Развој или дужничка клопка: Гдје нас воде кинески кредити?

Једна кинеска инвестиција у Републици Српској је већ дуже под лупом јавности. Ријеч је о аутопуту Бањалука - Приједор у дужини 42 километра, чија је цијена 297 милиона евра, а према концесионом уговору Кинези би у наредних пет година изградили аутопут, те наплаћивали путарину у наредних 30 година.

Босна и Херцеговина 20.11.2021 | 09:34
Развој или дужничка клопка: Гдје нас воде кинески кредити?

Медији у региону, али и Европи, већ данима пишу како Црна Гора постаје прва европска жртва кинеске дужничке дипломатије, те да би Кина могла постати власник пута, неког другог објекта или дијела територије уколико Црна Гора не буде могла да измирује обавезе према кинеској ЕXИМ банци. 

Црна Гора је 2014. год. позајмила од кинеске банке новац за изградњу прве од три дионице аутопута која води од Бара до границе са Србијом, уз годишњу камату од 2 посто и шестогодишњи почек који истиче ове године, а рокови за изградњу пробијани су неколико пута. У јулу на наплату стиже и прва рата и то, како оцјењују многи економски стручњаци из региона, али и Европе, Црна Гора неће моћи платити.

Истовремено подсјећају на случај Шри Ланке, која 2017. године више није могла да враћа кинеске кредите, па је морала да на 99 година Кини уступи највећу луку у земљи, Хамбантоту. Кина је тако отписала дугове. Од тада Кину бије глас да мање земље гура у зависност.

Колико су овакве тврдње реалне, те шта можемо очекивати у Босни и Херцеговини, гдје се већина пројеката, од путне инфраструктуре до електро-енергетског сектора, препушта кинеским инвеститорима, покушали смо сазнати из разговора са домаћим економстима.

ТЕ Станари и клаузула преузимања имовине

Тако предсједник Одбора за привреду и финансије СДС-а Славиша Раковић за БУКУ каже да, историјски гледано, могућност да повјерилац преузме неке велике објекте или имовину државе је доказано могућа. Но, у новије вријеме, наглашава, повјериоци су склонији да се умијешају у управљање јавним финансијама како би наплатили дуг.

Подсјећа и на случај Грчке која је крајем 19.вијека доживела да Француска и Велика Британија преузму министарство финансија, да би слично доживјели и у 21. вијеку са фамозном тројком.

“Оно што је неповољно код 'приватних' кредитора је што у уговорима обично постигну предност у наплати дуга над осталим повјериоцима, што је у случају Аргентине узело више година за провођење економског опоравка и обесхрабрило дужничке инвеститоре да га потпомогну”, истиче Раковић додајући да је у Црној Гори аутопут, односно кредит неповољно уговорен, јер сервис кредита почиње и прије завршетка радова, док је истовремено кредитор уједно и извођач радова.

Самим тим, сасвим је реално да кредитор односно инвеститор слиједећи уговор стекне имовину државе дужника, као што би стекао и директним улагањем.

“Мале државе имају премало стручњака за јавне финансије, а поготово за међународно задуживање, али зато имају апсолутни суфицит политичара које не занима ни цијена дуга, нити посљедице задуживања, већ искључиво лична промоција и лична добит. Да, реално је стицање имовине ако је предвиђено уговором”, истиче Раковић, подсјећајући да је ТЕ Станари изграђена кинеским кредитом и да је у том уговору заступљена клаузула преузимања имовине у случају неуредне отплате кредита.

На наше питање да ли види нешто посебно спорно у кинеским улагањима у кључне пројекте у БиХ у односу, рецимо, на улагања из ЕУ, да ли су исти мање транспарентни, Раковић каже да не види  ништа посебно спорно, изузев управо транспарентности:

“Тачно је да су уговори мање транспарентни и то је у суштини највећи проблем. А иако су парламенти надлежни за одобрење таквих уговора, чак ни парламентарцима нису доступни комплетни уговори. С друге стране, све ЕУ, ММФ, СБ угпворе/пројекте можете наћи јавно изложене на wеб сајту тих институција. Дакле, све се своди на домаћи политички фактор и степен глади за финансијама”.

Концесија за аутопут Бањалука – Приједор или јавно -приватно партнерство?

Једна кинеска инвестиција у Републици Српској је већ дуже под лупом јавности. Ријеч је о аутопуту Бањалука - Приједор у дужини 42 километра, чија је цијена 297 милиона евра, а према концесионом уговору Кинези би у наредних пет година изградили аутопут, те наплаћивали путарину у наредних 30 година.

Економиста Зоран Павловић истиче да је више ствари у овој инвестицији погрешно, почев од процјене фреквенције пролазности возила. Јасно је, каже, да нема оправданости за градњу скупог аутопута, јер и садашњи пут користи углавном локално становништво, које тешко да ће се одлучити на плаћање путарине. Друга спорна чињеница је да се не може говорити о концесији ако постоји обавеза домаћег партнера, односно Буџета РС.

„Једна је варијанта да аутопут гради Република Српска, тада је она власник аутопута, наплаћује путарину и то је јавно добро. Друга опција је концесија и тада дате инвеститору право да користи природно добро, изгради аутопут, потроши свој новац, заради на том аутопуту, наплаћује путарину итд. Све што је између тога је јавно-приватно партнерство.

То каже економија, а наши политичари и стручњаци то могу да зову како год хоће. Они су рекли да су добили мишљење Правобранилаштва РС да је то концесија, али не може бити концесија ако постоји обавеза домаћег партнера да надокнади недостајућа средства која су потребна за отплату тог аранжмана који ће инвеститор направити. Тако да је овај аранжман, не само непотребан, већ и штетан за Републику Српску“, јасан је Павловић.

Коментаришући све већи број кинеских инвестиција у Босни и Херцеговини, каже да ту нема ништа посебно спорно. Кинеске фирме, било државне, било приватне, функционишу на исти начин, а то је да се обезбјеђују гаранцијама, примарно траже гаранције државе или ентитета, јер то сматрају најсигурнијим обезбјеђењем у случају да инвестицију не наплате:

„Што се тиче кинеских инвестиција - да, али што се тиче опрезности, гаранција и исплативости пројеката, то се мора радити темељно, а у случају ауто-пута Бањалука-Приједор то није рађено, тако да је то чиста будалаштина“, категоричан је Павловић.

ЕXИМ банка  и Блока 7 ТЕ Тузла

Управо кинеска увозно-извозна банка ЕXИМ, која је кредитирала изградњу горе поменутог ауто-пута у Црној Гори, кредитирала је и изградњу Блока 7 ТЕ Тузла. Гаранција и терет кредита је на ентитету ФБиХ и Електропривреди БиХ. 

Ако на страну ставимо загађење и чињеницу да је БиХ потписница Софијске декларације о Зеленој агенда, према којој сви рудници и термоелектране у Босни и Херцеговини требају бити затворене најкасније до 2050. године, економисту Адмира Чавалића смо питали оцјењује ли овај уговор као неповољан по нашу земљу.

Каже да не види неке посебне ризике, изузев, наравно, могућности, као и Црној Гори, да дође до кашњења у реализацији пројекта изградње Блока 7. 

Иначе, окретање Босне и Херцеговине, али и читавог  Западног Балкана, ка Кини види као ствар прагматизма, у смислу да регион вапи за свјежим капиталом који неће бити политички условљен у смислу испуњења одређених реформи и слично. 

На крају наведимо и студију Европске инвестицијске банке која је објавила да је, од 2007. до 2017. године, Кина најавила 12 милијарди евра у позајмицама за грађевинске пројекте у 16 земаља, од чега је трећина отишла на Србију, а затим у БиХ (21 посто) и Црну Гору (7 посто).

На крају можемо закључити само једно -  хоће ли кинески кредити значити развој или дугогодишње ропство зависи искључиво од домаћих политичара и тога колико су озбиљно анализирали улазак у милионске инвестиције

(БУКА)

Коментари / 59

Оставите коментар
Name

Политика и правда

20.11.2021 08:47

Кинески Кредити воде нас у финансијску катастрофу, ако РС не би била у стању вратити кредит Кинези су познати по томе да узму један дио територије те области гдје су и дали Кредит. То је све врло добро исцинирано од СНСД. Они ће са власти да оду убрзо али ће зато сљедећа влада имати велики проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

20.11.2021 09:20

То ни тито није радио за српске крајеве. Браво Додо, Приједорчани стиже пут а ауто путем се улази у велике и битне градове

Name

Панда

20.11.2021 09:25

Па у кини и данас имају робове,људи бјезе главом без обзира,и сад они це нама да помогну,дајте уозбиљите се. Немојте нас задузиват као покојни марсал па после све морало доц на наплату

Name

ре

20.11.2021 09:30

Коме су кинези узели на такав нацин територију или несто друго? Ако су вец познати по томе. Мијења се баланс у свијету, не мозе висе запад да условљава дрзаве и тако им даје кредите.

Name

Мисо

20.11.2021 09:30

не брини, ако се и деси да Кинези узму власниство Бурле це одмах тразити пренос надлезности са Кине на Републику Српску под изговором да је мало био пијан и није знао ста потписује.

Name

Лаик

20.11.2021 09:32

Ако ће се кредит враћати кроз наплату путарине у том случају би дневно требало аутопутем да прође око 10.000 возила. Да ли је та фреквенција могућа.

Name

297 милиона коста градња

20.11.2021 09:40

30 милиона годисње им се мора дати, јер је то Додо одобрио. 30 година пута 30 милиона, колико је то, стоко злоцинацка?

Name

Бели

20.11.2021 09:43

Да и србију је одвео у пропаст па су најгори у региону

Name

Браво

20.11.2021 10:17

Браво Додо, и хвала за развој државе, до тебе ови су могли и камењаком а крали на велико

Name

ок

20.11.2021 10:17

Кредити су омца око врата за свакога . Нема разлике дали су Кински Америцки или било које друге земље. Незнам засто БН није објавио Додиково писмо Њемацком министру. То би висе вриједило од овог наруценог текста.

Name

Бањалучанин

20.11.2021 11:02

Да, баш су по томе познати. Узму дио територије и однесу у Кину. А нама остане рупа ограђена жутом траком. Ви лупате толико да одјекује до Кине.

Name

економиста

20.11.2021 12:59

Потпуно промасена инвестиција! Аутопутеви се не граде са кредитима.

Name

Паметни

20.11.2021 13:48

Па добро ајмо окренути прицу. Када прицате о дузницком ропству да ли ми јос врацамо дугове бивсе СФРЈ??? Да врацамо вец 27 година послије рата и јос цемо ко зна колико година врацату. Све сто нам хе радио таоад вец 100 година, кинези су нови играци са парама.

Name

За 297 милиона коста градња

20.11.2021 14:21

30 милиона али евра,одн.900 милиона евра за 30 година.А да је Република Српска се задузила код неке банке,на 297 милиона по садасњим каматама,оквирно око 500 милиона евра би костао кредит на 30 година.Зелим реци у праву си за 30 милиона марака,у смислу да це годисње се давати само на"камату".А 30 милиона је 1-2 фабрике да се мозе направити годисње,или ,за 30 година у свакој опстини по 1-2 фабрике.

Name

Логика

20.11.2021 08:50

Кад је уговор пословна тајна у питању је ПРЕВАРА ту нема дилеме. Народе само ћути и даље и гутај бајке и спремај се да вас поново гурну у сукоб да гину очеви и синови. За идеале гину будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

20.11.2021 15:43

Кинези поробили пола Африке на исту фору.

Name

Зоран

20.11.2021 08:55

Они који незнају, неће или су против градње и развитка увек ће имати неки разлог зашто је то тако а није овако. Хрватски ауто путеви сви који су изграђени после осамостаљење су сви под концесијом и многих других држава па јел им неко узео земљу. Код нас би неки хтели да им неко направи ауто пут и још доплати, е немозе то тако. Добро је да неко преузима на себе тај ризик, улазе своје новце за градњу и одржавање наредних 30 г и дали це му се то исплатити питање је. А ауто пут остаје нама и нашим наследницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Зоран

20.11.2021 09:06

Зоране прочитај мало боље.Кинези овде немају никаквог ризика.Како то не конташ.

Name

сале

20.11.2021 09:09

Ма неце Кинези дирати насу земљу, Кинези су наса браца, као и Руси.

Name

Тортиљо

20.11.2021 09:11

Какав ризик имају уговор на 30 година ако не могу кроз путарину врацати улозено онда це будзет РС да им годисње даје онолико колико буду у дефициту са наплатом путарине.

Name

Ре Зоран

20.11.2021 09:20

Да ли ти Зоране стварно мислис да било који инвеститор ризикује своју инвестицију и новац који улазе? Да ли ти мислис да је неко напамет одредио цијену аутопута? Да ли мислис да се у ову инвестицију усло без гаранције? И да се не заборави прије свега код нас се ниста велико не ради без МИТА и Корупције.

Name

Полетарац

20.11.2021 09:28

Зоране, Хрватска има привреду и нацин да враца дуг. БиХ и Српска немају одакле врацати новац. Ово дакле нису инвестиције у развој, вец зивот на кредит до банкрота. Задузујес ли се ти у износима који резултирају каматама висеструко вецим од твоје плате? Бранис неодбрањиво. Нама и насим наследницима остаце страховити дугови које не моземо врацати, и непотребна инфраструктура.

Name

Татар

20.11.2021 09:30

Кад се тиче оваквих ситуација нити Кина нити било ко други не долази овдје што нас воли него да заради.Додатан проблем праве домаћи политичари који се увек уткају у уговор,а онда и инвеститор има друге услове.Све је то на уштрб народа(државе).Ми сигурно имамо један врло погрешан приступ рјешавања оваквих проблема

Name

Ре

20.11.2021 09:41

Поента је у томе што је на тој дионици једино исплатива градња брзе цесте, али секти је слађи тал кад су у игри стотине милиона. На шта ли су још све спремни прије коначног пада 2022 ?

Name

Ре

20.11.2021 10:57

Сви ботови су глупи или покушавају нас направити будалама. То им је посао, за то су плаћени, имају минималац на буџету и топли оброк.

Name

Добој

20.11.2021 13:58

Види се Зоране да ниси макео никуд из своје опстине.Јел ти знас колика је фреквенција саобрацаја у Хрватској на аутопутевима?Ако има велика фреквенција исплативост кредита има оправдање.

Name

Неко

20.11.2021 09:00

Кинези у Федерацији никада неце ниста градити. То треба да се зна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостарац

20.11.2021 09:40

Наравно да неће , тај блок 7 је пред раскидом јер су кинези хтјели да мијењају уговор, руси поготово неће дакле господо Руси и Кинези м АЛЛ ФОР YОУ, све узмите само их не доводите нама.

Name

Бравоо

20.11.2021 11:43

Кинези су Црну Гиру Србију и сад Републику Српску уловили у дузницко ропствоооо!!

Name

Цццц

20.11.2021 09:03

Ма какви Кинези они додју изградјују нас И то наплате боље да нас американци избомбардују порусе И онда нам дају папрене кредите да ми то поново изградимо. Уз то побију пар хиљада људи да нас мало пореде, то је економија и исплативост и још мало проћи сте И ваздух уранијумом ма милина божија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сила Небеска

20.11.2021 09:13

Кинзи су наса браца од тетке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

20.11.2021 09:13

Постоји народна изрека,, Дабогда те Кина хранила а Русија бранила". Погледајте кинеске фирме у Србији ту јадну радну снагу. А и рафинерија у Броду паметном доста 23

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово Пекар

20.11.2021 09:13

Нећемо се ваљда замјерит са јакузама. Ај сто узму територију, ал сто сијеку прсте и уши???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПС.

20.11.2021 14:24

Јакузе су у Јапану а у Кини су тријаде.

Name

Ђаче прваче

20.11.2021 09:18

Кинески кредити нас воде тамо гдје и Грчку, Црну Гору и афричке земље, ропство и нови колонијализам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

20.11.2021 11:05

Рече за земљу у којој обитавају страни окупатори, једина која има Високог представника и судије странце у Уставном суду. У земљи у којој амбасадори-окупатори пишу изборни закон.

Name

Спаса

20.11.2021 09:19

Не брините, Орбан ће својим фондовима да нас докусури.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поглед

20.11.2021 09:34

Једна нам мајка кад се допаднемо кинеских шака. Јадна мајка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

20.11.2021 09:35

У Словенији има много фирми којима су Кинези власници 100 %. А почели са 50 % А наши се понашају као Луј XИВ. Послије мене потоп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзеки цхан

20.11.2021 09:54

Ако дјетици проприцају кинески теско цемо их разумети.Не могу они брез комунизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

20.11.2021 10:10

Па прво је Кинезе довео 577...па послао нама ,вјероватно уз добре препоруке ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал-ан

20.11.2021 10:11

Зато се уводи закон о дрзавној имовини јер би инаце Миле пијацар све раскрцмију ко билвактиле по пијацама сто је радио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вожд Лоповчина

20.11.2021 10:24

Није проблем у кредиту ,и нису криви Кинези што неко тражи кредит крива је влада РС и предсједник републике .То треба на суд одмах процесуирати .Километар пута година наплате и све по леђима јадног народа коме ће постојеће путеве испресјецати и узети земљу по којој год цјени хоће па је онда добро препродају.Говна треба у канал а не на трон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ник

20.11.2021 11:18

Свугдје у свијету се аутопутеви граде од кредита а улагање у инфраструктуру је најбрзи нацин развоја , ваљда је то јасно свима али скептика је увијек било и бице .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ало Ник

20.11.2021 14:02

Нигде у свету нема ни"три мускетира" или "троглаве аздаје".

Name

€уро

20.11.2021 11:45

Недвосмислена истина, али не само за Кинезе , вец напросто то је свуда тако . Па зар мислите да је негдје другачије ? Физицка, правна лица и субјекти , сви који узмете кредит а нисте мозда у ситуацији да исти отплацујете зависите на неки нацин . Узмете лредит од банке и залозите стан, не отплацујете рате па узеце вам стан сутра . ЕУ све кредите које овдје даје утице неким другим одлукама и политиком уцествује и наравно да зависимо од истих .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.11.2021 11:52

Километар ауто пута од Б Луке до Приједора скупљи него аустријанци који праве кроз Алпе.Док се сви уграде мозда це изаци и скупљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

21.11.2021 10:23

Боље да се паре уграде у РС него да се покраду и изнесу вани ипак ауто пут остаје овдје

Name

мо

20.11.2021 12:01

И врапци на грани знају да је ова идеја отпочетка сулуда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.11.2021 12:15

Ово су најобичније лажи у вези аутопута Бања Лука Приједор јер је то додијељено кинезима путем концесије и ту инвеститор сноси ризик јер држава односно у овом случају Република Српска не даје никакве гаранције пошто кинези као инвеститори задржавају право да наплаћују путарину наредних 30 година. Са Црном Гором је сасвим другачија ситуација јер тамо није дата концесија кинезима већ је узет кредит од кинеза за који је издала гаранцију Влада Црне Горе и ако се активира гаранција онда држава Црна Гора долази у проблем. Значи што се тиче концеија чиста је лаж да могу направити проблем. Што се тиче кредита они носе ризик али ако у датом моменту немате другог начина да финансирате радове онда вам не преостаје ништа друго него да тражите кредит или да не правите никакве ни аутопутеве ни електране и да једноставно сједите скрштених руку. Зато овакве ствари критикују обични лезиљебовићи који немају појма о животу и не знају честито саставити један допис а камоли да су нешто конкретно урадили у животу осим да критикују друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Милан

20.11.2021 15:19

Банковна гаранција исто дата на 30 мил за период од 30 година.

Name

бања лука

20.11.2021 18:29

РС гарантује наплату путарине до износа поврата инвестиције, проучи мало боље

Name

Ре

20.11.2021 21:55

Мој Милане, колики си текст написао, а ниси прочитао чланак

Name

Убедјен

20.11.2021 12:21

Нови у ово време кредити,не воде никуда,напротив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзомба

20.11.2021 12:22

Ко петља са Кинезима,тај се себи ставио омчу око врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

20.11.2021 14:05

Годисња путарина је 32,5 милиона еура а не како неко рече марака..Ми смо дузни кинезима сваке године да намиримо тај износ ако они то не буду могли намирити од путарина ,а неце моћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПЕРАЦИЈА ПИРИНАЦ

20.11.2021 14:28

Кад једног дана косооки казу ово предузеце је насе ова зграда је наса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

20.11.2021 15:25

Следеце генерације и покољења це нам говорити кинески и затезат це им оци при родјењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви кредити

21.11.2021 11:12

Ма од кога да су воде ка истом када њима управљају мафијаси криминалци,када су "тајни" сриивени од јавности. "У пропаст" сигурну и загарантовану.

ОДГОВОРИТЕ