Ево колико би могле коштати таблете против короне

Шта ако једноставна таблета може помоћи у изљечењу од коронавируса? Амерички фармаколошки гиганти Мерцк и Пфизер недавно су објавили охрабрујуће резултате испитивања својих оралних лијекова за ту пандемијску болест.

Здравље 09.11.2021 | 17:09
Ево колико би могле коштати таблете против короне

Ради се о таблетама које се узимају орално чим се појаве први симптоми да би се избјегли тежи облици болести, а тиме и болничко лијечење. За таквом врстом лијечења трага се откако је почела ова глобална здравствена криза.

Након вишемјесечних истраживања Мерцк и Пфизер објавили су да су стигли до циља. Мерцк је почетком октобра објавио да за своју таблету молнупиравир тражи допуштење за употребу у САД-у, а Пфизер је исто учинио прошле седмице за свој паxловид.

У оба случаја ријеч је о антивиралним лијековима који дјелују тако што смањују могућност реплицирања вируса, чиме се успорава развој болести. Обје компаније тврде да клиничка испитивања показују да кориштење лијекова значајно смањује ризик од хоспитализације.

Тврде да молнупиравир ризик смањује за 50 посто, а паxловид за 89 посто, иако се стопе учинковитости не би требале изравно упоређивати због другачијих протокола за проведбу испитивања.

Антидепресив који је већ доступан јавности, флувоксамин, такође је показао охрабрујуће резултате у спречавању озбиљних облика болести, показало је истраживање бразилских научника објављено у октобру у Ланцету.

Мерцков молнупиравир већ је одобрен у Британији. Тамошње здравствене власти дале су му зелено свјетло за лијечење особа подложних већем ризику од развоја тешке клиничке слике попут старијих, претилих и дијабетичара.

Америчке и европске власти по убрзаној процедури евалуирају лијекове. Неколико земаља већ је наручило залихе молнупиравира, попут Сједињених Држава које су наручиле 1,7 милиона доза.

Америчка наруџба даје наслутити и колико би лијек могао стајати. Укупна јој је вриједност 1,2 милијарде долара, што би значило да петодневна терапија молнупиравиром кошта око 700 долара.

Пфизер још није објавио цијену паxловида, али је обећао да ће бити "приступачна".

(Фактор  Фото:Илустрација)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Заре

09.11.2021 16:49

Само полеко и вакцине ће почети да се плаћају... За таблете је стигла цијена, сад само да сачекамо тј доживимо да видимо колико ће вакцине коштати... Ајмо овце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопи

09.11.2021 18:31

Вакцине коштају већ данас, само их плаћамо солидарно кроз здравствени систем! Зашто неби и таблете за ризичне скупине?

Name

Игор

09.11.2021 18:38

Вакцина вец коста није бесплатна . Плацају је дрзаве и то масно а у цијену се уградјује ко стигне . Фајзер је до сад приходовао 35 милијарди долара .

Name

Кањо штриц

09.11.2021 18:37

Док је оваца бице и вуне ?

ОДГОВОРИТЕ