko zna kolike budu.Nikada se ne pise da su pravnici u redu za vize u EU.Ali zato medicinski radnici odoše.

ODGOVORITE
Name

Stanko

20.11.2021 19:56

Sve tacno navedeno a to je sve zato sto sudije i tuzioci ne odgovaraju nikone za neoravedne sudske odluke predmeti se drze do zastare na stetu gradjana niko ne odgovara a ostani duzan 10 maraka drzavi ima da te osude

ODGOVORITE
Name

Iskustvo

20.11.2021 20:05

Nema pravde na sudovima. Pa pogledajte za ubistvo, uslov. Zavisi koliko mozes platiti? Po sluzbenoj duznosti optuznica ne postoji. Tuzioci na sudu nezainteresovani, davidite cirkus i bruka. Resavajte svoje probleme sami jer na sudu samo belaj postaje veci..

ODGOVORITE
Name

Milan

20.11.2021 20:41

U Republici Srpskoj sam rjesavanje privatne tužbe protiv institucije u RS čekao 10 godina i još 4 na isplatu obeštećenja. Na nivou suda BiH koji je još korumpiraniji na ishod sam čekao 8 godina i naravno izgubio sam spor jer sam iz Entiteta RS i niti jedan dokument iz ustanova RS nisu prihvatili kao dokaz, još gore sa Ustavnim sudom BiH. Nevidjen stranačko politikantski šljam.

ODGOVORITE
Name

B Luka

20.11.2021 22:13

I sta je bilo kad si se probudio?

Name

GENERALNO

20.11.2021 20:48

Pravosuđe treba promijeniti ime u KRIVOSUĐE.Ne samo u BiH,nego i u Republici srpskoj.Jer,sud koji radni spor,gdje su svi navodi oštećenog radnika podkrijepljeni dokazima,koji je na prvom ročištu na kom je predmetni sudija postupio po zakonu o radu i donio rješenje na osnovu dokaza i zakona,nakon žalbe tuženog razvlače spor deset godina. Na prvu žalbu tuženog,okružni sud zadržava predmet 18 mjeseci,a onda donosi odluku da se radnik vrati na posao,ali,da dokazuje sudu da li je radnik bio bolestan pa nije dolazio na posao u periodu dok su predmet držali u ladici okružnog suda. Ako je to rad suda,onda je takav sud bespotreban.Uostalom,rijetko ko i vjeruje u pravosuđe.

ODGOVORITE
Name

Razumiš ti mene

20.11.2021 22:19

Ministarstvo pravde bolje rečeno nepravde je leglo najvećeg kriminala i korupcije u Rs.To leglo predvode Kasipović Dunjic Zec i dir.Kpz Foča monstrum Siniša Golijanin.Tačno se zna cjenovnik za zapošljavanje za koeficijent za pogodnosti osudjeni lica sve je to uvezan krug koji ide preko Trebinja veza izvjesni Blagojević zvani država.Monstrum Golijanin je čak sa svojim saradnicima u Kpz Foča organizovao i hapšenje nekokiko radnika u famoznoj fringiranoj akciji Maglić gdje su ljudi pohapšeni na pravdi boga samo na osnovu izjavaa par narkomana koje je vrbovao izvjesni Kriger bez ijednog dokaza da bi prikrio kako svoj kriminal tako i gore pomenuti.Taj predmet stoji u latici evo godinu i osam mjeseci za šta je zadužen Žarko Milić glavni tužilac tužilaštva u Trebinju a po direktivi Golijanina i Kasipovića.Važno napomenuti da je Milićeva supruga sekretarica monstruma Golijanina a nedavno mu je zaposlio i sina pametnom dosta.Ministar nepravde Kasipović kome je ovo drugi mandat i koji je na toj funkciji preko sedam godina nikad nije obišao Kpz Foča isti ne zna ni gdje se nalazi bitno je da mjesečna koverta stiže redovno iako je upoznat sa teskom korupcijom mobingom nepotizmom zlostavljanjem radnika namještenim tenderima itd.To treba hapsiti krenuti od vrha piramide a ne ko Lukač okolo pa ništa!!!!

ODGOVORITE
Name

Stanko

20.11.2021 22:35

Dok sudstvo radi ovako nepravedno neće ni biti pravne države i dok sudije korumpirane ne budu procesuirane zato treba podržati na izborima pravedne mlade politicare dramska jelenu vulkana jer stari političari su istrošene kao špirić radmanović i drugi njih treba poslati na političko smetljište

ODGOVORITE
Name

Farad

21.11.2021 06:59

Nivo korpucije u pravosudnim institucijama RS i BiH je toliko visok da je potpuno besmisleno tvrditi da pravosudje uopste postoji. Suprotno tvrde samo oni koji su se okoristili takvim stanjem.

ODGOVORITE
Name

Rašo

21.11.2021 08:46

Sve se svodi na ono što ja mislim već 20 godina. U Bih žive najgluplji narodi u evropi i za sve ovo što nam se dešava smo krivi isključivo mi

ODGOVORITE
Name

Taco

21.11.2021 16:23

Sve do zadnje rijeci, odlicna konstatacija.

Name

jeremija

21.11.2021 09:41

najveća banda i krimanlci su u tužilaštvima, pogotovo u tuzilastvu brcko distrikta, svi do jednoga, okorjeli u korupciji počev od glavnog tužioca do njihovog sekretara

ODGOVORITE