Evo koliko bi mogle koštati tablete protiv korone

Šta ako jednostavna tableta može pomoći u izlječenju od koronavirusa? Američki farmakološki giganti Merck i Pfizer nedavno su objavili ohrabrujuće rezultate ispitivanja svojih oralnih lijekova za tu pandemijsku bolest.

Zdravlje 09.11.2021 | 17:09
Evo koliko bi mogle koštati tablete protiv korone

Radi se o tabletama koje se uzimaju oralno čim se pojave prvi simptomi da bi se izbjegli teži oblici bolesti, a time i bolničko liječenje. Za takvom vrstom liječenja traga se otkako je počela ova globalna zdravstvena kriza.

Nakon višemjesečnih istraživanja Merck i Pfizer objavili su da su stigli do cilja. Merck je početkom oktobra objavio da za svoju tabletu molnupiravir traži dopuštenje za upotrebu u SAD-u, a Pfizer je isto učinio prošle sedmice za svoj paxlovid.

U oba slučaja riječ je o antiviralnim lijekovima koji djeluju tako što smanjuju mogućnost repliciranja virusa, čime se usporava razvoj bolesti. Obje kompanije tvrde da klinička ispitivanja pokazuju da korištenje lijekova značajno smanjuje rizik od hospitalizacije.

Tvrde da molnupiravir rizik smanjuje za 50 posto, a paxlovid za 89 posto, iako se stope učinkovitosti ne bi trebale izravno upoređivati zbog drugačijih protokola za provedbu ispitivanja.

Antidepresiv koji je već dostupan javnosti, fluvoksamin, takođe je pokazao ohrabrujuće rezultate u sprečavanju ozbiljnih oblika bolesti, pokazalo je istraživanje brazilskih naučnika objavljeno u oktobru u Lancetu.

Merckov molnupiravir već je odobren u Britaniji. Tamošnje zdravstvene vlasti dale su mu zeleno svjetlo za liječenje osoba podložnih većem riziku od razvoja teške kliničke slike poput starijih, pretilih i dijabetičara.

Američke i evropske vlasti po ubrzanoj proceduri evaluiraju lijekove. Nekoliko zemalja već je naručilo zalihe molnupiravira, poput Sjedinjenih Država koje su naručile 1,7 miliona doza.

Američka narudžba daje naslutiti i koliko bi lijek mogao stajati. Ukupna joj je vrijednost 1,2 milijarde dolara, što bi značilo da petodnevna terapija molnupiravirom košta oko 700 dolara.

Pfizer još nije objavio cijenu paxlovida, ali je obećao da će biti "pristupačna".

(Faktor  Foto:Ilustracija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zare

09.11.2021 16:49

Samo poleko i vakcine će početi da se plaćaju... Za tablete je stigla cijena, sad samo da sačekamo tj doživimo da vidimo koliko će vakcine koštati... Ajmo ovce...

ODGOVORITE
Name

lopi

09.11.2021 18:31

Vakcine koštaju već danas, samo ih plaćamo solidarno kroz zdravstveni sistem! Zašto nebi i tablete za rizične skupine?

Name

Igor

09.11.2021 18:38

Vakcina vec kosta nije besplatna . Placaju je drzave i to masno a u cijenu se ugradjuje ko stigne . Fajzer je do sad prihodovao 35 milijardi dolara .

Name

Kanjo štric

09.11.2021 18:37

Dok je ovaca bice i vune ?

ODGOVORITE