Вучић у Глазгову са свјетским и регионалним лидерима

 - Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас на маргинама глобалног самита о климатским промјенама у Глазгову са свјетским и регионалним лидерима о бројним питањима, а највише пажње посвећено је енергетској сигурности, која ће бити кључ будућности.

Србија 01.11.2021 | 16:55
Вучић у Глазгову са свјетским и регионалним лидерима

"Читав свет се скупио на једном месту да би се покренуле важне теме, а са председником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен смо разговарали о питању цена електричне енергије и обезбеђивању енергетске сигурности", рекао је Вучић.

Он се на маргинама самита састао са бившим канцеларом Њамачке Ангелом Меркел, предсједником Француске Емануелом Макроном, те премијерима Хрватске и Шпаније Андрејом Пленковићем и Педром Санчезом, којег је позвао у Србију како би му и на тај начин захвалио за принципијелну подршку Шпаније по питању Косова и Метохије.

Вучић је навео да је са Пленковићем причао о многим темама, али није желио да препричава садржај разговора, осим што је открио да су озбиљно разговарали о питању несталих.

Према његовим ријечима, у фокусу су на скупу биле климатске промјене, обновљиви извори енергије и обезбјеђивање новца за њих.

"Да бисмо за 15 одсто увећали удео електричне енергије, морамо да уложимо скоро две милијарде евра. То је огроман новац. Можемо да га дамо за годину дана, али ако ни у шта друго не улажемо, а имамо путеве, пруге, безброј обавеза, војску, болнице и корону", указао је Вучић.

Он је истакао да морају да се сагледају реалне могућности за дугорочна рјешења, као и да се види шта ће бити са нуклеарним електранама у окружењу, о чему Србија жели да разговара са Мађарском и Бугарском.

"Хидроелектране и ветропаркови увек су на мети напада, а сама соларна енергија није сигурна. Мораћемо да бринемо и о храни јер ће за пет до седам година то бити главна тема у свету. И вода ће свакако бити тема у будућности", рекао је Вучић.

Он је навео да је са саговорницима у Глазгову разговарао и о јачању иницијативе "Отворени Балкан".

Према Вучићевој оцјени, то је неопходно, јер је оставка македонског премијера Зорана Заева повукла много проблема.

"Доста тога зависи од развоја ситуације у Северној Македонији јер се још не зна да ли ће бити избора или не и да ли ће остати иста већина. То утиче и на однос Албаније", указао је Вучић.

Он ће се током самита обратити на скупу шефова држава и влада, а присуствоваће и догађају поводом покретања иницијативе о глобалном смањењу метана чији су организатори предсједник САД Џозеф Бајден и предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен. 

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Том Сојер.

01.11.2021 16:08

Види ти малог. Глазгов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.11.2021 16:36

А Додо у Лакташима посто због санкција даље од Хрватске немозе. Правда за Доду

Name

Ре ре

01.11.2021 17:56

Правда за Доду

Name

Гер

01.11.2021 16:29

А сто је и Комсиц тамо вас незанима,иако је то битније.ццццццц

ОДГОВОРИТЕ