Šume Srpske potrošile dobit za kupovinu novih vozila

Šume Republike Srpske“ ni u ovoj godini ne mogu da se pohvale dobrim poslovanjem. U prilog tome govore najnoviji podaci o akumuliranim gubicima, koji su, zaključno sa septembrom - 3,6 miliona maraka. Istovremeno, rukovodstvo „Šuma RS“ planira proširenje svog voznom parka.

Republika Srpska 18.11.2021 | 20:01
Šume Srpske potrošile dobit za kupovinu novih vozila

Od 32 organizacione jedinice koje funkcionišu u sastavu JP „Šume Republike Srpske“, čak 13 njih je u devet mjeseci 2021. godine, poslovalo u gubitku. Prema zvaničnim informacijama, od 1. januara do 30. septembra, akumulirali su gubitak na tri miliona i 607 hiljada maraka. 

„Najveći gubitak za prvih 9 mjeseci ove godine imao je „Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju“ iz Doboja sa milion i 45 hiljada maraka. Slijedi Šumsko gazdinstvo „Zelengora“ iz Kalinovika čiji gubitak iznosi više od 800 hiljada KM. 326 hiljada maraka gubitak je ŠG „Čemernica“ iz Kneževa, a 325 hiljada iznosi gubitak „Vrbanje“ iz Kotor Varoša. Teslićka „Borja“ poslovala je sa gubitkom od skoro 237 hiljada KM. Nakon njih, sa više od 100 hiljada maraka gubitka poslovala su Šumska gazdinstva: „Banja Luka“, „Panos“ iz Višegrada, „Gorica“ iz Šipova i „Birač“ iz Vlasenice.“, stoji u zvaničnim podacima.

Iz opozicije kažu da ovi podaci nisu ništa novo i da su „Šume RS“ već godinama stranačka mašinerija i mjesto najveće pljačke u Srpskoj.

„Šume RS“ su u takvoj situaciji da zadnji niz godina oni posluju oni posluju u nekom friziranom plusu. Ja sam ubijeđen i situacija na terenu govori da je stanje daleko gore i teže. Tamo ima oko dvije hiljade viška zaposlenih. Troši se i gdje treba i gdje ne treba.“, smatra član Odbora za poljoprivredu, šume i vodoprivredu u NS Republike Srpske i poslanik SDS-a Tomica Stojanović.

„Šume RS" ne mogu se pohvaliti ni značajnijim prihodima u ovoj godini. Za prvih 6 mjeseci, oni su iznosili svega 354 hiljade maraka. Koliko je to zabrinulo rukovodstvo preduzeća, dokaz je kupovina novih 12 vozila. Za ove potrebe biće izdvojeno skoro 325 hiljada maraka bez PDV-a, odnosno 380 hiljada sa uračunatim porezom. Na taj način, polugodišnja dobit preduzeća je poništena.

Iz „Šuma RS“ pojašnjavaju da kupovina vozila nije povezana sa poslovanjem preduzeća. 

„Nabavke se ne vrše odjednom za sve organizacione dijelove Preduzeća, nego kao što smo već naveli, u zavisnosti od njegovih stvarnih potreba. Nabavka vozila je investiciono ulaganje predviđeno za ovu godinu i ne utiče na rezultat poslovanja preduzeća.“, navodi se u odgovoru JPŠ „Šume RS“

Slično investiciono ulaganje, „Šume RS“ imale su i prije 3 godine. Tada je za 14 terenskih vozila i dvije limuzine, preduzeće izdvojilo 570.000 KM.
Član Odbora za poljoprivredu i šume Tomica Stojanović ističe da sve javne nabavke treba provjeriti.

„Tamo gotovo nikakve kontrole ne postoje. Evo, ono što je npr specifično za „Šume RS“ je da samo oni i uvoze i izvoze trupce, što je nonsens ogroman, da uvozite i izvozite isti asortiman. Ako vam nedostaje onda uvozite, ako imate viška onda izvozite. Znači, to je jedan paradoks.“, kaže Stojanović.

„Šume RS“ su i pod istragom MUP-a RS. 

Uprava kriminalističke policije je podnijela izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv pet direktora šumskih gazdinstava i drugih odgovornih lica u „Šumama RS“. Oni se sumnjiče da su sa računa preduzeća plaćali lične kazne, oštetivši „Šume RS“ za 23.500 KM. 

Takođe, MUP Srpske istražuje i kriminal u ŠG „Borja“ iz Teslića od 740.700 KM. MUP je u ovom slučaju nedavno podnio dopunu izvještaja protiv devet osoba zbog zloupotrebe položaja, sprečavanja dokazivanja, nezakonitog postupanja, kao i falsifikovanja službenih isprava.

(BN)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Kneževo

18.11.2021 19:06

Bolje kupiti vozila nego pokrasti kao naša braća,nekada među najboljima a sada drugo gazdinstvo po visini gubitka, koji svakodnevno raste. FUJ....

ODGOVORITE
Name

ČEMERNICA

18.11.2021 19:12

Mi možemo biti pozitivni na kraju godine, ako direktor vrati dio onog što je ljetos pokrao, u Dubokoj, na Ježici, i kod Davorove vode. Može zadržati ono što je ukrao od Miljića do Dunića, gdje je panj do panja, to pilana UČO najbolje zna.

ODGOVORITE
Name

RE

18.11.2021 20:25

Nemoj te na direktora, on samo sluša načelnika Borojević Gorana, koji hoće svoj dio kolača!

Name

Mali

18.11.2021 19:15

Jeste da su prevarom obezbijedili naredna cetiri koljena ali to ce vratiti njihovi unuci kad dodje Momcilo na vlast i pocne da ostri kolce. Boze zdravlja ja bih se prijavio kao volonter. Svaka malverzacija i prevara ostaje u istorijskim spisima te se nadamo ljepsim vremenima da opet "postenje" bude mjerilo covjeka. Kad dodje to vrijeme, sa svim tim novcem ces morati da placas security da ti cuvaju grob od naroda sa fizioloskom potrebom, nalik na bivseg gradonacelnika. U grob se lijeze iz stolice se ne ustaje.

ODGOVORITE
Name

Snsd

18.11.2021 19:32

Šume nemaju višak radnika, šume imaju višak neradnika i tih ljudi se šume nikad neće riješiti, koncesije su spas, tad sigurno nećemo imati tipove i glodare kao što su Zoran Stojičić I njemu slični

ODGOVORITE
Name

Re

18.11.2021 21:27

Ako mislis da su koncesije spas, razmisli ko bi te koncesije dobio. Ne bi nam ni listic ostao u sumi, a ni marke ne bismo vidjeli od toga. Samo treba hapsiti i uvoditi red, a tajkuni neka idu da kradu tudje sume kroz koncesije.

Name

re snsd

19.11.2021 08:05

Šume imaju višak neradnika zahvaljijuci snsd i sličnim. U Palama za neradnike radno vrijeme od 8-10. U 2 sata promaja u direkciji.

Name

Jolu

18.11.2021 19:43

Dozvolite da Šume stave realnu cijenu šumskih drvnih sortimenata pa neće biti u minusu. I maknite politiku iz preduzeća. Biće najuspešnije preduzeće za 6 mjeseci.

ODGOVORITE
Name

Zeko

18.11.2021 19:54

Bivši direktor ŠG Ribnik kad bi vratio ono što je pokrao perući pare na izgradnji šumskih puteva Ribnička šumarija bi imala dobit 1 milon, Zoran Stojičić ne treba ni vraćati ovo bi nama radnicima bilo dovoljno

ODGOVORITE
Name

Saša

19.11.2021 11:26

Možda će mu oprostiti i Bog i Ribničani ono što je pokrao,ali neće mu oprostiti torturu koju je provodio nad ljudima.Takav gad se naskoro neće roditi.

Name

gaja

18.11.2021 22:02

Jesu li ovo te sume koje mi kao nedamo, jel?

ODGOVORITE
Name

Sokolac

19.11.2021 05:28

Najveca pljacka je u sg Romanija Sokolac,rukovodioci milioneri!!!

ODGOVORITE
Name

politika

19.11.2021 10:35

Pa kad sume srpske pripadaju drzavi BIH kako ih onda sve pokrade i prodade ta SNSDova vlast i unisti do temelja svako stablo skoro.

ODGOVORITE
Name

Romanija

19.11.2021 15:10

Sve je mala maca za pljacku na Sokocu!!!

ODGOVORITE
Name

122

19.11.2021 20:56

A Mrkonjic Grad Lisina tu ima leglo kriminala...sta se tu ceka sto se ne ceslja...

ODGOVORITE