Србија је направила огроман економски и политички напредак

"Једно, да је визија Србије за Отворени Балкан отворена свима. Друго је да оно што они желе је интеграција, не дезинтеграција. Србија је направила огроман економски и политички напредак на начин да не желе поткопати сопствени напредак", казао је Ескобар.

Босна и Херцеговина 09.11.2021 | 20:45
Србија је направила огроман економски и политички напредак

Специјални изасланик америчког предсједника за западни Балкан Габријел Ескобар рекао је  да америчко партнерство са земљама региона је било јако продуктивно и то је оно што могу очекивати од чланства ових земаља у Европској унији.

- Такође желим пренијети људима у региону да смо чврст и јак партнер, не само у политичким процесима него и по економским питањима. У 20 година колико нисам био у Бањалуци права прича Балкана је невјероватан економски потенцијал. У протеклих неколико седмица разговарамо о заједничком регионалном тржишту ЦЕФТЕ, о Берлинском процесу, чак и о "Отвореном Балкану" - казао је Ескобар у интервјуу БХТ.

Према његовим ријечима, овај регион је привреда 125 милијарди, 20 милиона људи на тржишту и стопа раста од 7%.

"За 10 година ће та привреда бити 300 милијарди. Интегрисан Балкан представља велику шансу. Постоје поједини сектори гдје имате огромне предности, напримјер енергетски сектор. Раст у централној Европи значи да садашњи извори природног гаса неће бити довољни за регион. Сада се праве терминали за течни плин у Драчу, Александрополису, Крку. Затим имате путеве, жељезницу за коју је потребно да се ојачају канали снабдијевања што ће појачати трговину на Балкану за 50% у првој години након тих инвестиција", казао је он и додао да виде огромне прилике у обновљивим изворима енергије.

"У Црној Гори има велики план за регионално банкарство, е-банкарство. Србија има шансу за ИТ индустрију и индустрију забаве... Цијели регион има огромни потенцијал. Постоје други сектори попут производње вина који би могли бити одблокирани регионалном економском интеграцијом, већом интеграцијом у ЕУ. Раст ваших економских сусједа је невјероватан. Од 2000. до 2020. привреда у Србији је од 7 милијарди нарасла на 50 милијарди. У Црној Гори је двоструки раст чак и у вријеме короне. Сви ваши сусједи имају искуство великог раста и интеграције, изузев Босне и Херцеговине", казао је он.

Додаје да је вирус корона данас интензивирао то партнерство.

"Видите, српски туристи иду у Албанију, албански бизнисмени иду на вакцинацију у Србију. Постоји огромна динамика у овом региону која је јако важна. То је већ најбрже растући економски регион у Европи. Уз одговорне власти, може бити и бољи. То је порука коју желим пренијети народу. У међувремену, умјесто да разговарамо о развоју у 21. стољећу, ја се налазим овдје да разговарам с политичарима о 1995. години. Вријеме је да се иде даље", поручио је Ескобар.

Запад и САД нису против Срба, подршка економском развоју региона

На чему базирате своју тврдњу да Милорад Додик нема подршку за своју политику у сусједним земљама? Чули смо предсједника Србије који је рекао да неће подржати санкције ни против кога у Републици Српској. Предсједник Хрватске отприлике каже да Додик и није тако "лош момак", али је талац радикалних струја. На основу чега тврдите да он нема подршку сусједних земаља?

"Ја управо долазим из Београда. Имали смо јако продуктивне разговоре и могу рећи да је Србија све бољи партнер САД-а. Наратив који се развија у Републици Српској протеклих 25 година да Запад, конкретно САД, да су против Срба. То није тачно. То је стари наратив и погрешан је. Морате сагледати однос који имамо данас са Србијом гдје прослављамо 140 година дипломатских односа. Подржавамо иницијативу "Отворени Балкан". Потписали смо споразум од скоро милијарду долара са министарством финансија. Имамо зелене беретке, морнаричке туљане који заједно с њима тренирају. Имамо универзитетска партнерства са београдским Универзитетом који ће постати најбољи универзитет између Атине и Будимпеште. Америчке компаније упошљавају хиљаде људи и граде нова постројења. То је однос који имамо са Србијом и Србима и желимо имати тај однос и овдје", казао је Ескобар.

Укључујући разговоре о Босни и Херцеговини, каже он, стално нас увјеравају двије ствари.

"Једно, да је визија Србије за Отворени Балкан отворена свима. Друго је да оно што они желе је интеграција, не дезинтеграција. Србија је направила огроман економски и политички напредак на начин да не желе поткопати сопствени напредак", казао је Ескобар.

На питање значи ли ваша подршка иницијативи за "Отворени Балкан" заправо подршку Александру Вучићу који је један од иницијатора, Ескобар је одговорио:

"Наша подршка је подршка свему што регион обједињује економски, које откључава економски потенцијал народа на Западном Балкану. Срби, Хрвати, Албанци, Босанци, они свугдје успијевају у свијету, желим да успијевају овдје".

Што се тиче БиХ и њене резерве према иницијативама попут "Отвореног Балкана", Ескобар је рекао да он то разумије.

"То се дешава, да ли су власти укључене или не. Пословни људи, млади људи, економије се развијају. Ако власти схвате да је то шанса и они ће ићи у том смјеру. Ми то видимо као шансу и ме ћемо бити ту партнери. Желимо осигурати да то буде ефикасно и да буде средство не за политичке добити него за подизање регулаторних правних стандарда региона на ниво европских стандарда. Да ли ће вас Европа прихватити краткорочно или не, бићете спремни и бићете потребни", казао је Ескобар.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Драско

09.11.2021 20:03

Шта рећи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

09.11.2021 20:14

Ето, сад је све јасно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

09.11.2021 20:29

Направили би И народи у БиХ да имају своје дрзаве а овако су нас намјерно спојили у несто сто је немогуце И да могу увијек упалити варницу, а поједине будале упорно бране несто сто је немогуце И неодрзиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.11.2021 21:38

А сто је неодрзиво,зато сто мрзис друге,немој мрзити па цес видјети да је итекако одрзиво.

Name

Коријени вуку

09.11.2021 21:56

Јесте, србија се труди јако да буде консруктивна у региону. А Изетбеговиц зазе: ,,неце ми пасти круна с главе" па се ја питам откуд њему, Иетбwговицу, круна? Несто јаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо

09.11.2021 22:02

Бакиру и Додику одговара оваква ситуација да Бих не напредује, све док дрзава не фукционисе они могу красти. Ста је толико битно сто је је војска заједницка, то нама градјанима није проблем нас проблем је сто нам је зивот све гори и гори јер су нам плате никакве. Људи маните се националности, гледајмо да нам дјеца пристојно зиве. Ми када одемо у иностранство тамо радимо са црнцима,кинезима,арапима итд. А овдје не моземо са својим народом био србин,хрват или муслиман, то је невидјено колико смо ми глуп народ захваљујуци националним политицарима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

10.11.2021 08:41

Едо, свака цаст, управо тако како си рекао, апсолутна подрска.

Name

Поредај нас све

10.11.2021 12:18

Па нека неко сконта ко је ко. Нема сансе.... али ето као да се морамо глодати око нецега без икакве потребе....

Name

Ранко

09.11.2021 22:58

Американци купују време док тразе солуцију која њима одговара а не која одговара народима у БиХ. Тако су Американци сарадјивали са Милосевицем од 1995 - 1998 и звали га "цовеком мира" док га нису висе требали и онда га бомбардовали. Тако це Амери и са Вуцицем док га требају па на крају це га прогласити зликовцем и проперати Србе из БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопи

10.11.2021 08:58

Ранко кад си ти рођен? 2010? Какав човјек мира? Бомбардован је ради Косова и страха да ће српска војска дјеловати као у Сребреници!

Name

боле2

10.11.2021 07:05

Да је то што ти причаш тачно ти не би ни требао бити ту гдје јеси. Овако нам је мрка капа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

10.11.2021 08:19

Питајте народ у Србији колико су економски, политицки и по питању људских слобода напредовали.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.11.2021 10:02

У праву си. Запитај се онда како и гдје ми зивимо, јер свако ко је провео бар мало времена у Србији зна да је тамо зивот у сваком погледу бољи него овдје... тузно је колико смо јадни, да су нам сусједне земље све недостизно боље, развијеније и слободније.

Name

ЗЗЗЗ

10.11.2021 10:34

Из Републике Српске, “прољеће” у Србију може да стигне с објављивањем компромитујућих снимака Александра, Андреја или Данила Вучића с Вељком Беливуком. Америчке службе располажу сазнањима и доказима сарадње владајуће породице са члановима монструозног криминалног клана. Да ли ће то, и на какав начин, пласирати у јавност, зависи само од политичке воље. Другим речима, Американци уцењују Вучића. Ако не буде кооперативан у обарању Додика и гашењу РС, сам ће бити оборен и угашен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е цуј!

10.11.2021 20:17

У Србији је наркомафија растимана. И у РС це на сву срецу.

Name

Василије

10.11.2021 11:23

За оне који дуго нису били у Србији да им кажем. Чим се напусти гранични прелаз БиХ се види градилиште моста на ријеци Сави а даље до кузмина је градилиште и градња аутопута Рача Кузмин. Код Руме се види градилиште аутопута Рума - Шабац. Ако се пође према Новом Саду преко Фрушке Горе се види градилиште тунела испод Фрушке Горе који је саставни дио будуће брзе саобраћајнице Нови Сад - Рума. У Шимановцима се може скренути десно на већ изграђени аутопут до Чачка. Прије Београда су у току завршни радови на брзој жељезничкој прузи Београд - Нови Сад. Гради се обилазница према Бубањ Потоку, широка авенија према Сурчину и аеродрому и даље на аутопут према Обреновцу. Београд је велико градилиште, ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лигнит

10.11.2021 20:20

Па наравно. Србија је западу највазнија земља, остало је успут онако висе ради радне снаге.....

ОДГОВОРИТЕ