Аларм у Европи: "Сваки дан умре једно село"

Пандемија корона вирусом и даље је далеко од краја. Ситуација у Европи је прилично драматична, а свакодневно падају нови рекорди по броју заражених и умрлих.

Свијет 10.11.2021 | 22:51
Аларм у Европи: "Сваки дан умре једно село"

Број смртних случајева од посљедица корона вируса у Европи порастао је за 10 одсто у протеклој недјељи, што је чини јединим регионом у свијету у коме се и број новозаражених и смртних исхода стално повећавају, наводи се у данашњем саопштењу Свјетске здравствене организације (СЗО).

Ово је шеста недјеља да се вирус, како наводи СЗО у извјештају, шири широм контитента, преноси агенција АП.

У свом недјељном извјештају о пандемији, СЗО је навела да је у свијету регистровано око 3,1 милион нових случајева, што је повећање од око један одсто у односу на претходну недјељу.

Рекордан број преминулих

У Русији је и данас забиљежен рекордан број од 1.239 смртних случајева од корона вируса за 24 сата.

Како је саопштио Кризни штаб те земље, регистровано је и 38.058 нових случајева, преноси Интерфакс.

Највише преминулих је у Москви, 98, а слиједе Санкт Петербург са 82 и Московска област са 55 смртних случајева.

У Русији је до сада корона вирус потврђен код скоро 9 милиона особа, од којих су 250.454 преминуле.

Бројеви "експлодирали" 

У Њемачкој, трећи дан заредом, биљежи се нови рекордан дневни број новозаражених корона вирусом.

Према подацима Роберт Кох института (РКИ), јутрос је пријављено 39.676 новозаражених, број који до сада Њемачка није имала, преноси Тањуг.

Вирусолог Кристијан Дростен због тог раста истиче да мора да се "затвори рупа у вакцинацији", и даје застрашујућу прогнозу за зиму.

Досадашњи рекорд забиљежен је у петак са 37.120 новозаражених.

И у понедјељак и уторак регистровани су рекорди по питању дневне инциденције.

Такође, забринињавајући је и број умрлих заражених короном, пошто је у протекла 24 сата преминуло 236 особа.

Прије недјељу дана тај број је био "свега" 194.

Дростен наглашава да је неопходно нешто предузети и да ће сигурно морати да дође до ограничења контакта међу људима.

"Ми смо у лошој ситуацији. Имамо 15 милиона људи који су могли да се вакцинишу, а то нису", рекао је он.

Рекорд и у Хрватској

У протекла 24 сата у Хрватској је забиљежено 7.315 нових случајева корона вируса, што је рекордан број новозаражених у једном дану од почетка пандемије.

Од посљедњег пресјека тестираније је 16.965 узорака.

Преминуло је 50 особа, а према информацијама портала Индеx.хр, вакцинисано је било 18 одсто умрлих.

У Хрватској је тренутно активно 34.296 случајева.

Међу њима је 1.940 пацијената на болничком лијечењу, од тога су на респиратору 254 пацијента.

Од почетка пандемије у Хрватској је регистровано 514.850 особа заражених корона вирусом, од којих је 9.655 преминуло.

Закључно с јучерашњим даном вакцинисано је 48,65 одсто укупног становништва, односно 58,20 одсто одраслог становништва.

Петоцифрен број заражених у Аустрији

У Аустрији дневни број новозаражених корона вирусом непрестано расте већ дуже вријеме, а сада је по први пут, од почетка пандемије, забиљежен петоцифрен број.

У посљедња 24 сата регистровано је 11.398 новозаражених.

Екстремно високи број, међутим, објашњава се бројним заосталим пријавама.

Истовремено, број умрлих заражених короном у посљедња 24 сата био је 23, наводи Тањуг.

Када је ријеч о хоспитализацији у болницама је, у посљедња 24 сата, примљено 75 ковид пацијената, тако да је тренутно на лијечењу укупно 2.227.,

а на интензивној њези актуелно је смјештено 413 ковид пацијената са тешком сликом обољења, што је за 10 више него јуче.

Иначе само у покрајини Горња Аустрија регистровано је 3.424 новозаражених, а затим слиједи Доња Аустрија са 2.176, те Беч са 1.587 и Штајерска са 1.222, док су остале покрајине троцифрене.

Сваког дана "умре једно село"

Протекла два мјесеца стотине људи сваког дана умре у Румунији. Земља је међу најтеже погођеним новим таласом короне, а број вакцинисаних у централној и источној Европи неупоредиво је нижи него у западној Европи.

Румунија, земља од 19 милиона становника, тренутно има једну од највиших стопа смртности у Европи. Прошлог мјесеца Свјетска здравствена организација послала је свој тим да помогне властима земље у борби против пандемије.

Фрустрирани и преморени, румунски љекари боре се да одрже главу изнад воде.

"Сваки дан у Румунији нестане једно село", рекао је др Каталин Кирстоију, шеф Универзитетске болнице у Букурешту. "Шта ће бити за недјељу дана или мјесец? Веће село? Или град? Када ће све то стати?".

Стручњаци за велики број смртних случајева криве ниску стопу вакцинисаних у земљи гдје је свега око 40 одсто становништва у потпуности вакцинисано - далеко испод просјека ЕУ од 75 одсто.

У Словенији други највиши дневни број новозаражених

У Словенији је у посљедња 24 сата потврђен 4.481 нови случај коронавируса, што је други највиши дневни биланс од почетка пандемије.

Рекордан број новозаражених забиљежен је прошле сриједе, када је их је било 4.515.

Према владиним подацима, позитивно је било 42,4 одсто тестираних узорака, преноси СТА.

Од посљедица заразе у протеклом дану преминуло је 20 особа.

Процјењује се да је у тој земљи активно више од 39.000 случајева.

Све тежа епидемиолошка ситуација

Послије проглашења ванредног епидемиолошког стања, број новозаражених, хоспитализованих, али и смртних случајева у Белгији и даље наставља да расте.

Тренутно се на дневном нивоу биљежи око 8.000 новозаражених корона вирусом, њих око 200 се прима у болнице, а умиру просјечно 22 особе.

Од болница широм земље затражено је да резервишу чак једну трећину капацитета на интензивној њези само за пацијенате са корона вирусом.

У овом тренутку на болничком лијечењу од посљедица корона вируса је преко 2.000 особа, од којих је преко 400 на интензивној њези.

Белгијске здравствене службе упозоравају на могућу тешку ситуацију у болницама, али и на посљедице по друге пацијенте којима ће бити одлаожена потребна њега.

Број случајева у Ческој и Словачкој достиже рекорде

Број случајева коронавируса у Словачкој и Чешкој достиже рекордне бројеве, а неке чешке болнице морале су да премјесте заражене пацијенте у друге клинике у земљи, јер више нису биле у могућности да лијече тешке случајеве.

Словачко министарство здравља саопштило је данас да је у протекла 24 сата забиљежен рекордан број новозаражених - 7.055 случајева, пренијела је агенција АП.

Како је наведено у саопштењу министарства, око 80 одсто хоспитализованих није било у потпуности вакцинисано.

Словачка има једну од најнижих стопа вакцинације у Европској унији, само 2,4 милиона људи од скоро 5,5 милиона становника је употпуности вакцинисано.

Неке болнице у западној и источној Словачкој су саопштиле да су морале да превозе пацијенте у друге клинике у земљи јер нису биле у могућности да лијече више пацијената у тешком стању.

"Суочавамо се са катастрофалним развојем догађаја у болницама", рекла је предсједница земље Зузана Чапутова и додала да стопа вакцинације треба да се "значајно убрза".

У сусједној Чешкој, Министарство здравља је саопштило да је дневни број новозаражених за протекла 24 сата достигао 14.539 случајева.

"Ситуација није добра", рекао је данас премијер Андреј Бабиш и додао да поново апелује на све да се вакцинишу.

Скоро 6,2 милиона људи у земљи од 10,7 милиона становника је у потпуности вакцинисано, што је, такође испод просјека међу земљама Европске уније, преноси Б92. 

Нагли пораст броја нових случајева, како наводи АП, праћен је порастом броја пацијената којима је потребна хоспитализација.

Власти у Чешкој су саопштиле да ће све медицинско особље у болницама, старачким и пензионерским домовима морати да се тестира сваке недјеље, ако није вакцинисано.

Чешка и Словачка су међу земљама ЕУ које су најтеже погођене пандемијом, наводи АП.

(Б92 Фото:Профимедиа)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Јаффа

10.11.2021 22:01

Прориједиће Европу и населити је мигрантима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агенда 2030

11.11.2021 05:21

Па то јесте и циљ, да опустоше пензионе фондове, да покрију новац који су опљачкали грађанима, а људи умиру као што су и умирали од разних болести. Само се сада рекламира свака смрт, а новинари меинстрем медија добијају милионске своте за рекламу смрти, за страшне сцене, углавном цијела Европа је постала сатанистички ритуал Ноћ Вјештица... Хитлер је био много хуманији.

Name

Ре

11.11.2021 06:35

Ово и јесте резултат миграција. Све посткомунистицке земље и оне пуне досељеника из њих и са Блиског Истока имају проблем. Јер то су они људи који не зеле да се вакцинису и постују мјере. Донекле разумљиво, јер смо премало образовани и цивилизовани, а превисе параноицни и циницни да вјерујемо било коме осим нама самима и насем оскудном знању. Засто Данска или Норвеска немају овај проблем? Јер немају много увезених "струцњака" из накарадних дрзава. Ова ситуација је оголила тузну истину да су полуцивилизовани вец освојили Европу, на мала врата.

Name

хахаха

11.11.2021 07:27

ено данска опет глуми пландемију ста булазнис сад це и норвеска.... ово је све сцена и глума друзе

Name

Борац

11.11.2021 08:12

Код нас највеца смртност а директори болница добијају признања.

Name

Босанац

11.11.2021 09:01

Хахахаха Хахахаха Хахахаха Хахахаха Хахахаха Хахахаха Хахахаха Хахахаха Хахахаха Хахахаха Хахахаха Хахахаха Хахахаха Хахахаха Хахахаха Хахахаха Хахахаха Хахахаха

Name

Никола Озрен

10.11.2021 22:05

Хоце депопулација све је јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

11.11.2021 01:18

Код нас већ 20 година сваки дан умире по једно село.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланка

11.11.2021 03:44

Аларм за даљни циркус...Настављамо а ниста успијели нисмо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

11.11.2021 03:55

Само опуштено.Сви ми имамо свој термин од ког сигурно нећемо побјећи. Кроз историју је људска врста имала разних болести које су односиле велики број живота,ко зна зашто је то тако,да ли је добро или није.Вакцина против короне је врло упитна,чињеница је да није апсолутна заштита,па о чему онда причамо.Престаните лупетати и бројати мртве,умирање је незаобилазан процес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекс

11.11.2021 09:15

Хахаха ста ти прицас??? Вакцина није 100% сигурна ???? Хахаха глуп си цовјеце. НИСТА НИЈЕ 100% сигурно.У медицини не постоји 100% то запамти. А ја сам сретна да ме вакцина 92% застити па цак и 70%

Name

Ре Алекс

11.11.2021 14:27

Види се да теби нема помоци а да потразис неког добеог психијатра док је вријеме.

Name

Јово

11.11.2021 04:38

Зар у ЕУ није вакцинисани 70 посто пунолетног становништва????? Ил неће да признају да вакцина не ради????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јово

11.11.2021 09:16

Није. Није вакцинисано ни 50% укупне популације Европе. Негдје око 47% је званицни податак. Не знам одакле извлаците те нетацне цифре, на основу којих доносите погресне закљуцке. Али у страху су ваљда велике оци... Има дрзава као Данска гдје је вакцинисано 90% старијих од 12 година, а има их и као БиХ гдје је вакцинисано мање од 20%. Укупно гледано, европски просјек вакцинисаних је јако низак.

Name

Душан

11.11.2021 05:03

Шведску нико не спомиње. Једини нису имали ограничења, вакцинисали 80% становника и то је то. Испунили наређење. Август 2022 је крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимусс

11.11.2021 05:07

У Босни није требало короне, сва села су вец одавно изумрла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамиз

11.11.2021 09:02

Добарррррр Хахахаха

Name

Јабука

11.11.2021 06:44

Тако је увијек било због посљедица грипе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боб

11.11.2021 07:32

како не умиру у Африци гдје нема вакцина.Несто се лосе спрема а вјероватно пропаст западне цивилизације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

11.11.2021 09:19

Наравно да умиру, само се нико не труди цак ни да их изброји а камоли да им помогне.

Name

Бомбаш

11.11.2021 07:59

Ко је први у Еуропи Родјаци па ми, док је Дјајица,Шкрбица,Зељковица и Сариница неце нас нико скинути. Нека смо по нецему први.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О мy Гот

11.11.2021 19:34

Ја нисам видио вола узиво бар 10год . Не рацунам на политицаре .Они су волусине

ОДГОВОРИТЕ