Шуме Српске потрошиле добит за куповину нових возила

Шуме Републике Српске“ ни у овој години не могу да се похвале добрим пословањем. У прилог томе говоре најновији подаци о акумулираним губицима, који су, закључно са септембром - 3,6 милиона марака. Истовремено, руководство „Шума РС“ планира проширење свог возном парка.

Република Српска 18.11.2021 | 20:01
Шуме Српске потрошиле добит за куповину нових возила

Од 32 организационе јединице које функционишу у саставу ЈП „Шуме Републике Српске“, чак 13 њих је у девет мјесеци 2021. године, пословало у губитку. Према званичним информацијама, од 1. јануара до 30. септембра, акумулирали су губитак на три милиона и 607 хиљада марака. 

„Највећи губитак за првих 9 мјесеци ове године имао је „Центар за сјеменско-расадничку производњу“ из Добоја са милион и 45 хиљада марака. Слиједи Шумско газдинство „Зеленгора“ из Калиновика чији губитак износи више од 800 хиљада КМ. 326 хиљада марака губитак је ШГ „Чемерница“ из Кнежева, а 325 хиљада износи губитак „Врбање“ из Котор Вароша. Теслићка „Борја“ пословала је са губитком од скоро 237 хиљада КМ. Након њих, са више од 100 хиљада марака губитка пословала су Шумска газдинства: „Бања Лука“, „Панос“ из Вишеграда, „Горица“ из Шипова и „Бирач“ из Власенице.“, стоји у званичним подацима.

Из опозиције кажу да ови подаци нису ништа ново и да су „Шуме РС“ већ годинама страначка машинерија и мјесто највеће пљачке у Српској.

„Шуме РС“ су у таквој ситуацији да задњи низ година они послују они послују у неком фризираном плусу. Ја сам убијеђен и ситуација на терену говори да је стање далеко горе и теже. Тамо има око двије хиљаде вишка запослених. Троши се и гдје треба и гдје не треба.“, сматра члан Одбора за пољопривреду, шуме и водопривреду у НС Републике Српске и посланик СДС-а Томица Стојановић.

„Шуме РС" не могу се похвалити ни значајнијим приходима у овој години. За првих 6 мјесеци, они су износили свега 354 хиљаде марака. Колико је то забринуло руководство предузећа, доказ је куповина нових 12 возила. За ове потребе биће издвојено скоро 325 хиљада марака без ПДВ-а, односно 380 хиљада са урачунатим порезом. На тај начин, полугодишња добит предузећа је поништена.

Из „Шума РС“ појашњавају да куповина возила није повезана са пословањем предузећа. 

„Набавке се не врше одједном за све организационе дијелове Предузећа, него као што смо већ навели, у зависности од његових стварних потреба. Набавка возила је инвестиционо улагање предвиђено за ову годину и не утиче на резултат пословања предузећа.“, наводи се у одговору ЈПШ „Шуме РС“

Слично инвестиционо улагање, „Шуме РС“ имале су и прије 3 године. Тада је за 14 теренских возила и двије лимузине, предузеће издвојило 570.000 КМ.
Члан Одбора за пољопривреду и шуме Томица Стојановић истиче да све јавне набавке треба провјерити.

„Тамо готово никакве контроле не постоје. Ево, оно што је нпр специфично за „Шуме РС“ је да само они и увозе и извозе трупце, што је нонсенс огроман, да увозите и извозите исти асортиман. Ако вам недостаје онда увозите, ако имате вишка онда извозите. Значи, то је један парадокс.“, каже Стојановић.

„Шуме РС“ су и под истрагом МУП-а РС. 

Управа криминалистичке полиције је поднијела извјештај Окружном јавном тужилаштву Бањалука против пет директора шумских газдинстава и других одговорних лица у „Шумама РС“. Они се сумњиче да су са рачуна предузећа плаћали личне казне, оштетивши „Шуме РС“ за 23.500 КМ. 

Такође, МУП Српске истражује и криминал у ШГ „Борја“ из Теслића од 740.700 КМ. МУП је у овом случају недавно поднио допуну извјештаја против девет особа због злоупотребе положаја, спречавања доказивања, незаконитог поступања, као и фалсификовања службених исправа.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Кнежево

18.11.2021 19:06

Боље купити возила него покрасти као наша браћа,некада међу најбољима а сада друго газдинство по висини губитка, који свакодневно расте. ФУЈ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧЕМЕРНИЦА

18.11.2021 19:12

Ми можемо бити позитивни на крају године, ако директор врати дио оног што је љетос покрао, у Дубокој, на Јежици, и код Даворове воде. Може задржати оно што је украо од Миљића до Дунића, гдје је пањ до пања, то пилана УЧО најбоље зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

18.11.2021 20:25

Немој те на директора, он само слуша начелника Боројевић Горана, који хоће свој дио колача!

Name

Мали

18.11.2021 19:15

Јесте да су преваром обезбиједили наредна цетири кољена али то це вратити њихови унуци кад додје Момцило на власт и поцне да остри колце. Бозе здравља ја бих се пријавио као волонтер. Свака малверзација и превара остаје у историјским списима те се надамо љепсим временима да опет "постење" буде мјерило цовјека. Кад додје то вријеме, са свим тим новцем цес морати да плацас сецуритy да ти цувају гроб од народа са физиолоском потребом, налик на бивсег градонацелника. У гроб се лијезе из столице се не устаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд

18.11.2021 19:32

Шуме немају вишак радника, шуме имају вишак нерадника и тих људи се шуме никад неће ријешити, концесије су спас, тад сигурно нећемо имати типове и глодаре као што су Зоран Стојичић И њему слични

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.11.2021 21:27

Ако мислис да су концесије спас, размисли ко би те концесије добио. Не би нам ни листиц остао у суми, а ни марке не бисмо видјели од тога. Само треба хапсити и уводити ред, а тајкуни нека иду да краду тудје суме кроз концесије.

Name

ре снсд

19.11.2021 08:05

Шуме имају вишак нерадника захваљијуци снсд и сличним. У Палама за нераднике радно вријеме од 8-10. У 2 сата промаја у дирекцији.

Name

Јолу

18.11.2021 19:43

Дозволите да Шуме ставе реалну цијену шумских дрвних сортимената па неће бити у минусу. И макните политику из предузећа. Биће најуспешније предузеће за 6 мјесеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеко

18.11.2021 19:54

Бивши директор ШГ Рибник кад би вратио оно што је покрао перући паре на изградњи шумских путева Рибничка шумарија би имала добит 1 милон, Зоран Стојичић не треба ни враћати ово би нама радницима било довољно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

19.11.2021 11:26

Можда ће му опростити и Бог и Рибничани оно што је покрао,али неће му опростити тортуру коју је проводио над људима.Такав гад се наскоро неће родити.

Name

гаја

18.11.2021 22:02

Јесу ли ово те суме које ми као недамо, јел?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

19.11.2021 05:28

Највеца пљацка је у сг Романија Соколац,руководиоци милионери!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

политика

19.11.2021 10:35

Па кад суме српске припадају дрзави БИХ како их онда све покраде и продаде та СНСДова власт и унисти до темеља свако стабло скоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

19.11.2021 15:10

Све је мала маца за пљацку на Сокоцу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

122

19.11.2021 20:56

А Мркоњиц Град Лисина ту има легло криминала...ста се ту цека сто се не цесља...

ОДГОВОРИТЕ